Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 11:52

Εργασιακό νομοσχέδιο: Απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Γράφτηκε από την
Εργασιακό νομοσχέδιο: Απεργιακές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας


Μέλη ναυτεργατικών σωματείων έχουν αποκλείσει το λιμάνι του Πειραιά


Σε εξέλιξη βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας οι απεργιακές συγκεντρώσεις από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

Στις 11 ξεκίνησε και το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κοραή και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου διοργανώνεται η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Για απονομιμοποίηση στη συνείδηση των εργαζομένων έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο. Ο ΓΓ του ΚΚΕ που συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τόνισε ότι «ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων».
Επίσης μέλη της ΠΝΟ έχουν αποκλίσει το λιμάνι του Πειραιά.


Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Λόγω της απεργίας θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, συναθροίσεις – συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

10.00: Προπύλαια Συνάθροιση μελών «ΠΑΜΕ».

10.00: Πλ. Καραϊσκάκη (Πειραιάς). Συνάθροιση μελών «Εργατικού Κέντρου Πειραιά», «Ναυτεργατικών Σωματείων» κ.ά. σωματείων-φορέων. 05.30΄ Πλ. Καραϊσκάκη (Πειραιάς) & 09.30΄ Έξωθεν Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση) και έξωθεν Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά. Προσυγκεντρώσεις.

10.00: Πλ. Ηρώων, Ελευσίνα. Συνάθροιση μελών «Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής». Μετά το πέρας της συνάθροισης θα μεταβούν στο κέντρο διανομής της εταιρίας « Metro – My Market» (Π.Ε.Ο. Αθηνών- Θηβών, Μάνδρα).

10.30: Χαυτεία. Συνάθροιση μελών «Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων» «ΣΒΟΕΔ» κ.α.

11.00: Πλ. Κλαυθμώνος. Συνάθροιση μελών «ΑΔΕΔΥ», «ΓΣΕΕ», «ΠΟΕΔΗΝ», «Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης ΚΕΕΡΦΑ» κ.α. φορέων και συλλογικοτήτων, παρουσία Προέδρου ΠΑ.ΣΟ.Κ. κας ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (10.30’ Υπ. Εργασίας Προσυγκέντρωση).

Παρακαλούνται οι οδηγοί, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, κατά μήκος των διαδρομών των πορειών, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Ποιοι απεργούν
Απεργία θα πραγματοποιήσουν και το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ. Την ίδια ημέρα θα πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η Συνομοσπονδία έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης, με επίκεντρο την πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και την περιοχή έξω από το Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο.

Πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τα δρομολόγια των πλοίων θα επηρεαστούν από τις κινητοποιήσεις.

Ακινητοποιημένα τα τρένα
Ακινητοποιημένες θα είναι την Πέμπτη και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.) και των Σωματείων Εργαζομένων στον Σιδηρόδρομο. Ο ΟΣΕ ενημέρωσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει ακόμη και τα ελάχιστα δρομολόγια που προβλέπονται σε περιπτώσεις απεργιών, με προσωπικό ασφαλείας. Ετσι, εκτός από τις ακυρώσεις των δρομολογίων της Πέμπτης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις στο πλέγμα δρομολογίων:

Τετάρτη 09.06.2021 (προηγούμενη ημέρα της απεργίας)

Τμήμα γραμμής: Αθηνών – Οινόης – Χαλκίδας – Αθηνών

Οι αμαξοστοιχίες αρ. 2534 και 2539 καταργούνται σε όλη τη διαδρομή τους.

Τμήμα γραμμής: Θεσσαλονίκης – Σερρών

Η αμαξοστοιχία αρ. 3632 καταργείται σε όλη τη διαδρομή της.

Παρασκευή 11.06.2021 (επόμενη ημέρα της απεργίας)
Τμήμα γραμμής Σερρών – Θεσσαλονίκης

Η αμαξοστοιχία αρ. 3631 καταργείται σε όλη τη διαδρομή της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

Δικαστικοί Υπάλληλοι: Συμμετοχή στις 10 Ιουνίου στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ
Τη συμμετοχή της στην 24ώρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Αναλυτικά το δελτίο τύπου αναφέρει: Η κυβέρνηση δια του υπουργού Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση. Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα.
Καταργεί τον Ν. 1264/82, που παρά τα όποια αρνητικά του, αποτέλεσε τον πιο φιλεργατικό νόμο που εφαρμόστηκε ποτέ στο ελληνικό κράτος.Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!! Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!! Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Καταργεί την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνει την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνει τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.
Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.


Συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ στην 24ωρη απεργία
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 07/06/2021 συνεδρίασή τους αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, αντιτασσόμενα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που σκοπό έχει, να καταρρακώσει όσα εργασιακά κεκτημένα έχουν απομείνει.

Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου. Με τον προσχηματικό τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, Κυρώσεις Συμβάσεων και Ενσωματώσεις Οδηγιών», το νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων, υπογραμμίζουν εν μέσω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, με την επιδείνωση των καθημερινών προβλημάτων και της αβεβαιότητας για κάθε εργαζόμενο, τη σημασία της συλλογικής αλληλεγγύης και της μάχιμης εγρήγορσης απέναντι στις συνέπειες που φέρνει αυτή η «χαριστική βολή» αποδόμησης των δικαιωμάτων μας.

Η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων
Κάλεσμα για επαγρύπνηση και περιφρούρηση της απεργιακής συγκέντρωσης από τα ναυτεργατικά σωματεία, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά το βράδυ της Τετάρτης, ώστε να κριθεί παράνομη η 24ωρη απεργία.

«Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους από το βράδυ της Τετάρτης, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά την απόφαση από το πρωτοδικείο Πειραιά, στο οποίο είχαν προσφύγει οι ακτοπλόοι, να κρίνει παράνομη την 24ωρη απεργία των ναυτεργατών.

Οι Διοικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, απευθύνουν κάλεσμα στους ναυτεργάτες για συγκέντρωση στους καταπέλτες των πλοίων και για περιφρούρηση της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

 

Πηγή: ethnos.gr

 


NEWSLETTER