Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 14:15

Έτοιμοι να παραδώσουν τα «κλειδιά της εστίασης» οι επιχειρηματίες του κλάδου

Γράφτηκε από την
Έτοιμοι να παραδώσουν τα «κλειδιά της εστίασης» οι επιχειρηματίες του κλάδου

Βαρύ είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί λόγω του κορονοϊού οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης δηλώνοντας έτοιμοι στις 31 Μαρτίου να παραδώσουν στην κυβέρνηση τα κλειδιά των καταστημάτων τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε την Παρασκευή (5/3) αναφέρει την απόφασή της για την παράδοση των κλειδιών της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου και για την προσφυγή της στην δικαιοσύνη για την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος, ενώ υπενθυμίζει τα βασικά μεγέθη του κλάδου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΣΕ, ο κλάδος ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας, αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα (2ος μεγαλύτερος κλάδος) ενώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 το σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων ήταν 354.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος).

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 ευρώ, ποσοστό 37,7% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους το 2020. Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η ΠΟΕΣΕ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. «Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης που προτείνει ο κλάδος για την επανεκκίνησή του αυτά είναι τα εξής:

  • Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
  • Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
  • Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.


NEWSLETTER