Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 11:42

Προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ: Τα στάδια της κούρσας για τον Λευκό Οίκο

Προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ: Τα στάδια της κούρσας για τον Λευκό Οίκο

Το σήμα εκκίνησης για τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών ακούγεται αυτή τη Δευτέρα στην Αϊόβα με μια διαδικασία κοινοβουλευτικής επιτροπής, ένα γεγονός που είναι ο πρωταγωνιστής της έναρξης των εκλογών στη χώρα αυτή, από τη δεκαετία του 1970.

Πριν οι πολίτες ψηφίσουν για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους τον Νοέμβριο, πρέπει να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο μέσω προκριματικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.
Είναι μια διαδικασία που έχει εξελιχθεί σε όλη την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 1832 –την πρώτη φορά που έγιναν πολιτικές συνελεύσεις σε εκλογές– και που συνεχίζει να εξελίσσεται σήμερα.

Οι προκριματικές εκλογές και τα κοινοτικά μέλη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι δύο εκλογικές εκδηλώσεις μέσω των οποίων οι πολίτες βοηθούν τα πολιτικά κόμματα σε κάθε πολιτεία να επιλέξουν υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές.
Ο κύκλος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ χωρίζεται σε δύο φάσεις ψηφοφορίας. Πρώτον, υπάρχει ψηφοφορία υποψηφιοτήτων στις προκριματικές εκλογές και στα κοινοτικά σώματα, η οποία διεξάγεται σε διαφορετικές ημέρες και σε διαφορετικές πολιτείες, και στη συνέχεια επιλέγεται ο τελικός υποψήφιος του κόμματος στις εθνικές συνελεύσεις κάθε κόμματος.
Στη συνέχεια έρχονται οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται την ίδια ημέρα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι περισσότερες πολιτείες διεξάγουν προκριματικές εκλογές έξι έως εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Όπως οι παραδοσιακές εκλογές, οι ψηφοφόροι πηγαίνουν στα εκλογικά τμήματα και επιλέγουν τον αγαπημένο τους υποψήφιο με μυστική ψηφοφορία. Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η πολιτεία στην οποία διεξάγονται οι προκριματικές απονέμει στη συνέχεια εκπροσώπους στους υποψηφίους.

Από την άλλη πλευρά, οι κοινοβουλευτικές ομάδες είναι συναντήσεις πολιτών με επικεφαλής πολιτικά κόμματα. Αυτές οι συνεδριάσεις συζητούν ποιους υποψηφίους θα υποστηρίξουν και ο αριθμός των αντιπροσώπων που απονέμονται σε κάθε υποψήφιο βασίζεται στον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Κάθε πολιτεία έχει τον δικό της τρόπο διεξαγωγής των προκριματικών και των κοινοβουλευτικών εκλογών της. Ανάλογα με τους κανόνες του κράτους ή του πολιτικού κόμματος, μπορεί να είναι ανοιχτά – όταν οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένοι σε ένα πολιτικό κόμμα για να συμμετάσχουν -, κλειστά – όταν μόνο ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στο κόμμα μπορούν να συμμετέχουν και να ψηφίζουν – ή με μικτή μέθοδο.

Για να γίνει κάποιος υποψήφιος για την Προεδρία, είναι απαραίτητο να κερδίσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων. Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι των πολιτειών που εκλέγονται τόσο στις προκριματικές όσο και στις κοινοτικές εκλογές από τις πολιτείες ή διορίζονται από πολιτικά κόμματα θα παραστούν στην εθνική συνέλευση για να ψηφίσουν και να επιβεβαιώσουν την επιλογή των υποψηφίων τους.

Οι εκπρόσωποι είναι συνήθως ως επί το πλείστον ακτιβιστές ή ηγέτες μιας κοινότητας που ανήκουν σε ένα κόμμα και που παρευρίσκονται στις συνελεύσεις για να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματός τους.
Υπάρχουν δύο τύποι αντιπροσώπων: αφοσιωμένοι εκπρόσωποι, οι οποίοι πρέπει να υποστηρίξουν τον υποψήφιο που τους απονεμήθηκε στις προκριματικές εκλογές ή στα κοινοτικά σώματα, και μη δεσμευμένοι εκπρόσωποι, που μπορούν να υποστηρίξουν τον υποψήφιο που επιθυμούν.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων ενός κόμματος κατά τη διάρκεια των προκριματικών και των κοινοβουλευτικών εκλογών, οι εκπρόσωποι του συνεδρίου πρέπει να επιλέξουν έναν υποψήφιο μέσω ενός ή περισσότερων γύρους ψηφοφορίας.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, οι δεσμευμένοι αντιπρόσωποι συνήθως ψηφίζουν για τον υποψήφιο που τους απονεμήθηκε στην αρχή της συνέλευσης, ενώ οι μη δεσμευμένοι εκπρόσωποι μπορούν να ψηφίσουν για οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο. Στην ασυνήθιστη περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει τον πρώτο γύρο, οι δεσμευμένοι υποψήφιοι μπορούν να εκλέξουν οποιονδήποτε υποψήφιο σε επόμενους γύρους ψηφοφορίας έως ότου ένας από αυτούς λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Στα συνέδρια, οι υποψήφιοι για την προεδρία ανακοινώνουν επίσημα ποιος θα είναι στο ψηφοδέλτιο ως υποψήφιος αντιπρόεδρος.
Το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα διεξαχθεί φέτος από τις 15 έως τις 18 Ιουλίου στο Μιλγουόκι, ενώ το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου στο Σικάγο.
Η πρώτη ημερομηνία που σημειώνεται στο εκλογικό ημερολόγιο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η 15η Ιανουαρίου, όταν τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συναντώνται στην πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα στην Αϊόβα, την οποία θα ακολουθήσουν οι προκριματικές εκλογές του Νιού Χάμσαϊρ στις 23 Ιανουαρίου.
Οι Δημοκρατικοί θέλουν οι πρώτες τους επίσημες προκριματικές εκλογές να γίνουν στις 3 Φεβρουαρίου στη Νότια Καρολίνα, την πρώτη πολιτεία στην οποία ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε προκριματικά το 2020. Ως εκ τούτου, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών ζήτησε από τους υποψήφιους να μην βάλουν το όνομά τους στο ψηφοδέλτιο του Νιού Χάμσαϊρ στις 23 Ιανουαρίου. Μετά τις προκριματικές εκλογές στη Νότια Καρολίνα, οι προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα θα διεξαχθούν στις 6 Φεβρουαρίου.
Από εκείνη την ημερομηνία, το ημερολόγιο εκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο, όταν οι τελευταίες πολιτείες θα διεξαγάγουν τις προκριματικές εκλογές.

Αν και η Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ θα είναι οι πρώτες πολιτείες που θα διεξαγάγουν κοινοτικές εκλογές και προκριματικές εκλογές στις προεδρικές εκλογές του 2024, εκατομμύρια Αμερικανοί σε άλλες πολιτείες θα κατευθυνθούν στα εκλογικά τους σημεία στις αρχές Μαρτίου, σε μια εκδήλωση γνωστή ως Σούπερ Τρίτη.

Αυτή η ημέρα έλαβε το παρατσούκλι της επειδή είναι η ημερομηνία κατά την οποία ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτειών διεξάγουν τις προκριματικές εκλογές και τις κοινοβουλευτικές εκλογές τους.
Είναι η μεγάλη μέρα στο ημερολόγιο των προκριματικών των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή μια μεγάλη ομάδα πολιτειών διοργανώνει ταυτόχρονα διαγωνισμούς για να βοηθήσει στον καθορισμό των προεδρικών υποψηφιοτήτων τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτή τη φορά θα γιορταστεί στις 5 Μαρτίου σε Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Αλάσκα, Καλιφόρνια, Αϊόβα, Κολοράντο, Αϊόβα, Μέιν, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Βερμόντ και Βιρτζίνια.
Στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και διεκδικεί επανεκλογή, καθιστώντας τον κορυφαίο υποψήφιο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι Δημοκρατικοί που τον αμφισβητούν σε αυτές τις προκριματικές εκλογές, όπως ο βουλευτής της Μινεσότα Dean Phillips και η συγγραφέας Marianne Williamson. Κανένας από αυτούς δεν έχει ακόμη μεγάλη υποστήριξη, τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Από την πλευρά του, εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται εδώ και καιρό ως το φαβορί για να κερδίσει την υποψηφιότητα. Ως πρώην πρόεδρος, ο Τραμπ έχει επίσης ικανότητα ελιγμών και επιρροής που άλλοι δεν έχουν, παρά το γεγονός ότι έχασε τις τελευταίες εκλογές από τον Μπάιντεν. Η εκστρατεία του είναι η πρώτη από έναν πρώην πρόεδρο από τότε που ο Τέντι Ρούσβελτ προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανακτήσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων το 1912.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατά του Τραμπ φαίνεται να προτιμούν δύο επιλογές συγκεκριμένα: την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, και τον σημερινό κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις. Η υποψηφιότητα του επιχειρηματία Vivek Ramaswamy και του πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας Asa Hutchinson παραμένει επίσης ζωντανή, αν και δυσκολεύτηκαν περισσότερο να κερδίσουν υποστήριξη.

Πηγή: ertnews.gr