Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 21:21

«Καμπανάκι» Goldman Sachs για κίνδυνο ευρωπαϊκού μπλακ άουτ λόγω πλαφόν στις τιμές της ενέργειας

Για μπλακ άουτ στην Ευρώπη προειδοποίησε η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, στην περίπτωση που οι βρετανικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παγώσουν τις τιμές της ενέργειας.

Την ώρα που η Κομισιόν έχει έτοιμο σχέδιο για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας που προβλέπει πλαφόν στις τιμές, η Goldman Sachs σε σημείωμά της προς τους πελάτες της προειδοποιεί πως η διατήρηση των ενεργειακών λογαριασμών σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα θα τονώσει πιθανότατα τη ζήτηση ενέργειας, προκαλώντας ενδεχομένως την εξάντληση των αποθεμάτων.

Η βρετανική και η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας παλεύει με την έλλειψη φυσικού αερίου μετά τη συμπίεση των ροών από τη Ρωσία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Με τις παρεμβατικές πολιτικές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής να δίνουν προτεραιότητα στη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους έναντι του περιορισμού της ζήτησης, η ανησυχία είναι πάντα ότι τα μέτρα αυτά καταλήγουν να δίνουν κίνητρα για μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, επιδεινώνοντας έτσι το έλλειμμα φυσικού αερίου», ανέφερε η τράπεζα.

Oι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης έχουν δρομολογήσει παρεμβάσεις στην αγορά για να αποτρέψουν τα νοικοκυριά να υποστούν ιστορικό πλήγμα στο βιοτικό τους επίπεδο.

Πρόσφατα η βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα καθοριστούν στις 2.500 λίρες για δύο χρόνια από τον Οκτώβριο, με κόστος περίπου 150 δισ. στερλίνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Goldman «το χαμηλότερο ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας που θα εφαρμοστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτόν τον χειμώνα (και για τα επόμενα δύο χρόνια) μπορεί επίσης να κρατήσει την κατανάλωση ενέργειας σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θα βλέπαμε με ένα υψηλότερο ανώτατο όριο».

Αν και τα μέτρα θα αντισταθμίσουν το σοκ των τιμών της ενέργειας, είναι πιθανό να αμβλύνουν τα κίνητρα για μείωση των ενεργειακών δαπανών.
«Όσο περισσότερες μειώσεις [στην κατανάλωση ενέργειας] βλέπουμε, ειδικά το καλοκαίρι... τόσο λιγότερο πιθανό είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος ή έλλειψη θέρμανσης το χειμώνα», πρόσθεσε η Goldman.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανταποκριθούν στο διογκούμενο ενεργειακό κόστος με τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βρετανική και η ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα επιβάλουν μέτρα ενεργειακού δελτίου, δήλωσε η Goldman.

Τα βρετανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο του Δεκεμβρίου υποχώρησαν σήμερα κατά περίπου έξι τοις εκατό, όπως και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς.

Πηγή: tvxs.gr