Παρασκευή, 07 Απριλίου 2023 16:34

Ο Πάπας Φραγκίσκος έπλυνε τα πόδια κρατουμένων τη Μ. Πέμπτη των καθολικών

Ο ποντίφικας ταξίδεψε στη φυλακή του Καζάλ Ντελ Μάρμο, στα περίχωρα της Ρώμης, όπου έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 νεαρών κρατουμένων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος εμφανίστηκε να έχει αναρρώσει πλήρως από την βρογχίτιδα που τον ταλαιπώρησε, ξεκίνησε την Μεγάλη Πέμπτη των καθολικών ένα επίπονο τετραήμερο που οδηγεί στο Πάσχα προτρέποντας τους ιερείς «να αποφύγουν την υποκίνηση διαίρεσης στην Εκκλησία» ενώ έπλυνε και τα πόδια 12 νεαρών κρατουμένων σε φυλακή ανηλίκων στο πλαίσιο της Τελετής του Νιπτήρος.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ο Φραγκίσκος, μαζί με δεκάδες καρδινάλιους και επισκόπους και περίπου 1.800 ιερείς, συγκεντρώθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να ανανεώσουν τους όρκους που πήραν στη χειροτονία τους.

Αργότερα, ο ποντίφικας ταξίδεψε στη φυλακή του Καζάλ Ντελ Μάρμο, στα περίχωρα της Ρώμης, όπου έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 νεαρών κρατουμένων σε μια χειρονομία ανάμνησης της ταπεινότητας του Ιησού προς τους αποστόλους του τη νύχτα πριν από το θάνατό του.

Από τη συγκεκριμένη φυλακή, λίγο μετά την εκλογή του το 2013, ο Φραγκίσκος άρχισε να διοργανώνει την παραδοσιακή εκδήλωση σε φυλακές, σπίτια ηλικιωμένων και σε άστεγους αντί για ιερείς στους καθεδρικούς ναούς της Ρώμης, όπως είχαν κάνει οι προκάτοχοί του. Είναι επίσης ο πρώτος Πάπας που έπλυνε τα πόδια γυναικών και μη καθολικών. Ένας κρατούμενος στη λειτουργία της Πέμπτης ήταν μουσουλμάνος από τη Σενεγάλη. Δύο ήταν γυναίκες.

«Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να κάνει λάθος», είπε στους κρατούμενους σε μια σύντομη αυτοσχέδια ομιλία.

Ο Φραγκίσκος, 86 ετών, πέρασε τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα για θεραπεία για βρογχίτιδα, αφού παραπονέθηκε για αναπνευστικές δυσκολίες. Ανάρρωσε γρήγορα δεχόμενος αντιβίωση.

«Πολλές φορές εμείς οι ιερείς είμαστε αγενείς» παραδέχθηκε εξάλλου ο Φραγκίσκος στο κήρυγμα της πρωινής Λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Σημείωσε ότι οι άνθρωποι που «αναζητούν πνευματική γαλήνη και ηρεμία στη ζωή τους θα συνεχίσουν να κρατούν αποστάσεις από την Εκκλησία και να τη βλέπουν με καχυποψία αν τη βλέπουν να βουλιάζει στην εσωτερική διχόνοια, να δείχνει το δάχτυλο και να επικρίνει ψυχρά».

«Οι ιερείς πρέπει να επιδιώκουν την αρμονία αν θέλουν να ξανακερδίσουν τους πιστούς που έχουν στερηθεί» ήταν το μήνυμά του.

Εκτός από έναν περιστασιακό βήχα κατά τη διάρκεια της σχεδόν δύο ωρών Θείας Λειτουργίας, ο Φραγκίσκος διάβασε την ομιλία του με καθαρή, δυνατή φωνή για 20 λεπτά. Κάλεσε τους ιερείς να μην ζουν «διπλή ζωή» ή να μην μετατραπούν σε «γραφειοκράτες της Εκκλησίας» που αναζητούν προαγωγές με προνόμια και να μην λαχταρούν για ένα παρελθόν όπου η Εκκλησία ήταν πιο εγωκεντρική. «Ας σκεφτούμε την ευγένεια των ιερέων. Αν οι άνθρωποι βλέπουν ακόμη και εμάς ως ανθρώπους δυσαρεστημένους γέρους εργένηδες που επικρίνουν και δείχνουν με το δάχτυλο, πού αλλού θα βρουν την αρμονία;» διερωτήθηκε.

«Πόσοι άνθρωποι δεν μπορούν να μας προσεγγίσουν ή κρατούν απόσταση, επειδή στην Εκκλησία νιώθουν ανεπιθύμητοι και μη αγαπητοί, επειδή τους αντιμετωπίζουν με καχυποψία και τους κρίνουν;» πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr