Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 20:01

Μεγάλες εκπτώσεις και άγονες δημοπρασίες 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μεγάλες εκπτώσεις και άγονες δημοπρασίες 

 

Μεγάλες εκπτώσεις δόθηκαν στις επαναληπτικές δημοπρασίες που έγιναν προχθές στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, για έργα βελτίωσης - συντήρησης δύο επαρχιακών δρόμων. Συγκεκριμένα, για εργασίες στην 1η επαρχιακή οδό, στο τμήμα γέφυρα Κοσκάραγας - Καρδαμύλη, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, ο προσωρινός μειοδότης κατέθεσε προσφορά  με έκπτωση 57,06%.

Κατατέθηκαν άλλες 3 προσφορές με εκπτώσεις από 54,71% μέχρι και 35%. Για εργασίες στην 7η επαρχιακή, στο τμήμα Βαλύρα - Μελιγαλά - Διαβολίτσι, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, ο προσωρινός μειοδότης κατέθεσε προσφορά με έκπτωση 63,09%. Κατατέθηκαν άλλες 10 προσφορές με εκπτώσεις από 61,24% μέχρι και 25%.

Αντιθέτως ούτε ένας από τους 93 εργολάβους που είχαν πάρει τεύχη δημοπράτησης δεν κατάθεσε προσφορά για το έργο ανάπλασης της ανατολικής όχθης του Νέδοντα από την οδό Κροντήρη έως τη μαρίνα, προϋπολογισμού 1.170.000 ευρώ και την κατασκευή δημοτικού χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων στη θέση Παλιάμπελα, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ειδικότερα για το πρώτο έργο είχαν πάρει τεύχη δημοπράτησης 52 εργολάβοι και για το δεύτερο 41. 

Αν πίστευα τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν, θα σχολίαζα τις δυο παραπάνω χθεσινές ειδήσεις γράφοντας για εναρμονισμένες πρακτικές και καταστρατήγηση του ανταγωνισμού. Ως καλόπιστος όμως δημοσιογράφος πιστεύω όσους υποστηρίζουν ότι πλακάκια σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος τα κάνουν μόνο οι μεγαλοεργολάβοι και ότι οι μικρομεσαίοι είναι τα αιώνια θύματα του ασύδοτου ανταγωνισμού. Επίσης πράγματι πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού αφού ως γνωστόν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις προστάτευσαν το δημόσιο συμφέρον βάζοντας στο περιθώριο όσους ονειρεύονταν ολιγοπωλιακές αγορές. Τέλος πιστεύω ότι πράγματι το υπουργείο Υποδομών ζήτησε αναβολή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών μέχρι τον Απρίλιο του 2017 (και μετά βλέπουμε) γιατί “απαιτείται χρόνος για την εκπαίδευση των στελεχών και των υπαλλήλων που θα ασχοληθούν με το αντικείμενο”.

Επειδή όμως διάφοροι κακεντρεχείς δεν πιστεύουν στις συμπτώσεις και ενδέχεται να δυσφημήσουν το κυβερνητικό έργο κάνοντας λόγο για στημένους διαγωνισμούς, καλό θα είναι το υπουργείο Υποδομών να εξετάσει το ενδεχόμενο έναρξης των ηλεκτρονικών δημοπρασιών πριν τον Απρίλιο του 2017.

Δεν πιστεύω να υπάρχουν αντιρρήσεις; 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 19:32

NEWSLETTER