Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 11:50

Στα χέρια των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν: Καταλαμβάνουν την Καμπούλ - Εκκενώνεται η πρεσβεία των ΗΠΑ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς πλέον και η πρωτεύουσα Καμπούλ πέφτει στα χέρια τον Ταλιμπάν, με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να αναφέρει ότι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα της χώρας με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν ένα πιο ασφαλές μέρος συνωστίζονται για να εκδώσουν διαβατήριο έκδοσης διαβατηρίων της πρωτεύουσας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Νωρίτερα ξεκίνησε η εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ με τον πρόεδρο Μπάιντεν να αυξάνει κατά 2.000 τις ένοπλες δυνάμεις που θα αποσταλούν για την ασφαλή μεταφορά διπλωματών, των οικογενειών τους και αφγανών αμάχων, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 5.000 στρατιώτες.

Εκκενώνεται η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν συγκεκριμένα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.

"Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει... η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Επιπλέον αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις

Οι ΗΠΑ θα στείλουν συνολικά 5.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να συμμετάσχουν στην αποστολή απομάκρυνσης διπλωματών και αμάχων από την Καμπούλ.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε αργά το Σάββατο να στείλει επιπλέον 2.000 στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων, ενώ οι Tαλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έπειτα από διαβούλευση με τους συμβούλους του εθνικής ασφάλειας, "σχεδόν 5.000 στρατιώτες", και όχι πλέον 3.000, θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Απειλώντας τους Ταλιμπάν με γρήγορη και ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και υποσχέθηκε ότι δεν θα "κληροδοτήσει" αυτόν τον πόλεμο σε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ.

"Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν - δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο", δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ