Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 15:30

Βαρουφάκης: Έξω οι επιχειρήσεις από τις μήτρες των γυναικών

Γράφτηκε από την
Βαρουφάκης: Έξω οι επιχειρήσεις από τις μήτρες των γυναικών

«Όποιες, όποιοι γνωρίσαμε γυναίκες που θα τα έδιναν όλα για να μείνουν έγκυες, γνωρίζουμε ότι η ελπίδα της εγκυμοσύνης κινεί βουνά. Για να κρατήσουν την ελπίδα αυτή ζωντανή, είναι πολλές οι γυναίκες, και οι άνδρες σύντροφοί τους, που θα κάνουν τα πάντα, θα πληρώσουν όσα-όσα, θα δανειστούν από φίλους και εχθρούς, ώστε να πληρώσουν ιδιωτικές κλινικές ό,τι τους ζητήσουν», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατά τη συζήτηση για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στη Βουλή, για να υπογραμμίσει ότι «η Πολιτεία έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα τους, να τους παράσχει ό,τι μπορεί, για να γίνει η ελπίδα τους πραγματικότητα, χωρίς να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης».

Μέρος της υποχρέωσης της Πολιτείας είναι η συνειδητοποίηση ότι, στο κοινωνικό σύστημα που ζούμε, όπου το κέρδος είναι βασική κινητήρια δύναμη, για μια μεγάλη μερίδα γυναικών, είπε ο κ. Βαρουφάκης, η υποβοηθούμενη σύλληψη ενός εμβρύου «φέρνει χρήμα πολύ» στα 46 αδειοδοτημένα ιδιωτικά κέντρα της χώρας.

«Τα έμβρυα είναι από καιρό μεγάλη μπίζνα για εταιρείες με χυδαία ονόματα όπως Embryoland. Το ΜέΡΑ25 τίθεται κάθετα εναντίον του παντρέματος του ιδιωτικού κέρδους και της ιατρικώς υποβοηθούμενης σύλληψης. Γιατί; Επειδή ακόμα κι οι σοβαροί θιασώτες της αγοράς ξέρουν ότι καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του κοινού συμφέροντος», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και επισήμανε ότι «η ασυμμετρία πληροφόρησης μεταξύ τους, ισοδυναμεί με βιαιότητα στο σώμα και την ψυχή της γυναίκας αυτής. Βιαιότητα, με καταστροφικό λόγο οφέλους και κόστους, ένα μεγάλο όφελος για σχετικά μικρό αριθμό γυναικών που πετυχαίνουν τον στόχο τους κι ένα δυσθεώρητο κόστος (ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό) για μεγάλο αριθμό γυναικών που ωθούνται σε άσκοπες επεμβάσεις για χάρη τής κερδοφορίας των επιτήδειων. Μια βιαιότητα με έντονα τα ταξικά χαρακτηριστικά».

Το ΜέΡΑ25, υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, θεωρούμε ότι μόνο το ΕΣΥ, ή άλλοι μη κερδοσκοπικοί κοινωνικοί θεσμοί, θα έπρεπε να έχουν άδεια παροχής υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Αντί για αυτό όμως έρχεται, νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης των ιατρικών διαδικασιών υποβοήθησης, υποσχόμενο μάλιστα να φέρει ζεστό χρήμα προσελκύοντας ξένες γυναίκες (πλούσιες, όχι πρόσφυγες βέβαια) που θα έρθουν στη χώρα για αναπαραγωγικό τουρισμό».

«Τι άλλο μπορούσαμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται 3 χρόνια τώρα ως Ανώνυμη Εταιρεία; Ίσως μια δόση εθνικισμού; Ποιοι τα λένε αυτά; Κυβερνήτες που 13 χρόνια τώρα "έδιωξαν" 1 εκατομμύριο νέες και νέους από την χώρα! Κατά τα άλλα το δημογραφικό σας μάρανε! Το ΜέΡΑ25 είμαστε σαφείς: Έξω οι επιχειρήσεις από τις μήτρες των γυναικών! Παροχή ιατρικών μεθόδων υποβοήθησης της σύλληψης μόνο από το ΕΣΥ και μη κερδοσκοπικούς κοινωνικούς θεσμούς», είπε επίσης ο κ. Βαρουφάκης. 

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τη δυνατότητα πρόσβασης οροθετικών στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, σχολίασε ότι τον Μάιο του 2021 ο ΕΟΔΥ κατήργησε την μοναδική μονάδα στο "Έλενα" για ειδικές ιατρικές υπηρεσίες σε οροθετικά άτομα.

Αναφερόμενος στις ένθετες γυναίκες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το να είναι διατεθειμένη μια γυναίκα να γεννήσει το βιολογικό τέκνο μιας άλλης γυναίκας (αδελφής, φίλης) αποτελεί εν δυνάμει πράξη συγκινητικής αλληλεγγύης σε συνάνθρωπο που αδυνατεί να κυήσει. «Γιατί, όμως, χρειάζεται ειδικό νομοθετικό πλαίσιο όταν ο νόμος περί υιοθεσίας αρκεί και περισσεύει; Μετά τον τοκετό, κι αν όλα έχουν πάει κατ' ευχήν, το ζευγάρι που προσέφερε το γενετικό υλικό απλά υιοθετεί το νεογνό με τη συναίνεση, βέβαια, της γυναίκας που το έφερε στον κόσμο. Καμία ανάγκη δεν υφίσταται, λοιπόν, για νομικό πλαίσιο ειδικά προσαρμοσμένο στις γυναίκες που το νομοσχέδιο αναφέρει ως "ένθετες μητέρες", έναν όρο που το ΜέΡΑ25 αμφισβητούμε, προτιμώντας τον όρο γεννούσα ή γεννήσασα μητέρα σε αντιπαραβολή με το γενετική μητέρα. Εκτός βέβαια αν απώτερος στόχος είναι η σταδιακή εμπορευματοποίηση της διαδικασίας και η απόδοση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων τόσο στο νεογνό όσο και στην μήτρα της γεννήσασας μητέρας», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 για να προσθέσει:

«Μόνο τότε έχει νόημα ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα είναι όμως, εκ κατασκευής, μισανθρωπικό καθώς θα προβλέπει:
(α) δια της βίας απόσπαση του νεογνού από γεννήσασα μητέρα που άλλαξε γνώμη και επιθυμεί (μετά από 9 μήνες εγκυμοσύνης) να κρατήσει το μωρό που γέννησε και παράδοσή του στους γενετικούς γονείς
(β) το δικαίωμα μήνυσης ή απαίτηση επιστροφής χρημάτων που δαπάνησαν εκ μέρους της γεννήσασας μητέρας οι γενετικοί γονείς στην περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι η γεννήσασα μητέρα δεν φρόντισε αρκούντως το έμβρυο (π.χ. κατανάλωνε οινόπνευμα)
(γ) απαγόρευση, κατά τους πρώτους μήνες της κύησης, του δικαιώματος της γεννήσασας μητέρας (που μπορεί να άλλαξε γνώμη) στην άμβλωση».

Το σημερινό νομικό δίκαιο, ευτυχώς, δεν προβλέπει τα πιο πάνω, είπε ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται στην Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής το δικαίωμα και την υποχρέωση να ρυθμίζει «κάθε θέμα σχετικό» με τις ένθετες μητέρες, και έτσι «ανοίγει ο δρόμος προς την δυστοπία προς νομοθετικές ρυθμίσεις που μόνο λόγο ύπαρξης θα έχουν την σταδιακή εμπορευματοποίηση της διαδικασίας και την απόδοση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, ως επί το πλείστον, σε πλούσια ζευγάρια που πληρώνουν μια φτωχότερη γυναίκα για να κυήσει το βρέφος τους».

«Ήδη το άρθρο 7 δειλά-δειλά εισάγει την ιδέα της "διαδικασίας ανεύρεσης παρένθετης μητέρας από τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα".  Γιατί να υπάρξει μια τέτοια διαδικασία; Το να είναι διατεθειμένη μια γυναίκα να γεννήσει το βιολογικό τέκνο της αδελφής της, της φίλης της, της συντρόφισσας της ως πράξη αλληλεγγύης προς άνθρωπο που γνωρίζει, σέβεται, αγαπά, με την οποία συμπάσχει, είναι κάτι όμορφο και χρήζει βοήθειας μέσω διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αλλά το να γίνεται συνοικέσιο υπό την επίβλεψη Ανεξάρτητης Αρχής που ορίζει η νομοθεσία είναι το πρώτο βήμα προς την εμπορευματοποίηση η οποία θα παρεισφρήσει ανεπίσημα», εκτίμησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25. 

«Θα ρωτήσει κάποια, κάποιος: "Δεν θέλετε εσείς στο ΜέΡΑ25 οι γυναίκες να έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα στις μήτρες τους; Κι αν ναι, τότε γιατί να μην μπορούν να ενοικιάζουν την ιδιοκτησίας τους; ". Απαντάμε: Εμείς απαιτούμε το δικαίωμα της γυναίκας στο σώμα της, όπως απαιτούμε το δικαίωμα στην ψήφο, το δικαίωμα στην ελευθερία κλπ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25. 
«Η γυναίκα έχει δικαίωμα, ως πράξη αλληλεγγύης και αγάπης, να κυήσει σε αυτήν το βρέφος άλλης γυναίκας, αλλά έχει και το δικαίωμα να ζει σε μια κοινωνία που δεν της επιτρέπει να νοικιάσει τη μήτρα της. Μια κοινωνία που, αντίθετα με το άρθρο 7 σας, δεν επιτρέπει στο κράτος να λειτουργεί, στην ουσία, ως ατζέντης ενοικιαζόμενων-προσφερόμενων μητρών. Το ΜέΡΑ25 είμαστε σαφείς: Έξω το κράτος και οι αγορές από τις μήτρες των γυναικών! Κανένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο ή νομοθετική πρόβλεψη για τις "ένθετες" μητέρες. Μόνο η γυναίκα έχει δικαίωμα στο σώμα της», είπε ο κ. Βαρουφάκης που προέβλεψε παράλληλα ότι το «τσουνάμι πατριαρχικού και ταξικού ρεβανσισμού εναντίον αυτού του δικαιώματος που ξεκίνησε στις ΗΠΑ πρόσφατα, με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταργήσει το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, σιγά-σιγά φτάνει στην Ελλάδα», «τυλιγμένο στα εθνικιστικά χρώματα της δήθεν αγωνίας για το δημογραφικό, από πολιτικές δυνάμεις που, με τις ολιγαρχικές πολιτικές τους, διώχνουν τα νέα παιδιά μας στο εξωτερικό».

«Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το Νέο Φεμινιστικό Κίνημα να αντισταθεί. Το μήνυμά μας απλό: Ναι στην στήριξη γυναικών και ζευγαριών που παλεύουν να κάνουν παιδί. Ναι στη στήριξή τους, αφού κάνουν το παιδί. Αλλά μακριά το κράτος και η αγορά από τις μήτρες των γυναικών», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER