Τετάρτη, 04 Μαϊος 2016 20:01

Με σχεδία την ελπίδα 

Γράφτηκε από τον

Με σχεδία την ελπίδα 

Φέτος σε σχέση με πέρσι, από τη Μεγάλη Τρίτη έως το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής πέρασαν από τα διόδια της Βελιγοστής προς τη Μεσσηνία 22% περισσότερα αυτοκίνητα, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν στα ταμεία των μεσσηνιακών επιχειρήσεων μπήκαν περισσότερα χρήματα ή αν οι επισκέπτες του Πάσχα πήραν ό,τι μπορούσαν από το χωριό και έφυγαν χωρίς να ξοδέψουν ούτε μισό ευρώ.

Ετσι κι αλλιώς καμιά αρχή σε κανένα νομό και σε κανένα δήμο δεν συγκεντρώνει στατιστικά στοιχεία για τα έσοδα των επιχειρήσεων και το ΑΕΠ της τοπικής οικονομίας. Γι' αυτό δεν θα μάθουμε ποτέ τι ποσό συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία οι επισκέπτες του Πάσχα και αν οι επιχειρήσεις καλύπτουν τουλάχιστον τα έξοδα που δαπανούν για την υποδοχή τους. 

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότερες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης είδαν τον τζίρο τους να αυξάνει θεαματικά τις ημέρες του Πάσχα και δεν έχουν κανένα λόγο να διαμαρτυρηθούν. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ψυχαγωγίας και εστίασης θα πλουτίσουν, ούτε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν την αυξημένη κίνηση του Πάσχα. Απλώς κάποιες επιχειρήσεις θα ισοσκελίσουν ή θα μειώσουν τις ζημιές του χειμώνα και θα συνεχίσουν την πορεία τους στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, αφού όπως προαναφέραμε δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πορεία της τοπικής οικονομίας. 

Στην άλλη άκρη της νοητής οικονομικής ευθείας, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις ειδικά στην Καλαμάτα συνέχισαν την πορεία στο Γολγοθά χωρίς να κάνουν ανάσταση στο ταμείο τους. Την ίδια ώρα όμως τα υποκαταστήματα ξένων αλυσίδων έκαναν πάρτι μέρα - μεσημέρι και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους τοπικούς επιχειρηματίες που συνεχίζουν να προσδοκούν αύξηση της κίνησης στα επίπεδα του… 20ού αιώνα. Λησμονούν όμως οι τοπικοί έμποροι τόσο ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επιχειρήσεων όσο και το μέγεθος της πόλης με συνέπεια να μην αρκεί πλέον μια καλή βιτρίνα για την επιβίωση της επιχείρησης. 

Κλείνοντας τον κύκλο των διαπιστώσεων για την κίνηση του Πάσχα θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρά τις… συνεδριακές προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και παρά το έλλειμμα κλινών στην περιοχή της Καλαμάτας, δεκάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια έμειναν κλειστά το Πάσχα και θα ανοίξουν από τα μέσα Ιουνίου και βλέπουμε. Ειλικρινά δεν πιστεύω ούτε ότι ξέρω περισσότερα από τους ιδιοκτήτες τους ούτε ότι η αρθρογραφία μπορεί να αντικαταστήσει την επιχειρηματικότητα. Ομως όσο παραμένει αναξιοποίητο το τουριστικό κεφάλαιο τα 3/4 του χρόνου, δεν έχει νόημα να συζητάμε σοβαρά για οικονομική ανάπτυξη. 

Θα συνεχίσουμε την πορεία στο άγνωστο με σχεδία την ελπίδα. Σχέδιο βασισμένο σε στοιχεία κάνουν μόνο οι… κουτόφραγκοι. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 13:18