Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 13:30

Θεοδωρικάκος: Η Ευρώπη οφείλει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Θεοδωρικάκος: Η Ευρώπη οφείλει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία (Βίντεο)

Για την κατάσταση στον Έβρο, τις παράνομες μεταναστευτικές ροές αλλά και την εγκληματικότητα στις γειτονιές της Αθήνας μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η καρδιά της Ελλάδας “χτυπά” στον Έβρο, και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως συνεχίζει να υπάρχει μία πολύ ισχυρή απειλή σε βάρος της ασφάλειας της χώρας» είπε αρχικά ο υπουργός μιλώντας στο Mega, για τις παράνομες μεταναστευτικές ροές που γίνονται ανεκτές από τη γειτονική Τουρκία.

Τόνισε πως το πρόβλημα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλο και η ελληνική Αστυνομία καταβάλλει καθημερινά μεγάλη προσπάθεια για να το αντιμετωπίσει. «Από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι την 31η Αυγούστου πάνω από 150.000 παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν από τον Έβρο στην Ελλάδα και φυσικά απετράπησαν από την ελληνική Αστυνομία» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με το σχέδιο «Ακρίτας», ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε πως είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο της ελληνικής Αστυνομίας που περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που ήδη εκδηλώνονται. Τόνισε πως η επέκταση του φράκτη είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς 40 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν μόνο τον Αύγουστο, δημιουργώντας πίεση ανάλογη με τον Μάρτιο του ’20, ενώ από την αρχή του έτους η Ελληνική Αστυνομία απέτρεψε την είσοδο 150.000 παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι προωθήθηκαν στα σύνορα με την ανοχή ή την καθοδήγηση της Τουρκίας.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Ευρώπη οφείλει ένα «ευχαριστώ» στην Ελλάδα για τη φύλαξη των ανατολικών συνόρων της με την Τουρκία. Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε πως οι Έλληνες είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να διαφυλάξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, ο φράκτης θα επεκταθεί επιπλέον 140 χλμ, θα γίνει πρόσληψη 250 συνοριοφυλάκων και θα ενισχυθούν τα μέσα φύλαξης των συνόρων του Έβρου με υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό

Σε ό,τι αφορά τις νέες προσλήψεις, ο υπουργός σημείωσε πως 250 νέοι συνοριοφύλακες προσλαμβάνονται και μέσα στους επόμενους μήνες θα αναλάβουν υπηρεσία.

Δήμοι και εγκληματικότητα

Ερωτηθείς για την αυξανόμενη εγκληματικότητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ο υπουργός τόνισε πως στόχος της Αστυνομίας είναι να βρίσκεται κοντά στους πολίτες, στις γειτονιές. «Γι’ αυτό επιπροσθέτως παίρνουμε μια σειρά μέτρα ψηφιοποίησης υπηρεσιών, μέσα σε αυτόν τον μήνα αναμένεται οι αστυνομικοί να σταματήσουν να διακινούν να δικόγραφα και αυτό να γίνεται με ψηφιακή πλατφόρμα, που θα απελευθερώσει 1.500 αστυνομικούς» τόνισε ο υπουργός.

Συνέχισε αποκαλύπτοντας πως το σύνολο των 700 νέων αστυνομικών που ολοκληρώνουν τις σπουδές και την εκπαίδευσή τους, θα κατευθυνθούν σε υπηρεσίες και αστυνομικά τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός έκανε δημόσια έκκληση εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να γίνουν ειρηνικές διαδηλώσεις.


NEWSLETTER