Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 12:21

Πάρτι βρικολάκων στην … υγειά των κορόιδων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου σε αυτήν εδώ την στήλη γράφαμε για τις συνέπειες της εισφοροδιαφυγής και στο τέλος του άρθρου διατυπώναμε το εξής ερώτημα: "Λεφτά υπάρχουν. Βούληση να μπουν στη φυλακή οι μεγάλοι κλέφτες υπάρχει;". Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ για την απάντηση. Η κυβέρνηση απάντησε άμεσα την Πέμπτη το βράδυ καταθέτοντας τροπολογία για… ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η προηγούμενη ρύθμιση είχε γίνει τον Ιούλιο του 2010 και η υποβολή των αιτήσεων έληξε τον Οκτώβριο. Τότε οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι εκείνη η ρύθμιση ήταν η τελευταία και ότι στο μέλλον όποιος δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές θα διώκεται. Ομως πριν αλέκτορα φωνήσαι  θα… λαλήσουμε εμείς, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Συνεχίζει να επιβραβεύει τους αετονύχηδες που δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και να τιμωρεί τους συνεπείς επιχειρηματίες. Συνεχίζει να θεωρεί κορόιδα τους ελάχιστους συνεπείς επιχειρηματίες και τους ωθεί με τις αποφάσεις της να γίνουν… αετονύχηδες.  Για ποιο λόγο λοιπόν θα πρέπει ο συνεπής επιχειρηματίας να συνεχίζει την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών όταν γνωρίζει πως θα γίνει νέα ρύθμιση οφειλών στο μέλλον; Γιατί ο συνεπής επιχειρηματίας να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και να μην χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για αγορά ακινήτων όπως κάνουν οι ανταγωνιστές του; Οποιος έχει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα κερδίζει υποψηφιότητα για βραβείο Νόμπελ Οικονομίας ή μια θέση στο πάνθεον των αγίων που εργάζονται με το σταυρό στο χέρι για το καλό της κοινωνίας.

Παράλληλα η νέα αυτή ρύθμιση αποδεικνύει ότι οι κυβερνήτες είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν τα κοντόφθαλμα μικροσυμφέροντα των πελατών της κάλπης και ανίκανοι να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Με άλλα λόγια οι κυβερνήτες θα υπηρετήσουν μέχρι να χρεοκοπήσει η χώρα τα ατομικά μικροσυμφέροντα γιατί δεν μπορούν να ασκήσουν άλλη πολιτική. Τα υπόλοιπα είναι απλώς υποσχέσεις προς τους κουτόφραγκους προκειμένου να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων που σύναψε η χώρα για να καλύψει μεταξύ άλλων και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων. Γιατί θέλουν επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων αφού δεν έχουν πρόθεση να αλλάξουν πολιτική; Θέλουν επιμήκυνση για να μη σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα χέρια τους. Πετούν τη χειροβομβίδα στο… μέλλον για να σώσουν το κόμμα. Σημασία για τους κυβερνώντες δεν έχει η σωτηρία της χώρας. Σημασία έχει η σωτηρία του κόμματος και του πελατειακού συστήματος ώστε να διασφαλιστεί η αέναη εναλλαγή στην εξουσία των δύο πολιτικών φορέων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Αυτά στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, που κοκκινίζ' η σταφυλή και θάλλει η ελαία. Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα η κυβέρνηση αύριο το πρωί θα έβαζε τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Θα έβαζε τέλος στο φαύλο κύκλο, οδηγώντας στο κλείσιμο τις  επιχειρήσεις που επιβιώνουν κλέβοντας το δημόσιο χρήμα και τα ασφαλιστικά ταμεία.  "Αν όμως κλείσουν οι προβληματικές επιχειρήσεις, θα βουλιάξει η αγορά και θα ενταθεί η ύφεση" θα πει ο καλόπιστος πολίτης. Ας πούμε την αλήθεια. Πράγματι στη βραχυχρόνια περίοδο θα ενταθεί η ύφεση όταν φύγουν από την αγορά οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν ροκανίζοντας επιδοτήσεις και δημόσιο χρήμα. Επειδή όμως στην αγορά δεν υπάρχουν κενά, τη θέση των προβληματικών θα πάρουν υγιείς επιχειρήσεις οδηγώντας τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης. Γιατί δεν δημιουργούνται σήμερα νέες υγιείς επιχειρήσεις; Επειδή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους αετονύχηδες βρυκόλακες που ρουφούν το αίμα των δημόσιων ταμείων. Για αυτό η αρρώστια επεκτείνεται στην αγορά με συνέπεια να απαιτούνται ολοένα και περισσότερα χρήματα για τη συντήρηση των προβληματικών επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι οι κάνουλες του δανεισμού από το εξωτερικό έχουν στερέψει, η μόνη πηγή για την χρηματοδότηση των προβληματικών επιχειρήσεων που έχει απομείνει είναι αυτή των φορολογικών εσόδων. Ετσι τα συνήθη υποζύγια που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν νέα χαράτσια. Το πάρτι συνεχίζεται στην υγειά των κορόιδων.


NEWSLETTER