Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 14:05

Τουρίστες σε πόλη με κλειστά μαγαζιά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

“Πρέπει να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, να δουλέψουμε συστηματικά για να επιτύχουμε μια σταθερή παρουσία κρουαζιερόπλοιων transit, αλλά κυρίως να καθιερώσουμε την Καλαμάτα λιμάνι home port στη Μεσόγειο. Αυτή η προσπάθεια θα φέρει αυξημένα έσοδα, όχι μόνο στον φορέα διαχείρισης του λιμανιού, αλλά κυρίως στον εμπορικό κόσμο και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία”.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε άρθρο του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη και δεν νομίζω ότι υπάρχει λογικός άνθρωπος που να διαφωνεί με τις επισημάνσεις του. Κανένας λογικός άνθρωπος επίσης δεν θα διαφωνήσει και με το εξής απόσπασμα του άρθρου του κ. Μανιάτη: “Η στρατηγική μας πρέπει να απευθύνεται τόσο στις εταιρείες κρουαζιέρας, όσο και προς τους επισκέπτες-πελάτες των εταιρειών.

Είναι γνωστό ότι οι ευχαριστημένοι επισκέπτες αποτελούν τον καλύτερο διαφημιστή για ένα προορισμό στις χώρες προέλευσής τους, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι δύνανται να αποτελέσουν τμήμα του «Συμβατικού Τουρισμού», αφού πολλοί επισκέπτες κρουαζιέρας γυρίζουν και διαμένουν, ως τουρίστες, στις περιοχές που τους εντυπωσίασαν”. 

Ρωτάω λοιπόν ο αφελής: Πόσο ευχαριστημένοι θα μείνουν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που θα πιάσει την Κυριακή το λιμάνι της Καλαμάτας, όταν θα βρουν κλειστά όλα τα μαγαζιά της πόλης; Πόσο ευχαριστημένος θα μείνει ο τουρίστας που θα δει ωραία προϊόντα στις βιτρίνες αλλά δεν θα μπορεί να τα αγοράσει; Προσωπικά δεν θα ξαναπάταγα το πόδι μου σε μια τουριστική περιοχή με κλειστά μαγαζιά, αλλά προφανώς η εμπορική κοινότητα της Καλαμάτας έχει άλλη άποψη για το θέμα. Την ίδια άποψη με τους εμπόρους έχουν και οι υπερπατριώτες πολιτικοί που φοβούνται μην πάρουν οι Τούρκοι την μαρίνα, αλλά δε φοβούνται μη μας πάρουν οι Τούρκοι τους τουρίστες γιατί έχουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους όταν δένει κρουαζιερόπλοιο στα μικρασιατικά παράλια. 

Σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός στην αγορά του τουρισμού είναι αμείλικτος και όποιος νομίζει ότι θα κυριαρχήσει με κλειστά μαγαζιά είναι βαθιά νυχτωμένος. Τόσο βαθιά που νομίζει ότι δεν θα τελειώσει ποτέ η νύχτα του 20ού αιώνα επειδή δεν του αρέσει η αυγή του 21ου.

Εμπρός για νέα δάνεια και ρυθμίσεις. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 18:31