Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 15:40

Δ. Βίτσας: Επιδίωξη της κυβέρνησης μια συμφωνία-πακέτο με την ΠΓΔΜ

Δ. Βίτσας: Επιδίωξη της κυβέρνησης μια συμφωνία-πακέτο με την ΠΓΔΜ

Επιδίωξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ είναι να «υπάρχει μια συμφωνία πακέτο, δηλαδή να μη σαλαμοποιείται το ζήτημα, που θα περιέχει και το ονοματολογικό και το αλυτρωτικό και τις αναγκαίες δεσμεύσεις από την πλευρά και των δυο κρατών αλλά πρώτα και κύρια από την πλευρά των Σκοπίων», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Παράλληλα διευκρίνισε: «Και αυτό να έχει την τοποθέτησή του ως Διεθνές Δίκαιο και με αυτό να προχωρήσουμε».

Ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «"μακεδονική" γλώσσα κατά την άποψή μου δεν υπάρχει, υπάρχει ένα ιδίωμα γλωσσικό, που μιλιόταν σε αυτή την ευρύτερη περιοχή και όχι σε όλη τη Μακεδονία. Πρόκειται για μια τοπική διάλεκτο. Δεν μπορείς να αφαιρέσεις το δικαίωμα να την μιλάνε αλλά εγώ δεν θα την έλεγα "γλώσσα". Το βασικό ζήτημα είναι η λέξη "μακεδονική" και πάνω σε αυτή γίνεται η διαπραγμάτευση».

Σχολιάζοντας τοποθετήσεις ότι «ναι, μπορεί να αλλάξουν το Σύνταγμα τώρα, για να μπουν στο ΝΑΤΟ και μετά το ξαναλλάξουν», ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτή τη στιγμή ένα πράγμα που διακυβεύεται σε σχέση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τελικά είναι να υπάρχει διπλή ονομασία και να μπουν σε τέτοιους οργανισμούς ως FYROM».

ΑΠΕ-ΜΠΕ