Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 14:34

Σκληροί δίσκοι: Αξίζει η αναβάθμιση του pc με SSD;

 

Οι σκληροί δίσκοι αποτελούν τον εγκέφαλο κάθε προϊόντος τεχνολογίας καθώς χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση δεδομένων που είναι απαραίτητο να διατηρηθούν.

Οι μαγνητικοί δίσκοι HDD σταδιακά δίνουν τη θέση τους στους δίσκους στερεάς κατάστασης SSD, οι οποίοι εξελίσσονται με ραγδαίο ρυθμό λόγω της χαμηλής τους κατανάλωσης σε ρεύμα και του οικονομικού κόστους παραγωγής τους. 

Διαβάστε παρακάτω όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τους νέας γενιάς δίσκους και γιατί οι ειδικοί συστήνουν την αναβάθμιση του υπολογιστή σας με έναν SSD.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των SSD;

Οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι SSD υπερτερούν έναντι των HDD καθώς:

1. αποθηκεύουν τα δεδομένα σε τσιπάκια και δεν αποτελούνται από μηχανικά ή κινούμενα μέρη.

2. διατηρούν σταθερή θερμοκρασία και δεν υπερθερμαίνονται όπως οι απλοί σκληροί δίσκοι.

3. είναι αθόρυβοι, αφού δεν διαθέτουν αποσπώμενα εξαρτήματα.

4. σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις από άποψη ταχύτητας. 

5. είναι ανθεκτικοί και δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστραφούν τα αποθηκευμένα δεδομένα εξαιτίας κάποιου ισχυρού κραδασμού ή πτώσης.  

6. καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και δεν επιβαρύνουν τη μπαταρία του laptop σας. 

7. έχουν μικρό μέγεθος και εξυπηρετούν τις περισσότερες φορητές συσκευές.

Γιατί οι SSD είναι πιο ακριβοί από τους HDD;

Οι δίσκοι SSD έχουν υψηλότερη τιμή από τους HDD, καθώς αποτελούν την πλέον σύγχρονη λύση στην αποθήκευση δεδομένων. 

Η τεχνολογική εμπειρία έως τώρα καταδεικνύει ότι «αξίζουν τα λεφτά τους» διότι διαθέτουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, χάρη στην αντοχή που εμφανίζουν σε δύσκολες συνθήκες. Οι HDD «ζουν» από τρία έως πέντε χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ οι SSD δύο με τρεις φορές περισσότερο. 

Οι μηχανικοί δίσκοι υστερούν σε αντοχή σε σύγκριση με τους SSD. Είναι εξαιρετικά πιθανό να χάσουν τα αποθηκευμένα δεδομένα τους μετά από μία πτώση του υπολογιστή ή κατά τη διάρκεια μετακινήσεων. Οι SSD αντέχουν μέχρι και 1.500 G, δηλαδή 25 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς δίσκους.

Πώς εγκαθίσταται ο SSD;

Ο δίσκος SSD εγκαθίσταται στον υπολογιστή με απλό τρόπο και δεν απαιτεί εξειδικευμένες τεχνολογικές γνώσεις από μέρους των χρηστών. 

Αν διαθέτετε σταθερό υπολογιστή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε το κουτί του επεξεργαστή και να συνδέσετε τον νέο σκληρό δίσκο με τη μητρική κάρτα και το τροφοδοτικό.

Αν επιθυμείτε να εγκαταστήσετε τον SSD σε laptop, θα χρειαστείτε ένα ειδικό kit που θα σας επιτρέψει να τοποθετήσετε τον καινούριο δίσκο στη θέση του DVD driver. Συστήνεται να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο του συστήματός σας προτού πραγματοποιήσετε την εγκατάσταση του νέου δίσκου, ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε τα δεδομένα σας στον καινούριο, χωρίς να εγκαταστήσετε εκ νέου το λειτουργικό πρόγραμμα. 

Αξίζει η αναβάθμιση με έναν SSD;

Οι σκληροι δισκοι SSD αποτελούν το σήμερα και το αύριο της αποθήκευσης δεδομένων, τη στιγμή που οι HDD αντιπροσωπεύουν το σήμερα και το... χθες. 

Οι ειδικοί συστήνουν την αναβάθμιση των σταθερών και φορητών υπολογιστών με σκληρούς δίσκους νέας γενιάς, ακόμα και αν η «ηλικία» των συσκευών ξεπερνάει τα 5 έτη. Διαβεβαιώνουν δε, ότι μόλις αντικαταστήσετε τον παλιό σκληρό δίσκο με έναν SSD, θα αισθανθείτε σαν να χρησιμοποιείτε έναν καινούριο υπολογιστή.

Η φόρτωση του λειτουργικού προγράμματος της συσκευής σας και το «άνοιγμα» των προγραμμάτων, των εφαρμογών και των αρχείων σας θα γίνονται σε τόσο υψηλές ταχύτητες που κάθε λεπτό χρήσης του υπολογιστή σας θα σας ανταμείβει για την αναβάθμιση που διενεργήσατε.