Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 14:50

Οικονόμου: Δεν πρόκειται να κλείσει η οικονομία (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Οικονόμου: Δεν πρόκειται να κλείσει η οικονομία (Βίντεο)

Απέρριψε το ενδεχόμενο ενός lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Είπε ότι το μείζον αυτή την ώρα, πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, εφαρμόζοντας τα μέτρα, η αγορά να παραμείνει ανοιχτή. «Δεν πρόκειται να κλείσει η οικονομία, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε πίσω σε μια διαδικασία περίκλειστης ζωής» τόνισε.

«Τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρεις μέρες για τους ανεμβολίαστους σε διάφορους χώρους, αποβλέπουν πρώτα απ’ όλα στη δική τους προστασία -όχι για καμιά εκδίκηση- και δεύτερο ως μια έμμεση πίεση για να εμβολιαστούν περισσότεροι. Ήδη, τον τελευταίο μήνα έχουμε 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ πάρα πολύ καλά πηγαίνει και η τρίτη δόση» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

«Δεν θα παρεκκλίνουμε από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους»

Μιλώντας για τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους είπε η κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από την στρατηγική της.

«Από τον Οκτώβριο είχαμε περιορίσει την πρόσβαση των ανεμβολίαστων, σχεδόν σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ανάλογα με το πώς εξελίσσονταν τα πράγματα, κλιμακώναμε και τα μέτρα. Είμαστε στη φάση εφαρμογής αυτής της στρατηγικής. Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή: Ανοιχτή αγορά, ελευθερία κινήσεων για τους εμβολιασμένους, με τα ατομικά μέτρα προστασίας -γιατί ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ για όλους- και τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί να γίνουν σημειακές βελτιώσεις θα γίνουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η στρατηγική που η κυβέρνηση εφαρμόζει, από τον Σεπτέμβριο και μετά, είναι εξισορροπημένη, με την οικονομία, την εκπαίδευση, πλήρως λειτουργικές, με την κοινωνία ανοιχτή, και από την άλλη, τη μάχη στο υγειονομικό πεδίο, για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε. Έχουμε δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας η χώρα να μην ξανακλείσει» είπε.

Αναφερόμενος στην αγορά, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε επικοινωνία με τις παραγωγικές τάξεις, σημειώνοντας ότι το λιανεμπόριο είναι αυτό που ενισχύθηκε λιγότερο. «Υπήρξε ενίσχυση, όπως αναγνωρίζουν όλοι και σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους τους και σε ό,τι αφορά την κάλυψη των ενοικίων τους, αλλά σε σχέση με άλλους κλάδους ενισχύθηκε λιγότερο» είπε και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο και των δυνατοτήτων που υπάρχουν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι άνθρωποι αυτοί, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί όσο ήταν κλειστή η αγορά».

«Η επίταξη προχωρά ανάλογα με τις ανάγκες»

Για την ενίσχυση του ΕΣΥ είπε ότι έχουμε στη διάθεσή μας κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και για Covid και για non-Covid περιστατικά. «Έχουμε στη διάθεσή μας ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Η επίταξη των υπηρεσιών των υγειονομικών προχωρά ανάλογα με τις ανάγκες στα νοσοκομεία. Όταν εντοπιστεί ότι υπάρχουν παραπάνω ανάγκες, θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική για να ενισχύσουμε το σύστημα ακόμη περισσότερο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν αρνείται ο ιδιωτικός τομέας να θέσει στη διάθεση του ΕΣΥ κλίνες, υποδομές, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παροχή προς τους 100.000 υγειονομικούς που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αντέξει το ΕΣΥ, το οποίο πιέζεται πάρα -πάρα πολύ. Εκεί είναι που δίνεται η μεγάλη μάχη. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν κινήσεις αναβάθμισής του. Από τις 557 ΜΕΘ φτάσαμε στις 1.277. Πάνω από 14.000 άνθρωποι εντάχθηκαν στο ΕΣΥ. Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς και τα προβλήματα αυτά αυξάνονται όσο αυξάνεται η πίεση», είπε.

«Το κράτος οφείλει να είναι αμείλικτο στα fake news»

Για την παραπληροφόρηση από τα social media, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού επισήμανε ότι έχει πεθάνει κόσμος, επειδή τους πίστεψε και ότι υπήρχε πιθανότητα οι συμπολίτες μας, που παραπλανήθηκαν από κάθε είδους τσαρλατάνους, να ήταν σήμερα εν ζωή συμπλήρωσε ότι η πολιτεία, αξιοποιώντας όλα τα θεσμικά εργαλεία και το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε για τα fake news και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων περί υγείας και με τη συνεργασία των διωκτικών Αρχών, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

«Δεν είναι δυνατόν μια οργανωμένη και συντεταγμένη πολιτεία, να αφήνει τσαρλατάνους να διακινούν πράγματα επικίνδυνα που παραπλανούν τον κόσμο και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Σε αυτό, ως πολιτισμένο το κράτος μας οφείλει να είναι αμείλικτο και έτσι θα προχωρήσουμε, πάντοτε με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει και τη διάκριση των εξουσιών, ο καθένας να κάνει τη δουλειά του προς την κατεύθυνση αυτή, για να προστατεύσουμε την κοινωνία ακόμη περισσότερο» είπε.

Για την υποχρεωτικότητα σε κατηγορίες εργαζόμενων είπε η υποχρεωτικότητα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί και δεν έχει να προσθέσει πολύ περισσότερα πράγματα σε άλλους χώρους. «Γι’ αυτό, άλλωστε, καμία χώρα και καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν προχώρησε σε αυτήν. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί το σκέφτηκαν, αλλά πουθενά δεν εφαρμόστηκε στην ουσία. Γιατί κρίθηκε, ότι είχε ζητήματα σε ό,τι αφορά και τις συνέπειες, αλλά και στο τι παραπάνω θα προσέθετε» είπε.

Επιπλέον για τους ελέγχους στις εκκλησίες ανέφερε ότι η Εκκλησία με τον τρόπο που η ίδια θεωρεί ενδεδειγμένο, θα κάνει τη δουλειά της, και η πολιτεία θα κάνει τη δική της.

«Το ζήτημα είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι από την ώρα που το μέτρο είναι νομοθετημένο και η Εκκλησία καλεί προς την κίνηση αυτή, καλό είναι να εμβολιαστούν. Προφανώς, και θα υπάρχουν από την πλευρά της πολιτείας έλεγχοι, όπως γίνεται δειγματοληπτικά οπουδήποτε έχουν θεσπιστεί μέτρα. Τα όργανα της πολιτείας, όπως κάνουν αλλού, θα κάνουν και στις εκκλησίες ελέγχους, δειγματοληπτικά, πριν την είσοδο στην εκκλησία. Και η Εκκλησία, με τον τρόπο, με τις σχέσεις, με τους δεσμούς, με την πειθώ και την επιρροή που έχει στους ανθρώπους στις ενορίες θα φροντίσει να τιμήσει την οδηγία αυτή» είπε.

Για την οικονομία υπογράμμισε ότι η δυναμική είναι αναπτυξιακή. «Έχουμε ανακοινώσει ότι την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός και συνεχίζουμε στη στόχευση ανάπτυξης, μεγέθυνσης της οικονομίας, δημιουργίας παραπάνω θέσεων εργασίας, γιατί αυτό είναι το πιο ουσιαστικό που έχει να προσφέρει μια κυβέρνηση σε μια κοινωνία, που για πάρα πολλά χρόνια είχε στο φάσμα της ανεργίας δυναμικά της κομμάτια» είπε.


NEWSLETTER