Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 13:39

Αριστερά ιδανικά και νέα… δανεικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί  και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απεργούν. Οι δικηγόροι απέχουν. Οι μηχανικοί διαμαρτύρονται. Οι αγρότες ετοιμάζουν τα τρακτέρ και το κίνημα ενάντια στα διόδια συνεχίζει τον αγώνα του. Τα βήματα του χορού των απεργιών θα ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί και την ίδια ώρα επικρατεί αναταραχή στα πανεπιστήμια εξαιτίας των επικείμενων αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

"Προχθές" απεργούσαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι φορτηγατζήδες, οι βενζινοπώλες και οι… δημοσιογράφοι. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όλες αυτές οι κοινωνικές ομάδες έχουν δίκαια αιτήματα. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να απαντήσουμε σε δυο βασικά ερωτήματα. Ποιος διάβολος φταίει που έφτασε η χώρα ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία και πώς θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, αν δεν αλλάξει τίποτα στην οικονομία; Η αριστερή απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι ο καπιταλισμός γεννάει οικονομικές κρίσεις και πως οι προτεινόμενες αλλαγές απλώς στοχεύουν στη διατήρηση του συστήματος. Δεν θα διαφωνήσω με αυτή την απάντηση. Θα σεβαστώ την άποψη του Μίκη Θεοδωράκη που θέλει τους Ελληνες να ζήσουν ελεύθεροι τρώγοντας ψωμί και αλάτι. Θα σεβαστώ τις απόψεις του ΚΚΕ που αγωνίζεται για τη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Θα σεβαστώ τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται μια Ευρώπη των λαών. Θα σεβαστώ ακόμα και τις απόψεις των αναρχικών που οραματίζονται μια κοινωνία χωρίς εξουσία. Ποιος όμως πιστεύει ειλικρινά ότι οι συμπολίτες μας που απήργησαν και απεργούν έχουν αυτά τα οράματα; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κινητό και εμείς θα συζητήσουμε για το αν οι Ελληνες θα ζήσουν ελεύθεροι τρώγοντας… ψωμί και αλάτι; Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αγωνίζεται να χτίσει δεύτερο… εξοχικό και να εξασφαλίσει τους πόρους για την αγορά ενός ακόμα οικογενειακού τετρακίνητου αυτοκίνητου. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας έμαθε να ζει με δανεικά καταναλώνοντας πολλαπλάσια από όσα παράγει. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ζει ροκανίζοντας επιδόματα και επιδοτήσεις. Στην κατεστημένη αυτή τάξη πραγμάτων, τα 2/3 της κοινωνίας ευημερούσαν καταναλώνοντας το μόχθο του 1/3 και το αύριο. Με άλλα λόγια, έως τώρα στην Ελλάδα εργαζόταν σκληρά, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, το 1/3 των πολιτών και περνούσαν ζωή χαρισάμενη τα υπόλοιπα 2/3.

Αυτή η κοινωνία των 2/3 δημιούργησε και συντηρεί το πελατειακό κράτος, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της και ταυτόχρονα να διαιωνίζει τα προνόμιά της. Η κοινωνία των 2/3 στηρίζει στα δυο μεγάλα κόμματα τους πολιτικούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της και για αυτό δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μετατραπούν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σε σύγχρονα αστικά κόμματα. Η κοινωνία των 2/3 ενδιαφέρεται μόνο για την καλοπέρασή της και έχει γραμμένα στα παλιά της τα παπούτσια τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και τη βιώσιμη μακροχρόνια ανάπτυξη.  Η κοινωνία των 2/3 νοιάζεται μόνο για τη διατήρηση των προνομίων και τη συντήρηση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων. Η κοινωνία των 2/3 θα διατηρούσε τα προνόμιά της αν δεν ξεσπούσε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Δυστυχώς όμως για τις προνομιούχες συντεχνίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης συντελείται αυτή την περίοδο διεθνής ανακατανομή του εισοδήματος, καθώς χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία παράγουν ολοένα και περισσότερα προϊόντα. Για να μη χάσουν λοιπόν οι προνομιούχοι Ευρωπαίοι την κεκτημένη τους θέση στη διεθνή οικονομία, θα "κουρέψουν" τα προνόμια της ελληνικής κοινωνίας των 2/3. Τέλος τα δανεικά και αγύριστα. Τέλος το πάρτι της ελληνικής κοινωνίας των 2/3. Θα στραφούν στην Αριστερά οι κοινωνικές ομάδες που χάνουν τα προνόμιά τους; Εκτιμώ ότι δεν θα στραφούν στην Αριστερά. Οι προνομιούχες κοινωνικές ομάδες για δανεικά ψάχνουν. Δεν έχουν ιδανικά. Θα συνεχίσουν λοιπόν  να αναζητούν… δανεικά, έτοιμοι να υπηρετήσουν οποιοδήποτε καθεστώς τους προσφέρει φθηνότερα επιτόκια και υψηλότερες επιδοτήσεις. Αν βρουν νέα δανεικά, όλα θα ξεχαστούν σε λίγα χρόνια. Αν δεν βρουν δανεικά, θα κατακτήσουν μια προνομιούχα θέση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 11:46

NEWSLETTER