Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 11:48

Σκάνδαλο Credit Suisse: Η τράπεζα διαψεύδει ότι εμπλέκεται με εγκληματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς (βίντεο)

Η Credit Suisse απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς πως φιλοξενούσε αμύθητες περιουσίες πελατών που προέρχονταν από διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Σάλος έχει δημιουργηθεί μετά την αποκάλυψη από γερμανική εφημερίδα πως η ελβετική τράπεζα Credit Suisse "φιλοξενούσε" αμύθητες περιουσίες πελατών που προέρχονταν από διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Συνολικά η διαρροή έχει να κάνει με περίπου 30.000 πελάτες ενώ το συνολικό ποσό που "χρεώνονται" ανέρχεται στα 80 δισ ευρώ. Μεταξύ των "εκλεκτών" πελατών μπορεί να συναντήσει κανείς το πρώην επικεφαλής του χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, στελέχη της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Βενεζουέλας, διεφθαρμένους πολιτικούς αλλά ακόμα και το Βατικανό.

Η τράπεζα ωστόσο, δηλώνει πως «απορρίπτει σθεναρά» τους ισχυρισμούς, μετά τη διαρροή δεδομένων για χιλιάδες λογαριασμούς που τηρούνται στην τράπεζα τις περασμένες δεκαετίες.

"Η Credit Suisse απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και τους υπαινιγμούς σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας", ανέφερε η Credit Suisse σε δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής ως απάντηση στις αναφορές της κοινοπραξίας.

Η τράπεζα είπε ότι είχε λάβει "πολλές έρευνες" από την κοινοπραξία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και εξέτασε πολλούς από τους εν λόγω λογαριασμούς.

"Περίπου το 90% των λογαριασμών που εξετάστηκαν έχουν κλείσει σήμερα ή βρίσκονταν σε διαδικασία κλεισίματος πριν από την παραλαβή των δημοσιογραφικών ερευνών, εκ των οποίων πάνω από το 60% έκλεισαν πριν από το 2015.

Από τους εναπομείναντες ενεργούς λογαριασμούς, αισθανόμαστε άνετα που ελήφθησε η δέουσα επιμέλεια, πολλές αναθεωρήσεις και άλλα βήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο σύμφωνα με το τρέχον πλαίσιο. Θα συνεχίσουμε να αναλύουμε τα δεδομένα και θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν είναι απαραίτητο", αναφέρει η τράπεζα.

Καταδικασμένα στελέχη, απατεώνες και διακινητές

Όταν ο Ρόναλντ Λι Φουκ-σιού προσέγγισε τραπεζίτη για να ανοίξει λογαριασμό το 2000, είναι απίθανο να θεωρήθηκε ένας κοινός πελάτης: Ήταν πρώην πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην πόλη. Όμως ήταν επίσης γνωστός για την καταδίκη του σε σκάνδαλο δωροδοκίας και την ποινή που εξέτισε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Η καριέρα του τελείωσε ατιμωτικά το 1990, όταν καταδικάστηκε επειδή έπαιρνε δωροδοκίες με αντάλλαγμα την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο. Παρόλα αυτά, μία δεκαετία αργότερα κατάφερε να ανοίξει έναν λογαριασμό, στον οποίο είχαν κατατεθεί 59 εκατ. ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσαν.

Ήταν ένας από τους δεκάδες λογαριασμούς για τους οποίους- σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι δημοσιογράφοι- η Credit Suisse φέρεται να άνοιξε ή να διατήρησε παρά το γεγονός ότι οι πελάτες μπορεί να είχαν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο...

Μία ακόμη γνωστή περίπτωση ήταν αυτή του Ρόντολιουμπ Ραντούλοβιτς, ενός Σέρβου απατεώνα, κατά του οποίου το 2001 ασκήθηκε δίωξη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Ο λογαριασμός του άνοιξε το 2005, έναν χρόνο αφότου ελήφθη η καταδικαστική απόφαση κατά του Ραντούλοβις. Ένας από τους λογαριασμούς είχε 3,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, προτού κλείσει το 2010. Πρόσφατα ο Σέρβος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών από δικαστήριο του Βελιγραδίου, για τον ρόλο του στη διακίνηση κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική, για λογαριασμό του βαρώνου των ναρκωτικών Ντάρκο Σάριτς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η τράπεζα "πάγωσε" τους λογαριασμούς που ανήκαν σε προβληματικούς πελάτες. Όμως, τα ερωτήματα παραμένουν για το πόσο γρήγορα κινήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση...

Πηγή: news247.gr