Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 17:33

Η τριπλή «ασπίδα» του Ισραήλ στους πυραύλους του Ιράν (Βίντεο)

Η τριπλή «ασπίδα» του Ισραήλ στους πυραύλους του Ιράν (Βίντεο)

AP / Tsafrir Abayov

To Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης (01/10) την μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους, στοχεύοντας υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η Τεχεράνη ισχυρίζεται πως το 90% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν βρήκαν τον στόχο τους, ενώ από την άλλη Ισραήλ και ΗΠΑ λένε πως λίγοι είναι αυτοί που «γλίτωσαν» από την αντιεροπορική προστασία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το Ισραήλ διαθέτει μία πολυεπίπεδη αντιπυραυλική «ασπίδα», που αποτελούν ουσιαστικά τις τρεις γραμμές άμυνας σε τέτοιες επιθέσεις.

Οι τρεις γραμμές άμυνας του Ισραήλ

Η πρώτη γραμμή άμυνας του Ισραήλ είναι στην Τουρκία. Εκεί βρίσκεται το αμερικάνικο αντιβαλλιστικό ραντάρ που ελέγχει εκτοξεύσεις πυραύλων από το βόρειο και το κεντρικό Ιράν.

Αυτό το ραντάρ έδωσε το πρώτο «σήμα» για την ιρανική επίθεση.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας του Ισραήλ είναι η δική του αεράμυνα, τα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας που είναι στο έδαφός του.

Η τρίτη γραμμή άμυνας είναι το αμερικανικό ναυτικό που συνέβαλε και αυτό στην αναχαίτιση των πυραύλων.

Το ραντάρ στην Τουρκία

Το ραντάρ που βρίσκεται στην Τουρκία εντοπίζει εκτόξευση πυραύλου και αρχίζει να δίνει τα στοιχεία στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ και σε πλοία της περιοχής και σε άλλες χώρες.

Ακολουθεί η εκτόξευση αντιβαλλιστικών πυραύλων που καταστρέφουν τον πύραυλο.

Το Ιράν φαίνεται ότι χρησιμοποίησε σε μεγάλο ποσοστό τον τελευταίο τύπο πυραύλου που διαθέτει, με εμβέλεια 2.000 χιλιόμετρα.

Η κεφαλή του είναι ελισσόμενη, που σημαίνει ότι στην τερματική της φάση κάνει ελιγμούς, αλλάζει πορεία και δυσκολεύει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που βασίζονται στην πρόβλεψη της τροχιάς του πυραύλου.