Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 14:12

Ακρίβεια: Χάνεται ο έλεγχος στην αγορά, καλπάζουν οι τιμές - Λάδι στη φωτιά από ΕΚΤ

Γράφτηκε από την
Ακρίβεια: Χάνεται ο έλεγχος στην αγορά, καλπάζουν οι τιμές - Λάδι στη φωτιά από ΕΚΤ

Οι αγορές όχι μόνο δεν ησύχασαν από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά έδειξαν ότι αυξάνεται ο βαθμός ανησυχίας - Μεγάλες απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια - Χωρίς τέλος η άνοδος τιμών στα καύσιμα στην Ελλάδα

Μπαρούτι μυρίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία με τις πιέσεις μέρα με την μέρα να εντείνονται και την ΕΚΤ, μάλλον να πυροδοτεί την κατάσταση παρά να την κατευνάζει.

Για δεύτερη ημέρα χτες, μετά τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ οι αγορές και οι επενδυτές, όχι μόνο δεν έδειξαν να πείθονται για την ορθότητα των αποφάσεων της ΕΚΤ, αλλά αντίθετα εμφανίστηκαν περισσότερο προβληματισμένοι, θεωρώντας ότι οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να φέρουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς της έχει ανοίξει μία εκτενής συζήτηση, με τρομερή καθυστέρηση, γύρω από τις αιτίες του προβλήματος, καθώς επίσης και για το «φάρμακο» που πρέπει να δοθεί για την ίασή του.

Δεν υπάρχει κοινή άποψη ούτε για τα αίτια, αλλά ούτε και για την θεραπεία και αυτό στην παρούσα συγκυρία είναι ίσως ό,τι χειρότερο. Και αυτό φαίνεται από την εικόνα που υπάρχει στις αγορές.

Χτες, για δεύτερη συνεχή ημέρα, τα χρηματιστήρια κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, ενώ συνεχίστηκε η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων. Το ελληνικό 10ετές εκτοξεύθηκε στο 4,4%, ενώ το ιταλικό άγγιξε το 3,9%.

Στην Νέα Υόρκη ο δείκτης Dow Jones έφτασε να χάνει 800 μονάδες, με απώλειες κοντά στο 2,5%, ενώ μεγάλες ήταν οι απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στην Αθήνα

Στα εμπορεύματα υπήρξε νευρικότητα. Το πετρέλαιο μετά την ανοδική του πορεία το πρωί, υποχώρησε εν συνεχεία.

Αλμα στα 2,4 ευρώ για τη βενζίνη
Στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα συνεχίζουν να δημιουργούν έντονο προβληματισμό, με την τιμή των καυσίμων στην αντλία πραγματικά να καλπάζει. Είναι πλέον θέμα χρόνου η μέση τιμή για την βενζίνη να υπερβεί τα 2,4 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης τα 2 ευρώ το λίτρο.

Αυτό σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, ενδεχομένως να συμβεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξη και το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη διαμορφώνεται στο 2,386 ευρώ το λίτρο, ενώ για το diesel κίνησης η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 1,987 ευρώ το λίτρο.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον η διεθνής τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει και πλέον έχει υπερβεί τα 124 δολάρια το βαρέλι και έχει βάλλει πλώρη για πιο ψηλά επίπεδα.

Νέα μέτρα στήριξης
Στο κυβερνητικό επιτελείο βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης που ως επίκεντρο θα έχουν τα καύσιμα.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή και αφού έχει προηγηθεί η γνωστοποίηση για την πορεία των μεγεθών από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η οποία είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Ιουνίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα κινούνται στο 5μηνο με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς και είναι κατά πολύ πάνω από το στόχο που έχει τεθεί. Να θυμίσουμε ότι στο 4μηνο η υπέρβαση ήταν της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ.

Τρία είναι τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για το μέγεθος και την ουσία της παρέμβασης.

Συγκεκριμένα:

Επέκταση της επιδότησης στην αντλία και στην βενζίνη. Το ποσό εκτιμάται ότι μπορεί να είναι στα 25 – 30 λεπτά το λίτρο.
Παράταση για άλλους τρεις μήνες του fuel pass με ένα μεγαλύτερο ποσό, κοντά στα 60 ευρώ για πολύ περισσότερους. Το εισοδηματικό όριο εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 45.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και αφού αφαιρεθούν οι φόροι.
Για το diesel κίνησης θα συνεχιστεί το μέτρο ως έχει, πιθανόν με μεγαλύτερη επιδότηση 20 – 25 λεπτά το λίτρο.
Τέλος, υπάρχει σενάριο, αν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, για επανάληψη της επιταγής ακρίβειας, δηλαδή 200 ευρώ εφάπαξ για όλους όσοι χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι.

Πηγή: imerisia

 


NEWSLETTER