Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 22:34

Μονή Πετράκη - Μητσοτάκης: «Η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια»

Γράφτηκε από την
Μονή Πετράκη - Μητσοτάκης: «Η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια»

 

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, στον οποίο εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την ειδεχθή επίθεση που δέχθηκαν τα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη.

Ο Πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα παράσχει κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια για την ταχεία ανάρρωση των θυμάτων της επίθεσης.

Ιερέας υπό καθαίρεση ο δράστης
Δέκα είναι συνολικά οι τραυματίες από την επίθεση ιερέα με καυστικό υγρό που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την επίθεση έχουν τραυματιστεί 7 μητροπολίτες, ένας αστυνομικός και δύο ακόμα πολίτες. Σημειώνεται πως ο δράστης συνελήφθη.

Αναλυτικότερα, θύματα της επίθεσης με καυστικό υγρό είναι οι μητροπολίτες Κασσανδρείας Νικόδημος, Άρτας Καλλίνικος, Δρυινουπόλεως Ανδρέας, Ζακύνθου Διονύσιος Δ', Κηφισιάς Κύριλλος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Γλυφάδας, Αντώνιος. Εκτός από τους μητροπολίτες τραυματίστηκε επίσης κι ένας αστυνομικός, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τραυματισμός και δύο ακόμα ατόμων.

Οι τρεις από τους επτά τραυματίες μητροπολίτες φέρονται να έχουν εκτεταμένα εγκαύματα (ακόμα και στο πρόσωπο). Μάλιστα ένας από αυτούς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από το Λαϊκό Νοσοκομείο, διακομίζεται στην πλαστική χειρουργική του ΚΑΤ, ενώ θα υπάρξουν και διακομιδές στο Γεννηματά και συγκεκριμένα στον Οφθαλμολογική Κλινική.

Οι μητροπολίτες δέχτηκαν επίθεση με καυστικό υγρό από ιερέα που δικαζόταν από το Συνοδικό Δικαστήριο για να καθαιρεθεί. Ο συγκεκριμένος ιερέας ανήκε στο δυναμικό της Μητρόπολης Βέροιας και είχε καθαιρεθεί ήδη σε πρώτο βαθμό πριν από δύο χρόνια για υπόθεση που σχετίζεται με ναρκωτικά και την Τετάρτη το δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο επικύρωσε την καθαίρεσή του.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, πως εμμένει στην απόφαση καθαίρεσης, ο υπό καθαίρεση ιερέας εξαπέλυσε την επίθεση προς τα επτά μέλη του δικαστηρίου.


Είχε κρυμμένο οξύ και το έριξε στους αρχιερείς
Για την επίθεση με καυστικό υγρό στη Μονή Πετράκη εναντίον επτά Μητροπολιτών από ιερέα υπό καθαίρεση, μίλησε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλιτος. Συγκεκριμένα δήλωσε: Ήταν επτά αρχιερείς οι οποίοι βρίσκονταν στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και εκείνος ο οποίος καθαιρέθη για τα παραπτώματα τα οποία είχε κάνει, δεν το δέχτηκε, είχε κρυμμένο κάπου οξύ και το έριξε στους αρχιερείς».

Το χρονικό της επίθεσης
Το απόγευμα της Τετάρτης ήταν σε εξέλιξη Συνοδικό Δικαστήριο στη Μονή Πετράκη, όταν ξαφνικά ιερέας πέταξε στους Μητροπολίτες καυστικό υγρό στο πρόσωπο και στο σώμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για βιτριόλι. Οπως μετέδωσε στο OPEN η Δέσποινα Βλεπάκη, ο δράστης χρησιμοποίησε δύο μπουκάλια καυστικού υγρού στην επίθεση.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η Ιερά Σύνοδος γι’ αυτό το θέμα ο ιερέας ο οποίος κατηγορείται και ήταν υπό καθαίρεση έβγαλε ξαφνικά ένα μπουκάλι και πέταξε στους μητροπολίτες το καυστικό υγρό. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο ενώ επί τόπου βρέθηκαν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποκλείσουν τον χώρο της επίθεσης.

Δήλωση Κικίλια για την επίθεση στους μητροπολίτες
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών που διακομίστηκαν από τη Μονή Πετράκη και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή με το ΕΚΑΒ που έσπευσε στη Μονή Πετράκη. Επτά Μητροπολίτες νοσηλεύονται στο "Λαϊκό", οι τέσσερις πιο ελαφρά θα παραμείνουν εδώ και θα λάβουν τις πρώτες βοήθειες, ο ένας ήδη διακομίζεται στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ και οι άλλοι δύο Μητροπολίτες, ανάλογα με την πορεία της υγείας τους, ενδεχομένως να διακομιστούν ή στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική Κλινική του "Γ. Γεννηματάς"».

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το πόσοι είναι σοβαρά από τους τραυματίες σημείωσε: «Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες ιατρικής φύσεως. Νομίζω ότι τα Νοσοκομεία και η Υγειονομική Περιφέρεια, σωστά και οργανωμένα, όταν θα υπάρχει λόγος θα εκδώσουν ιατρικό ανακοινωθέν.

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει και ενημερώνεται συνεχώς. Είναι προφανές ότι είναι ένα τραγικό συμβάν, έχει δύο εκφάνσεις. Η μια αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει ήδη επιληφθεί και ο Υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης και το άλλο είναι ιατρικής φύσεως και έχει να κάνει με το Υπουργείο Υγείας.

Επαναλαμβάνω, είναι πρωτόγνωρο γεγονός, τραγικό γεγονός. Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε άμεσα είναι να προσφέρουμε στους αρχιερείς μας τις πρώτες βοήθειες και μετά να εκτιμηθεί σωστά και επιστημονικά η κατάστασή τους, έτσι ώστε να λάβουν περαιτέρω ιατρική αγωγή ή θεραπεία εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί».


Ιερώνυμος για την επίθεση σε μητροπολίτες: «Αποφύγαμε τα χειρότερα»
«Αποφύγαμε τα χειρότερα» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες από τη Μονή Πετράκη, που δέχτηκαν επίθεση με καυστικό υγρό. «Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά πιστεύουμε ότι με τη φροντίδα των ιατρών μας να ξεπεραστεί η δυσκολία. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία» επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

Αναφερόμενος στην επίθεση, είπε πως είναι κάτι που «μας προβληματίζει όλους μας γιατί είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα και χρειάζεται προσπάθεια από πολλές πλευρές για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία».

 

Ο ιερέας - δράστης είχε συλληφθεί με κοκαΐνη το 2018 

Με μικροποσότητα κοκαΐνης είχε συλληφθεί το 2018 ο ιερέας - δράστης της επίθεσης με βιτριόλι σε αρχιερείς στη Μονή Πετράκη. Ο ιερέας βρισκόταν στο Συνοδικό Δικαστήριο για να γίνει συζήτηση για την καθαίρεσή του, καθώς το 2018 είχε συλληφθεί στη βόρεια Ελλάδα με 1.8 γραμμάρια κοκαΐνης και σήμερα γινόταν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο θα αποφάσιζε την καθαίρεσή του.

 
Μάλιστα είχε απασχολήσει και πάλι, τις Αρχές κατά τη διάρκεια μίας επεισοδιακής λειτουργίας σε χωριό της Βέροιας. Είχαν μάλιστα ξεσπάσει επεισόδια που επεκτάθηκαν από τον ναό στο προαύλιο ανάμεσα στον ίδιο και ενορίτες που τον κατηγόρησαν για οικονομικές παρατυπίες.

Τα πρώτα λόγια του δράστη: «Εριξα γιατί με καθαίρεσαν»
«Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσε το Συνοδικό Δικαστήριο» φέρεται να είπε ο δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ο ίδιος θεωρεί πως η απόφαση καθαίρεσής του από το δικαστήριο άδικη και σύμφωνα με την ΕΡΤ, είπε στους αστυνομικούς πως θεωρεί σκευωρία την υπόθεση με τα ναρκωτικά για την οποία κατηγορείται.

Πηγή: ethnos.gr/

 


NEWSLETTER