Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 20:24

Η Βασίλισσα Ελισάβετ "μπλόκαρε" εκατοντάδες νόμους για να κρύψει την περιουσία της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ "μπλόκαρε" εκατοντάδες νόμους για να κρύψει την περιουσία της

Το 'The Crown' παρουσιάζει πολλές λεπτομέρειες, για τα χρόνια που κάθεται η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' στο θρόνο της Αγγλίας. Δεν κατάφερε όμως να εντοπίσει με ποιο τρόπο έχει κρατήσει κρυφό το ακριβές μέγεθος της περιουσίας της.

Στις 6 του Φλεβάρη η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' συμπλήρωσε 69 χρόνια στο θρόνο της. Μια μέρα μετά, η Guardian αποκάλυψε τι σκαρφίστηκε για να είναι σίγουρη πως δεν θα προκύψει νόμος στη Μεγάλη Βρετανία που θα επηρεάσει με τρόπο που δεν θέλει, την ίδια ή την περιουσία της. Η προτεραιότητα όπως 'τσέκαρε' τουλάχιστον 1.062 νομοσχέδια, πριν φτάσουν στο Κοινοβούλιο ήταν να μην μάθει ποτέ κανείς ποια είναι η ακριβής περιουσία της -εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έκανε χρήση του δικαιώματος και για άλλους λόγους.

Για παράδειγμα, είχε ένσταση στα όσα ισχύουν σε επίπεδο εμπορίου μετά το Brexit, τους διορισμούς ανωτάτων στελεχών στο BBC, το διορισμό αρχιεπισκόπων, την κληρονομιά και τη 'δύναμη' των εντολοδόχων (δεν έχουν κατατεθεί οι διαθήκες των βασιλικών μελών), τους γάμους (για να μη χάσει το δικαίωμα έγκρισης συγκεκριμένων βασιλικών γάμων), τα ενοίκια, τις συντάξεις (εφόσον αφορούσαν εργαζομένους στο παλάτι, θα πλήττονταν τα συμφέροντα της), τη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής για υπερταχεία μεταξύ του Λονδίνου και του Μπέρμινγκχαμ, τη φορολογία (λαμβάνει εκ των μεγαλύτερων γεωργικών επιδοτήσεων για τις φάρμες που έχει στη γη που της ανήκει -πέρυσι πήρε 1.064.960 ευρώ), τις πολιτικές ιδιοκτησίας γης (είναι εκ των μεγαλύτερων γαιοκτημόνων της χώρας) και διάφορα άλλα.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος είχε ένα θέμα με το νόμο προστασίας δεδομένων, τον Ιανουάριο του 2018, ενώ ένα ένσταση και με τις αλλαγές που είχαν προταθεί από τον Υπουργό Εργασίας του 2013, ως προς τη σχέση της μοναρχίας και του κοινοβουλίου.

Το πιο εξωφρενικό παράδειγμα εξαίρεσης της Βασίλισσας

Όταν το Γενάρη του 2019 κάμερες κυκλοφορίας 'συνέλαβαν' τον 97χρονο σύζυγο της να οδηγεί χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας, δυο ημέρες μετά τη σύγκρουση του με αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δυο γυναίκες και ένα μωρό, δεν έγινε κάτι. Βλέπεις, ο Φίλιππος οδηγούσε στο Sandringham, το οποίο ανήκει στην Ελισάβετ Β'. Προ 50ετιας, ο δικηγόρος της είχε ενημερώσει τους νομοθέτες πως η Βασίλισσα δεν αρέσκεται στην ιδέα να ισχύουν οι κανονισμοί κυκλοφορίας στις ιδιόκτητες εκτάσεις της και εκείνοι έπραξαν ανάλογα. Δηλαδή, την εξαίρεσαν από το νομοσχέδιο που μετά κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε ένσταση για νόμο. Ούτε η τελευταία. Σύμφωνα με την έρευνα της Guardian την Τρίτη 9/2 έλεγξε τουλάχιστον 1062 νομοσχέδια πριν γίνουν νόμοι, για να είναι σίγουρη πως δεν την πλήττουν με τον όποιον τρόπο. Η πιο πρόσφατη τοποθέτηση της ήταν αυτή της 30ης Δεκεμβρίου, στην εμπορική συμφωνία του Boris Johnson με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το Brexit. Οι βουλευτές ενημερώθηκαν πως η Βασίλισσα είχε συναινέσει με το νομοσχέδιο, όχι όμως και γιατί της ζητήθηκε η συναίνεση, αφού η συμφωνία δεν την επηρέαζε με οποιονδήποτε τρόπο. Περίμενε λίγο και θα δεις τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά.

Περισσότερα στο news247.gr