Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 10:50

Παλαιστίνη: Αναγνωρίζεται επίσημα από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία – Οργή στο Ισραήλ (βίντεο)

Παλαιστίνη: Αναγνωρίζεται επίσημα από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία – Οργή στο Ισραήλ (βίντεο)

Την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ανακοίνωσαν Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία ενώ το Ισραήλ σε απάντηση ανακάλεσε τους πρέσβεις του σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Από την Τρίτη 28 Μαΐου η Ισπανία θα αναγνωρίσει επίσημα την ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, προχωρώντας σε μία κίνηση που είχε προαναγγείλει, εν μέσω παγκόσμιων αντιδράσεων για την εν εξελίξει γενοκτονία στη Γάζα. Την ίδια ημέρα θα αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης και από την Νορβηγία.

Αντίστοιχα και η Ιρλανδία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Σάιμον Χάρις, να τονίζει πως αναμένει πως και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τις τρεις χώρες και θα κάνουν το ίδιο βήμα τις επόμενες εβδομάδες.

Το Δουβλίνο είχε αναγγείλει από τις αρχές Απριλίου πως ετοιμαζόταν για την κίνηση αυτή και την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές πως θα προχωρούσε στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους εντός Μαΐου.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Η κίνηση αυτή το μόνο που θα κάνει είναι να «τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια», κατά την ισραηλινή διπλωματία.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει πως αυτό αποτελεί «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» και καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης μέσω διαπραγματεύσεων.

Ανάκληση πρεσβευτών

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση “για διαβουλεύσεις” των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

“Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα”, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Πηγή: news247.gr