Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 14:00

Γεννηματά: "Οχι" στην απλή αναλογική

Γράφτηκε από την
Γεννηματά: "Οχι" στην απλή αναλογική

Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τους δήμους, εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον "Κλεισθένη"

Την αντίρρησή της για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, με αιχμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς ευρύτερες μεταρρυθμίσεις κι αρμοδιότητες, εξέφρασε από το βήμα του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, η Φώφη Γεννηματά.

«Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον "Κλεισθένη"» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας την ομιλία της, ενώ προηγουμένως τόνισε: «Αν ερχόμαστε αποσπασματικά πρώτα να εξαγγέλλουμε τι θα γκρεμίσουμε, για παράδειγμα τον «Καλλικράτη», και στη συνέχεια να προτείνουμε αλλαγές εκλογικών νόμων με στόχο την ενίσχυση των κομματικών μας ερεισμάτων στο χώρο, τότε βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μόνη αρχή την εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας τους οποίους, όπως υποστήριξε, «τους θεωρεί κάστρα προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής. Δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου.

Δείτε για παράδειγμα την απλή αναλογική που προτείνει στους ΟΤΑ. Χωρίς ανακατανομή εξουσιών, διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας.

Ας σκεφτούμε τι σημαίνει για τους δημότες, η αδυναμία να παίρνονται αποφάσεις για να προχωρήσουν έργα συντήρησης τοπικών υποδομών η για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες προνοιακές και κοινωνικές πολιτικές».

Η κ. Γεννηματά διαφώνησε και με τη χρονική μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον θεσμό ως περίπου κινητή εορτή, σύμφωνα με τις ανάγκες της.

Ξεκαθάρισε εμφατικά ότι συνιστά κουτοπονηριά ότι αυτό είναι πρόκριμα επαναφοράς του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. «Νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου» υπογράμμισε.

Υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» καθώς, όπως είπε, αποτέλεσε βάση για μια Αυτοδιοίκηση με λόγο και ρόλο, με αρμοδιότητες και πόρους, βασικό πυλώνα για την υπέρβαση της κρίσης, την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας, την κοινωνική συνοχή, την διεύρυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής.

Επέκρινε την κυβέρνηση πως αντιμετώπισε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ως «μνημονιακός θεσμός» και γι' αυτό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, ενώ σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων οδήγησε σε αφαίρεση αρμοδιοτήτων και πόρων και σε διόγκωση της γραφειοκρατίας.

«Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Λέει πολλά για "δημοκρατία", για "διαφάνεια", αλλά νόμο δεν έχουμε δει ακόμη. Ουσιαστικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Θα με ρωτήσει κάποιος. Και αυτό είναι κακό;

Απαντώ ευθέως. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τον θεσμό και όχι να του προσθέσουμε νέα προβλήματα, οδηγώντας στην αποδυνάμωσή του . Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, απαιτεί ευρύτερες αλλαγές για την αναβάθμιση των θεσμών και οπωσδήποτε συναινέσεις» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι η ανασύνταξη της πολιτείας θα στηριχθεί σε πολύ συγκεκριμένες και μη διαπραγματεύσιμες μεταρρυθμίσεις στη βάση των ακόλουθων αρχών:

1. Το τεκμήριο της αρμοδιότητας. Ο ισχυρός δήμος είναι η βάση της μεταρρύθμισης.

2. Με βάση την αρχή της επικουρικότητας . Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της Περιφερειακής Ανάπτυξης.

3. Με βάση την αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών. Η μη υλοποίηση αρμοδιοτήτων συνεπάγεται κυρώσεις.

4. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αρχή της οικονομικής αυτοτέλειας συνεπάγεται ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και γενναία ανακατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης.

Πρότεινε 7 ζητήματα για διάλογο με στόχο την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους.

Αφορούν:

1. Το κράτος πρόνοιας οικοδομείται στο σύνολο του στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, στους Δήμους όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Όλες οι δομές πρόνοιας, όπως και όλες οι προνοιακές πολιτικές, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να περάσουν στους Δήμους με όλους τους απαραίτητους πόρους.

Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας Υγείας προς δήμους.

2. Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τον περιφερειακό σχεδιασμό και όχι για να υλοποιούν τα ρουσφέτια των υπουργών μέσω των ΠΕΠ.

3. Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολο τους στις περιφέρειες και τους δήμους που με βάση τις πραγματικές ανάγκες εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.

4. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α),αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου.

5. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ.

 Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις».

6. Η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο στην Εκπαίδευση.

7. Νέος σχεδιασμός της Καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες.

«Αυτές είναι οι επτά μεγάλες αλλαγές που δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην αυτοδιοίκηση στον αγώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας με κοινωνική συνοχή κ αλληλεγγύη.

Σε αυτές τις προτάσεις σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα ένα μεγάλο διάλογο που θα φτάσει μέχρι τη συνοικία και το χωριό, μέχρι τα νησιά και τις ορεινές μας περιοχές» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Καμίνης: Αυταπάτη ότι με την απλή αναλογική θα καλλιεργηθούν συναινέσεις στους δήμους

Αντίθετος στην προοπτική εφαρμογής της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως προτίθεται να θεσμοθετήσει το υπουργείο Εσωτερικών, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τον χαιρετισμό του στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι αυτό το εκλογικό σύστημα ενέχει μία θεμελιώδη αντίφαση, γιατί προβλέπει τα δημοτικά συμβούλια να εκλέγονται στον πρώτο γύρο με απλή αναλογική, ενώ ο δήμαρχος θα έχει ισχυρή εκλογική νομιμοποίηση, γιατί θα εκλέγεται σε δύο γύρους. «Έχουμε δηλαδή έναν δήμαρχο θεσμικά ισχυρό και πολιτικά όμηρο της κάθε μειοψηφίας» πρόσθεσε. 

Χαρακτήρισε «αυταπάτη» το ότι χάρη στην απλή αναλογική θα καλλιεργηθούν συναινέσεις και θα λειτουργούν τα δημοτικά συμβούλια σε αγαστή συνεργασία. «Μακάρι το θέμα της συναίνεσης στη χώρα μας να ήταν κάτι τόσο απλό και να εξαρτιόταν μόνο από ένα νομοθέτημα. Οι συναινέσεις θέλουν ωριμότητα, υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες και βάθος χρόνου για να καλλιεργηθούν» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων και συμπλήρωσε: «ο νόμος αυτός θα λειτουργήσει σε όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο αναπαράγοντας με τη δύναμη της αδράνειας πολιτικά ήθη συναλλαγής και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι».

Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να αναφερθεί στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας για την ανάπλαση της Αθήνας, που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λέγοντας ότι «καθιστά με ένα απολύτως πρόχειρο τρόπο την κυβέρνηση δήμο, αντί να κάνει επιτέλους τον δήμο μια μικρή κυβέρνηση, σε μια πόλη που το χρειάζεται». Ο ίδιος έκανε λόγο για υποβάθμιση του ρόλου του δήμου σε αυτόν τον φορέα, καθώς, όπως είπε, ο δήμαρχος είναι ένα απλό μέλος ενός επταμελούς συμβουλίου, στην ίδια μοίρα με τον διοικητή του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Αγ. Σάββας».

Τυχόν κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας θα είναι αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού των ΟΤΑ (ΠΟΠ-ΟΤΑ), Μάρκος Δαρδαμάνης στον δικό του χαιρετισμό στο συνέδριο. Ο κ. Δαρδαμάνης κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων της, όπως να υπάρξει σαφής μεταφορά αρμοδιοτήτων και ανάλογων πόρων προς τις περιφέρειες και τους δήμους, καθορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού και αποκεντρωμένου κράτους, επίλυση της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και της κατακερματισμένης νομοθεσίας, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσω απλοποίησης των διαδικασιών και του χωροταξικού σχεδιασμού και εκσυγχρονισμό των μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων. 

Από την πλευρά της, η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) σημείωσε ότι ο τίτλος του συνεδρίου (σ.σ. αυτοδιοικητική διακυβέρνηση - τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη) «δεν μπορεί να κρύψει τη διαχρονική πολιτική μιας αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε τις αιτίες για τη βάρβαρη καθημερινότητα της πλειοψηφίας του λαού, ούτε την προσπάθεια διάχυσης ευθυνών ανάμεσα στις τοπικές, περιφερειακές και κεντρικές Αρχές».

Η κ. Πανουτσάκου πρόσθεσε ότι «δεν είναι σπάνιο κυβέρνηση, τοπικές και περιφερειακές αρχές να επιλέγουν την ουσιαστική αποδυνάμωση υπηρεσιών σε προσωπικό, μέσα και πόρους προκειμένου σαν ώριμο φρούτο οι αρμοδιότητες να ιδιωτικοποιηθούν ή να εκχωρηθούν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER