Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016 14:51

Τα Κέρδη της Ελληνικής Οικονομίας από την Φορολόγηση του Διαδικτυακού Τζόγου

 

Ανθρωπος χωρίς πάθη δεν υπάρχει, τα πάθη είναι αναπόσπαστο συστατικό του ανθρώπινου χαρακτήρα.

Ομως το χαρακτηριστικό του ανθρώπου δεν είναι τα πάθη, είναι η λογική, στην οποία οφείλει να τα υποτάσσει. Και σε αυτό, είναι φανερό, δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα...

Μέσα στα πάθη και ο τζόγος. Παλιότερα υπήρχε μια, φαινομενική, δυνατότητα να ελέγχεται, καθώς ο εθισμένος έπρεπε να βρεθεί σε συγκεκριμένα μέρη για να ικανοποιήσει το πάθος του αυτό. Στην εποχή του διαδικτύου, όμως, ούτε αυτή η ψευδαίσθηση ελέγχου υπάρχει, καθώς ο καθένας μπορεί από το σπίτι του να «αφιερωθεί» σε αυτόν.

Ο διαδικτυακός τζόγος – με τομείς όπως το διαδικτυακό στοίχημα, τα τυχερά παιχνίδια των online καζίνο, το online πόκερ αλλά και λιγότερο δημοφιλείς μορφές, όπως είναι το spread betting- αποτελεί μια από τις πλέον κερδοφόρες «βιομηχανίες», παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι ότι σε σχέση με τα ποσά που διακινούνται, το ποσοστό που η οργανωμένη ελληνική πολιτεία διασφαλίζει για τα δικά της ταμεία, μέσω του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, είναι εξαιρετικά μικρό. Οπως υποστηρίζουν φετινά ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας, «σύμφωνα με το Gambling Compliance ''οι εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχήματος έχουν ετησίως μικτά κέρδη (GGR) μεταξύ 210.000.000 – 250.000.000 ευρώ στην Ελλάδα, τα οποία αν ρυθμιστούν στα σημερινά επίπεδα φορολογίας (σ.σ. πριν την αύξηση του εσόδου του δημοσίου επί των GGR στα 35% από 30%) μπορούν να οδηγήσουν σε έσοδα 67.500.000 ευρώ ετησίως» για την ελληνική πολιτεία. Κι αυτό αφορά μόνο τις στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Αλλού διαβάζουμε, επίσης, ότι «οι έλεγχοι για τα έσοδα των εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι ανεπαρκείς» κάτι που, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οφείλεται κυρίως σε «παραθυράκια» του σήμερα υφιστάμενου νομικού πλαισίου, το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ και στοιχεία της ΕΕΕΠ, ότι «το 2015, κατά δήλωση των 21 από τις 24 εταιρείες, ο κύκλος εργασιών ήταν 1.887.029.336 ευρώ, τα ακαθάριστα έσοδα (κέρδη) που εμφάνισαν ήταν 116.200.325 ευρώ, ενώ οι φόροι που απέδωσαν άγγιξαν τα 34.903.092 ευρώ». Οπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, «ενώ ο κύκλος εργασιών είναι κοντά στο 25% του συνολικού –νόμιμου– τζόγου για το 2015, τα ακαθάριστα έσοδα (στα οποία υπολογίζεται και η φορολογία) είναι μόλις το 6,7% των συνολικών ακαθάριστων εσόδων από τον τζόγο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν έσοδα (και δυνητικά φορολογικά έσοδα) που δεν καταγράφονται στον διαδικτυακό τζόγο».

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η κατάσταση αυτή, πρέπει να αλλάξει...