Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 22:13

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη θανάτωση του χιμπατζή (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη θανάτωση του χιμπατζή (βίντεο)

Η είδηση της θανάτωσης του χιμπατζή που το έσκασε από το κλουβί του από το προσωπικό του πάρκου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με αφορμή τη θανάτωση του χιμπατζή που το έσκασε από το κλουβί του.

Φιλοζωικές και οικολογικές οργανώσεις προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του Πάρκου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για τη θανάτωση του χιμπατζή, ενώ στο σημείο υπήρχαν και δυνάμεις της αστυνομίας.

Κάλεσμα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είχε απευθύνει από χθες Σάββατο – ανάμεσα σε πολλές οργανώσεις – και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με κεντρικό σύνθημα: «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους».

Η είδηση της θανάτωσης του χιμπατζή που το έσκασε από το κλουβί του από το προσωπικό του πάρκου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Κυβερνητική παρέμβαση για τη θανάτωση χιμπατζή
Σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, όπου το πρωί του Σαββάτου συνέβη το θλιβερό περιστατικό της θανάτωσης ενός χιμπατζή που το έσκασε, προκαλώντας τεράστιο σάλο, προχώρησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Ο κ. Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον ιδρυτή του κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
Επίσης, ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου αύριο, Δευτέρα, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της άγριας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

Τη στιγμή που ο άτυχος χιμπατζής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου το έσκασε από το χώρο το πρωί του Σαββάτου απαθανάτισε ένας εκ των παρευρισκόμενων στον ζωολογικό κήπο.

Τι απαντά ο ιδιοκτήτης του πάρκου
Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουάρ μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση του χιμπατζή, λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το ζώο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για περίπου 20 λεπτά έγινε προσπάθεια να οδηγηθεί από πλαϊνή πόρτα στο εσωτερικό του πάρκου, καθώς και ότι υπήρχαν οι ενέσεις για να ναρκωθεί, ωστόσο όπως τόνισε, ο χιμπατζής θα μπορούσε να επιτεθεί σε ανθρώπους εάν ένιωθε πως απειλείται.

«Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων», σημείωσε.

Ο κ. Λεσουάρ είπε ακόμη ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και πως οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής.

«Για εμάς είναι τραγικό συμβάν. Σαν να πρέπει εσείς να σκοτώσετε το σκυλί σας διότι πρόκειται να κάνει επίθεση σε κάποιον. Είναι ακριβώς το ίδιο. Εσείς θα έχετε μια φοβερή στεναχώρια, αλλά είστε υποχρεωμένος να πάρετε κάποια μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Λεσουάρ.

Ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου σημείωσε ότι διενεργείται έρευνα για το πώς διέφυγε από τον χώρο με τους χιμπατζήδες το ζώο, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν τρεις σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρος με νερό. Σε πρώτο στάδιο, εκτιμάται ότι δέχθηκε επίθεση από ομάδα άλλων χιμπατζήδων.

Πηγή: cnn.gr


NEWSLETTER