Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 15:23

Απόλυτο χάος στον Λίβανο: Πάνω από 100 νεκροί μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ (βίντεο)

Απόλυτο χάος στον Λίβανο: Πάνω από 100 νεκροί μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ (βίντεο)

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 300 επιδρομές στο νότιο Λίβανο τη Δευτέρα σε νέα κλιμάκωση στην περιοχή. Στους 100 οι νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες από τις επιθέσεις. Με ρουκέτες απάντησε η Χεζμπολάχ.

Πανικός επικρατεί στον Λίβανο μετά τις εκατοντάδες επιθέσεις του Ισραήλ το πρωί της Δευτέρας (23/09) που στοχεύουν πλέον πιο βαθιά στη χώρα, και έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 100 νεκρούς, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, ενώ η Χεζμπολάχ στη συνέχεια της ημέρας απάντησε στις επιθέσεις με διαδοχικές ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Σκηνές χάους διαδραματίζονται στις περιοχές που δέχθηκαν πλήγματα, μετά τις επιθέσεις με drones και μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera που βρίσκεται στο Μαργιαγιούν, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, αυτό δεν είναι απλά μια κλιμάκωση, αλλά μοιάζει περισσότερο με πόλεμο, καθώς πλέον χρησιμοποιείται βαρύς οπλισμός.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανεβαίνει διαρκώς, και είναι οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ σε μια ημέρα εν μέσω της σύγκρουσης.Επιπλέον, περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές επιθέσεις σε ολόκληρο τον Λίβανο από το πρωί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται παιδιά, γυναίκες και διασώστες, όπως προσθέτει η ανακοίνωση.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι οι ισραηλινές επιδρομές στη δυτική Μπεκάα είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός σπιτιού στη Λαμπάγια, ενός σπιτιού και ενός πρατηρίου καυσίμων στο Γιαχμόρ, καθώς και σπιτιών στο Σαχμόρ.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στόχευσαν δεκάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Μπιντ Τζμπέιλ, Αϊταρούν, Μάτζνταλ Σέλεμ, Χούλα, Τούρα, Κλαϊλέχ, Χάρις, Ναμπί Τσιτ, Ταράγια, Σμεστάρ, Χαρμπάτα, Λιμπάγια και Σαχμόρ.

Ο Συντονιστής του ΟΗΕ στον Λίβανο δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί χώρος στις διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουν, καθώς η ασφάλεια των πολιτών και η σταθερότητα της περιοχής και στις δύο πλευρές βρίσκονται σε κίνδυνο.

Λίγο μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου ανέφερε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες σε πολλαπλές ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, μετά από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε στόχους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή του Μπεκάα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι βομβάρδισε τρεις στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

«Σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού εναντίον περιοχών στον νότο και την Μπεκάα», οι μαχητές της Χεζμπολάχ «βομβάρδισαν δύο ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις όπως και το συγκρότημα της στρατιωτικής βιομηχανίας Rafael» βόρεια της Χάιφα, επεσήμανε η λιβανέζικη οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Κλειστά τα σχολεία στις περιοχές του Λιβάνου που βομβαρδίστηκαν

Ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου Αμπάς Χαλάμπι δήλωσε σήμερα ότι τα σχολεία στις περιοχές της χώρας που είναι στόχος ισραηλινών πληγμάτων θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, ενώ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τρεις θέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ζήτησε «την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων» σήμερα και αύριο Τρίτη λόγω «της στρατιωτικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας».

Η εντολή αφορά τα σχολεία που βρίσκονται στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, που είναι στόχος σφοδρών πληγμάτων από το Ισραήλ, όπως και αυτά στα νότια προάστια της Βηρυτού όπου την Παρασκευή σημειώθηκε φονική επιδρομή.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε περίπου 300 στόχους στον Λίβανο σήμερα.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια σειρά από μεγάλες εκρήξεις και χαοτικές σκηνές. Αραβικές πηγές ειδήσεων αναφέρουν πως το Ισραήλ «βομβαρδίζει αδιάκοπα» περιοχές του Λιβάνου σε μια «αμείλικτη» σειρά επιθέσεων.

Η σειρά των επιθέσεων ακολούθησε προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ αλ-Μακάρι, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της Βηρυτού και άλλων περιοχών έλαβαν «τυχαία» τηλεφωνικά μηνύματα μέσω των σταθερών γραμμών, με εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το γραφείο του στη Βηρυτό έλαβε μία από τις κλήσεις, τις οποίες περιέγραψε ως μέρος της «ψυχολογικής πολεμικής» πολιτικής του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «η εργασία στο Υπουργείο Πληροφοριών συνεχίζεται κανονικά».

Ο υπουργός Πολιτισμού έλαβε επίσης μια κλήση με παράξενη προφορά στα αραβικά, προειδοποιώντας τον να εγκαταλείψει αμέσως το γραφείο του επειδή ήταν στόχος, σύμφωνα με τα λιβανέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι IDF θα προβούν σε εκτεταμένες και ακριβείς επιθέσεις κατά τρομοκρατικών στόχων που έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον Λίβανο», δήλωσε ο Hagari.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές βαθύτερα στον Λίβανο, στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή του Μπεκάα.

Για την επίθεση υπήρξε προειδοποίηση από το προηγούμενο βράδυ, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι σχεδίαζε να εντείνει τις επιχειρήσεις του. Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του IDF στην αραβική γλώσσα, προειδοποιήθηκε ο λιβανέζικος λαός να εγκαταλείψει τα σπίτια του ενόψει του κύματος επιθέσεων, ενώ περίπου 60.000 αυτοματοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιήθηκαν στους κατοίκους του Λιβάνου, προτρέποντάς τους να εκκενώσουν τις περιοχές.

Πηγή: news247.gr