Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 18:57

Γάζα: Με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια φεύγουν οι κάτοικοι (βίντεο)

Γάζα: Με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια φεύγουν οι κάτοικοι (βίντεο)

Με αυτοκίνητα, φορτηγά και πεζοί εκκενώνουν τη βόρεια Γάζα οι πολίτες, σύμφωνα με το BBC, μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο να μετακινηθούν νότια, το οποίο και λήγει σε λίγες ώρες, υπό την προειδοποίηση για πιθανή χερσαία εισβολή και παρά τις προτροπές της Χαμάς να μην αποχωρήσει κανείς.

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αδύνατη τη μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού – περίπου 1,1 εκατομμύριο- μέσα σε ένα 24ωρο. Αν και η Χαμάς, απαντώντας, είπε στους κατοίκους της Γάζας να μην εκκενώσουν, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μετακινηθούν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο ανταποκριτής του BBC . «Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας», αναφέρει. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνει ζωντανά το BBC φαίνονται άνθρωποι να ταξιδεύουν με γαϊδούρια, με καρότσες, ενώ πολλές οικογένειες έχουν διανύσει με τα πόδια αρκετά χιλιόμετρα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε το μεσημέρι σχετικά με την 24ωρη προθεσμία για τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια. Δεν απάντησε στο αν η προθεσμία αυτή έχει αλλάξει, αλλά είπε: «Όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους παρακαλούνται να πάνε νότια».

«Η ατμόσφαιρα κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι εδώ που βρισκόμαστε στην είσοδο της πόλης Σντερότ», μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη. Όπως είπε συνεχώς οι δρόμοι κλείνουν για να περάσουν «στρατιωτικά, στρατιώτες, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, μηχανοκίνητα. Ό,τι έχει να κάνει με την επιχείρηση».

 

Πηγή: ertnews.gr