Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 12:06

Η Ελιά Καλαμάτας στη διεθνή αγορά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Για το χρήμα ηθικολογούν κυρίως οι παπάδες, που έχουν στόχο να αυξήσουν τα έσοδα του εκκλησιαστικού παγκαριού, οι πολιτικοί που έχουν στόχο να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα και τέλος οι… επιχειρηματίες, που επικαλούνται άλλοτε το εθνικό και άλλοτε το τοπικό συμφέρον για να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια στη διεθνή αγορά.

Στην περίπτωση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αρκετοί έμποροι με πρόσχημα την υπεράσπιση του συμφέροντος των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φθιώτιδας, απλώς προωθούν το δικό τους δικαίωμα να εμπορεύονται «Kalamata olives» από την Τουρκία και την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια απολύτως ελεύθερη αγορά (που στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει ούτε στα όνειρα των φιλελεύθερων οικονομολόγων) οι επιθυμίες τους δεν θα ήταν μόνο θεμιτές αλλά και επιθυμητές. Αλλά στη ρυθμισμένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι «κυνηγοί των επιδοτήσεων» αυτογελοιοποιούνται κάθε φορά που επικαλούνται την ελεύθερη αγορά για να καταστρατηγήσουν την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Θυμίζουν τον Καραγκιόζη που μοιράζει τα πεσκέσια και τις αμοιβές σύμφωνα με το δόγμα «τα δικά μου, δικά μου… και τα δικά σου, δικά μου».

Εννοείται ότι η καταστρατήγηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας εδράζεται πάνω στην αδυναμία της Μεσσηνίας, καθώς η τοπική ηγεσία αδυνατεί να αξιοποιήσει αυτό το παγκοσμίως καταξιωμένο brand name. Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ξανά ότι στο παρελθόν η πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία της Μεσσηνίας διέπραξε εγκληματικά στρατηγικά λάθη, επιχειρώντας να βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο. Δυστυχώς όμως, εκείνοι που επένδυσαν στο ελαιόλαδο αδιαφορώντας για την παραγωγή και το εμπόριο της παγκοσμίως γνωστής Ελιάς Καλαμάτας, εξακολουθούν να κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες, ενώ ευθύνονται οι ίδιοι για το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα των Μεσσήνιων.

Κλείνοντας την παρένθεση, να αναφέρουμε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις τόσο για την υπεράσπιση της ΠΟΠ όσο και για την κατάργησή της προς όφελος των εμπόρων και της περαιτέρω ανέξοδης προβολής του brand name “Kalamata”. Άξια χλευασμού όμως είναι η δήθεν ουδετερότητα όσων βάζουν το πολιτικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της Μεσσηνίας. Καταλήγοντας θα υπενθυμίσω ότι προσωπικά έχω ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας προς όφελος όλων των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς Καλαμών, για κατάργηση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με δημιουργία ΠΓΕ Ελιά Καλαμάτας, που θα τυποποιείται και θα συσκευάζεται αποκλειστικά στη Νότια Πελοπόννησο. Το ΠΓΕ Ελαιόλαδο Κρήτης τυποποιείται μόνο στην Κρήτη. Γιατί η Ελιά Καλαμάτας να τυποποιείται στην Πιερία κι όχι σε Μεσσηνία, Λακωνία, Ολυμπία και Νότια Κυνουρία;

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός