Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 13:55

Ισραήλ: 4χρονος έσπασε βάζο... 3.500 ετών σε μουσείο!

Ισραήλ: 4χρονος έσπασε βάζο... 3.500 ετών σε μουσείο!

Θύμα της περιέργειας ενός μικρού αγοριού έπεσε ένα σπάνιο βάζο που κατασκευάστηκε πριν από 3.500 χρόνια. Το βάζο που χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού, μεταξύ 2.200 και 1.500 π.Χ. εκτίθετο σε μουσείο στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, εδώ και 35 χρόνια, ήταν έκθεμα του Μουσείου Hecht στη Χάιφα. Ο 4χρονος όμως επισκέπτης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, το περιεργάστηκε και τελικά το γκρέμισε κάνοντάς το θρύψαλα.

Όπως είπε ο μπαμπάς του μικρού, ο γιος του τράβηξε το βάζο προς το μέρος του γιατί ήταν περίεργος να δει τι είχε μέσα. Αλλά το αποτέλεσμα, ήταν καταστροφικό.

Το βάζο ήταν τοποθετημένο κοντά στην είσοδο του μουσείου χωρίς προστατευτική γυάλινη προθήκη, επειδή οι διαχειριστές του μουσείου πιστεύουν ότι υπάρχει μια "ιδιαίτερη γοητεία" στην έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων "χωρίς εμπόδια", όπως μεταδίδει το BBC.

Ο διευθυντής του Μουσείου δρ Ινμπάλ Ρίβλιν πλησίασε τον μικρό και είπε στον ίδιο και τους γονείς του: "Μη φοβάσαι. Δεν έχουμε καμία απαίτηση από εσάς". Και στη συνέχεια πρότειναν στην οικογένεια μια ξεχωριστή ξενάγηση για να απολαύσουν και να κατανοήσουν όλοι τους την αρχαιολογική αξία των εκθεμάτων.

Ένας ειδικός συντηρητής θα αναλάβει τώρα τη συγκόλληση των σπασμένων κομματιών.

Ίσως βέβαια μετά την τόσο αδιαμεσολάβητη επαφή που είχε με το αρχαιολογικό έκθεμα ο μικρός επισκέπτης, να αλλάξουν ελαφρά την πολιτική τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα τοποθετήσουν βιτρίνες ή άλλα προστατευτικά αλλά θα ζητούν από τους γονείς να είναι πιο προσεκτικοί με τα παιδιά τους και να τους εξηγούν καλύτερα σε τι χώρο πρόκειται να μπουν πριν ξεκινήσουν την επίσκεψη στο μουσείο.

Πηγή: www.thetoc.gr