Κυριακή, 15 Μαϊος 2022 08:50

Τουρκία: Κατά της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (Βίντεο)

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η πρόθεση Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, την ώρα που απομένουν λίγες πλέον ώρες για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπου βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, Σωτήρης Σέρμπος.

Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: Θέμα εθνικής μας ασφάλειας η ένταξη, λέει η Άγκυρα

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η πρόθεση Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις μ’ αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Reuters ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι επίσης κορυφαίος σύμβουλος του τούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε με τους ομολόγους του των δύο χωρών, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν παρουσιάζεται να έχει ζητήσει από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να δουν θετικά την προοπτική αναβάθμισης του στόλου των τουρκικών F-16, ενώ και η Άγκυρα από την πλευρά της κάνει λόμπιγνκ σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου να δώσουν το «πράσινο φως», όχι μόνο για την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων F-16, αλλά και για την πώληση δεκάδων νέων τέτοιου τύπου μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

«Έρθει και το πλήρωμα του χρόνου για τους Αμερικανούς να μπουν πιο βαθιά στο ζήτημα της Τουρκίας»

«Η συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη είναι πολύ σημαντική λόγω της τρέχουσας συγκυρίας. Η Ελλάδα έχει δώσει ένα κρυστάλλινο μήνυμα στις ΗΠΑ και έχει συνταχθεί στην προσπάθεια απόκρουσης του ρωσικού αναθεωρητισμού, ο οποίος πρέπει να αποκρούεται από όπου και αν προέρχεται. Την ίδια ώρα, η Τουρκία βάζει και πάλι στο παζάρι και το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Πώς έχεις ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ που έχει υπονομεύσει πολλές φορές τη συνοχή του; Η Ελλάδα είναι καλό να συνδέει τα ελληνοτουρκικά με την ευρύτερη εικόνα, και έχει έρθει και το πλήρωμα του χρόνου για τους Αμερικανούς να μπουν λίγο πιο βαθιά σε αυτά τα ζητήματα, να προωθηθούν λύσεις, ώστε η Ελλάδα να διαδραματίσει πιο έντονα το σταθεροποιητικό της ρόλο», σημείωσε ο κ. Σέρμπος.

«Στόχος της Ελλάδας να εξασφαλιστούν διατλαντικές δικλείδες ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την Τουρκία»

«Πέρα από τους ισχυρούς συμβολισμούς της επίσκεψης, στόχος είναι να εξασφαλιστούν διατλαντικές δικλείδες ασφαλείας από τις ΗΠΑ, ότι είτε θα βάλουν πλάτη ώστε να αντιμετωπιστεί και να αναχαιτιστεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός, είτε θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Ελλάδα για να επιδιώξουμε λύσεις, και η ελληνική αντιπροσωπεία θα πρέπει αξιοποιήσει αυτό το καλό παράθυρο ευκαιρίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ότι τώρα είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε όλοι μαζί», τόνισε ο ίδιος για τι θα μπορούσε να επιτευχθεί από τη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη.

«Ο Ερντογάν θέλει να δείξει ότι είναι αυτόνομη δύναμη»

Απαντώντας, τέλος, στο τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος με τη στάση του στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο κ. Σέρμπος είπε ότι «Ο Ερντογάν ανταποκρίνεται σε μια τουρκική κοινή γνώμη που η πλειοψηφία της ρίχνει την ευθύνη στο ΝΑΤΟ και τους δυτικούς. Ο Ερντογάν θέλει να δείξει ότι είναι αυτόνομη δύναμη. Νομίζω ότι έχει στο μυαλό του ένα παζάρι με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, και αυτό που τον καίει είναι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας».