Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 09:06

Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας: “Βάλτε μενού με τοπικά εδέσματα και προϊόντα”

Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας: “Βάλτε μενού με τοπικά εδέσματα και προϊόντα”

 

Να δείξουν το καλύτερο πρόσωπο της Μεσσηνίας στους επισκέπτες του Πάσχα, προτρέπει τους επαγγελματίες της εστίασης ο πρόεδρος του ΣΕΜ Γιάννης Κολοβός.

Στην ανοιχτή  επιστολή του ο κ. Κολοβός ζητεί από τους επαγγελματίες να εντάξουν στο μενού τους παραδοσιακά εδέσματα και τοπικά προϊόντα.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του προέδρου του ΣΕΜ: “Εν όψει του Πάσχα, της μεγαλύτερης θρησκευτικής εορτής της ορθοδοξίας μας, η οποία αποτελεί αφορμή για την προσέλευση πολλών επισκεπτών στη Μεσσηνία μιας και είμαστε ένας  παραδοσιακός προορισμός, όπως πάντα οι συνάδελφοι της εστίασης και της φιλοξενίας θα φορέσουμε τα καλά μας και θα ξεπεράσουμε εαυτόν, δείχνοντας  τον επαγγελματισμό μας και την συνολική προσπάθεια που γίνεται έντονα και στοχευόμενα το τελευταίο διάστημα. Μια προσπάθεια που δεν περιορίζεται μόνο σε γιορτές και θερινή σαιζόν αλλά κινείται με σαφή κατεύθυνση την προσέλκυση κόσμου 365 ημέρες το χρόνο.  Κατανοούμε και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στον κλάδο μας και όχι μόνο (οριζόντιες  κανονίστηκες στον Αιγιαλό,  έλλειψη προσωπικού, εναρμόνιση ταμειακών με POS και προγράμματα παραγγελιοληψίας, κάρτα εργασίας κλπ). Τα γνωρίζουμε ,έχουμε δώσουμε έμφαση σε αυτά και από πλευράς μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην θεωρούνται από την κεντρική διοίκηση  ήσσονος σημασίας. Ασκούμε πιέσεις σε συλλογικό επίπεδο και σε συνεννόηση με τους αντιπροσωπευτικούς  μας φορείς. Παρόλα αυτά πρέπει να μην καταβάλουν ,να μην μας αποπροσανατολίσουν από τον κοινό μας στόχο και όραμα  που δεν είναι άλλος από τα να καταφέρουμε η Μεσσηνία να γίνει προορισμός 365 ημερών.

Περίοδοι όπως το Πάσχα όπου η επισκεψιμότητα αυξάνει αποτελούν ιδανικές ευκαιρίες εφαρμογής κάθε καλής πρακτικής που επιθυμούμε να υιοθετήσουμε στο χώρο μας. Έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και να διαπιστώσουμε επί το έργω πως πολλά από αυτά που ειπώθηκαν - για παράδειγμα -  στο 2ο MESSINIA FORUM από καταξιωμένους ομιλητές αλλά και συμπολίτες μας από τον πρωτογενή τομέα, την εστίαση και κάθε επιχείρηση εμπλεκόμενη με τον τουρισμό μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά με ανταποδοτικά οφέλη για όλους.

Μια από τις πλέον χρήσιμες και απαραίτητες καλές πρακτικές είναι να δίνουμε τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία. Για αυτό άλλωστε έχουμε ζητήσει ως Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας να υπάρξει ενημέρωση για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε Δήμο της Μεσσηνίας και σε κάθε επαγγελματική ζώνη να παραμένουν ανοιχτές επιχειρήσεις προς εξυπηρέτηση του κόσμου. Άλλωστε  τα στοιχεία που έχουμε από ξενοδοχεία και καταλύματα σε σχέση με τις κρατήσεις είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αν και εμείς φροντίσουμε να ενημερώσουμε εγκαίρως για τις επιλογές που έχει ο ταξιδιώτης, αφενός θα διευκολύνουμε όσους ήδη έχουν κάνει τις κρατήσεις τους, βελτιώνοντας την εικόνα τους για τη φιλοξενία μας, αφετέρου ως προορισμός για τον οποίο υπάρχει πληροφόρηση, υπάρχει κινητικότητα, υπάρχει ενδιαφέρον για το Πάσχα, θα προσελκύσουμε κι άλλο κόσμο.

Όταν λέμε για Πάσχα στο χωριό δεν εννοούμε ότι οι μοναδικοί επισκέπτες μας θα είναι όσοι κατάγονται από τον νομό, έχουν τη δυνατότητα δωρεάν διαμονής και γνωρίζουν καλά τις περιοχές που θα κινηθούν και τους ανθρώπους. Εννοούμε ότι είναι μια περίοδος που πολλοί την έχουν συνδυάσει με εξορμήσεις στην ύπαιθρο και στην ανοιξιάτικη φύση. Άρα οφείλουμε στον επισκέπτη που έχει συνηθίσει να ταξιδεύει σε διάφορους προορισμούς για αυτό το διάστημα, να απολαμβάνει έθιμα και παραδόσεις άλλων τόπων, να επιλέγει να δοκιμάσει τη τοπική γαστρονομία και να γνωρίσει την τοπική κουλτούρα και τον πολιτισμό, να είμαστε παρόντες και με την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών.  Με καλή οργάνωση και μικρές αλλά σημαντικές παρεμβάσεις μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την συνολική εμπειρία των ταξιδιωτών.

Ως Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας επιμέναμε και θα επιμένουμε στην στροφή στην παράδοση και στην επιλογή των τοπικών μας προϊόντων. Ας εντάξουμε λοιπόν τα  παραδοσιακά πασχαλινά πιάτα της μαγειρίτσας ,του κοκορετσιού και του αρνιού στα μενού μας. Με λίγη φαντασία η κάθε επιχείρηση μπορεί να τα προσαρμόσει στο ύφος της. Ας ενδιαφερθούμε να εξυπηρετήσουμε αναλόγως και επαρκώς και όσους δεν έχουν στη διατροφή τους το κρέας, προσφέροντας τους επιλογές. Ας φροντίσουμε στον κατάλογο μας να υπάρχουν δυο τοπικοί οίνοι, δύο τοπικές μπύρες, δυο τοπικά αποστάγματα , τοπικά γλυκά και συνοδευτικά με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα όπως ελιές, λαλάγγι και τυρί. Ας το δοκιμάσουμε, ας μη το φοβηθούμε. Αυτές τις γαστρονομικές εμπειρίες αναζητά ο επισκέπτης. Τις αυθεντικές, τις παραδοσιακές. Αυτές είναι που τον συνδέουν με τον τόπο και του αφήνουν τις καλύτερες αναμνήσεις. Αυτές και η φιλόξενη διάθεση. Σκεφτείτε ένα καλωσόρισμα με δίπλα ή παστέλι στο χώρο όπου θα διαμείνετε. Ή ακόμα και ένα κέρασμα με τοπικό λικέρ. Δε βελτιώνει αμέσως την εικόνα σας για τον οικοδεσπότη;

Όλα αυτά είναι από τα βασικά, πολύτιμα συμπεράσματα που έχουμε αποκομίσει από το 1ο και 2ο MESSINIA FORUM. Η προσπάθεια ανάδειξης της τοπικότητας που μοναδικά χαρακτηρίζει την κάθε περιοχή και η ζεστή, γενναιόδωρη φιλοξενία. Και τα δύο έχουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα θετικά οφέλη. Γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος της τύχης μας και τις ανάπτυξης της περιοχής μας το κρατάμε στα χέρια μας. Ήδη τα πρώτα βήματα τα έχουμε κάνει. Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι η συνέπεια και η συνεχεία, η καλή συνεργασία και η εξωστρέφεια. Μπορούμε, αρκεί να μην εγκαταλείπουμε και να το πιστέψουμε. Με λίγη επιμονή και υπομονή θα τα καταφέρουμε. Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης σε προσπάθειες και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση είτε από ιδιώτες είτε από φορείς.

Καλό Πάσχα με χαμόγελα, ευγένεια και επαγγελματισμό. Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες όλων μας είμαστε σίγουροι ότι θα ξεχωρίσουν. Αναμένουμε και από τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες την ανάλογη υποστήριξη όπου χρειάζεται, την προσαρμοστικότητα  - όχι την οριζόντια αντιμετώπιση - και τις υπεύθυνες, λογικές κινήσεις  για την  τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας”.

 

(Φωτογραφία αρχείου)