Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 18:00

Πώς θα γίνει η επικείμενη εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα (βίντεο)

Πώς θα γίνει η επικείμενη εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα (βίντεο)

Έτοιμος να πραγματοποιήσει εισβολή από αέρος, θαλάσσης και εδάφους στη Γάζα δηλώνει ο ισραηλινός στρατός, που συνεχίζει να βομβαρδίζει την περιοχή. Οι επικρατέστερες επιλογές που εξετάζουν οι IDF για να πλήξουν τη Χαμάς.

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία γύρω από το μέτωπο που έχει ανοίξει στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν αναμονή της χερσαίας εισβολής στη Γάζα που έχουν προαναγγείλει οι Ένοπλες Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει από αέρος τη Γάζα σκορπίζοντας τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ακροβολιστεί στα σύνορα του παράκτιου θύλακα. Στόχος της ισραηλινής επιχείρησης παραμένει ο ίδιος, και δεν είναι άλλος από την εξόντωση της Χαμάς.

Το πώς όμως ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να το πετύχει αυτό είναι ακόμη ασαφές. Η διαταγή σχεδόν στο μισό πληθυσμό της Γάζας, των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φύγουν προς τον νότο ή να πάρουν το ρίσκο να πεθάνουν, έχει προκαλέσει φόβους ότι οποιαδήποτε επικείμενη χερσαία εισβολή θα έχει ως πρώτο στόχο την κατάληψη της βόρειας Γάζας, σύμφωνα με τους Financial Times. Εκτός όμως κι αν πρόκειται για κάποιο τέχνασμα.

Όποια και αν είναι η σειρά με την οποία θα δοθούν οι μάχες, είναι σαφές ότι οποιαδήποτε χερσαία εισβολή θα περιλαμβάνει μια συντριπτική δύναμη από τον ισχυρότερο στρατό στη Μέση Ανατολή που επιδιώκει να εξοντώσει έναν οχυρωμένο εχθρό που σκότωσε 1.300 Ισραηλινούς σε μια εξελιγμένη διασυνοριακή επιδρομή το Σάββατο, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η κλίμακα του αριθμού των νεκρών από την ισραηλινή πλευρά και οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι κομάντος της Χαμάς έχουν σοκάρει τη χώρα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να κάνουν συγκρίσεις με τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Τα αντίποινα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών έχουν σκορπίσει τον θάνατο σε τουλάχιστον 1.800 Παλαιστίνιους – οι μισοί από τους οποίους είναι γυναίκες ή ανήλικοι, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Και δυστυχώς, πρόκειται μόνο για την αρχή μιας επιχείρησης που αναμένεται να διαρκέσει πολύ.

“Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ορισμένο ποσοστό αποδυνάμωσης, βομβαρδισμού με αέρα και πυροβολικό”, δήλωσε ο Eitan Shamir, στους Financial Times, ο οποίος βοήθησε στη διαμόρφωση του δόγματος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ στο Υπουργείο Στρατηγικών Υποθέσεων.

Αργά την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε στείλει μικρές ομάδες του πεζικού για επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε αναζήτηση ομήρων και για να συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία.

Εκτιμήσεις για εισβολή από τα βόρεια της Γάζας

Εάν ο ισραηλινός στρατός ακολουθήσει με μια πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή, κάτι που φαίνεται όλο και πιο πιθανό, ο Shamir, δήλωσε ότι οι πρώτες 24 ώρες θα είναι “πολύ γρήγορες, με δυνάμεις που θα εισέλθουν από πολλές κατευθύνσεις”. “Οι επιλογές είναι περιορισμένες εδώ, αλλά θα προσπαθήσουν να το κάνουν με έναν απροσδόκητο τρόπο με μια πολύ γρήγορη, συντριπτική δύναμη”.

Προς το παρόν, οι προβλέψεις θέλουν την εισβολή να έρχεται από τα βόρεια – και ίσως να περιλαμβάνει και κατάληψη της πόλης της Γάζας, το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κέντρο του θύλακα μήκους 40 χιλιομέτρων, όπως επίσης και την καρδιά της πολιτικής και στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς.

“Φαίνεται ότι [το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου] έχει αποφασίσει μια βόρεια εισβολή, με δύναμη και με κυλιόμενη δύναμη πυρός, ενδεχομένως τέσσερις μεραρχίες μαζί με ναυτική δύναμη και ειδικές δυνάμεις, για να εισέλθουμε γρήγορα στη Γάζα και να καταλάβουμε την πόλη της Γάζας”, δήλωσε ο Ehud Yaari, βετεράνος ισραηλινός αναλυτής και συνεργάτης στο Washington Institute for Near East Policy.

Έχοντας καλέσει αριθμό-ρεκόρ 360.000 εφέδρων, το Ισραήλ έχει αυξήσει τις δυνάμεις του σε λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο στρατιώτες. Αεροπλάνα που μεταφέρουν αμερικανικά όπλα φτάνουν σχεδόν καθημερινά, αναπληρώνοντας το σύστημα αεράμυνας Iron Dome με αναχαιτιστικά, και συμπληρώνουν τα αποθέματα πυρομαχικών. Οι έφεδροι εκπαιδεύονται και εφοδιάζονται με όπλα. Τα τεθωρακισμένα επανατοποθετούνται.

“Πρόκειται για έναν εφεδρικό στρατό. Την Παρασκευή, υπήρχαν τραπεζικοί υπάλληλοι, μηχανικοί, οτιδήποτε εκτός από επαγγελματίες στρατιώτες, οπότε χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ετοιμαστούν όλοι μαζί”, δήλωσε ο Shamir, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Κέντρο BESA, στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan.

Αυτός ο στόχος είναι τόσο “φιλόδοξος” καθώς έχει στο παρελθόν συγκρατήσει τις προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις, ακριβώς λόγω του πιθανού υψηλού τιμήματος σε θανάτους Ισραηλινών, δήλωσε ο Amos Yadlin, στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

“Ο στόχος αυτής της επιχείρησης είναι η καταστροφή της Χαμάς, η αφαίρεση όλων των στρατιωτικών δυνατοτήτων της και των δυνατοτήτων διακυβέρνησης και η [αντικατάστασή της] με κάτι άλλο“, είπε. 

Πηγή: news247.gr