Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 09:50

Κλείνει η ελληνική εφημερίδα του Σίδνεϋ “Κόσμος”

Θλίψη προκάλεσε στον Ελληνισμό της Αυστραλίας η είδηση ότι η ελληνόγλωσση εφημερίδα «Ο Κόσμος» του Σίδνεϊ σταματά την κυκλοφορία της.

Την ανακοίνωση την έκανε γνωστή η ίδια η εφημερίδα με μια γραμμή στην πρώτη της σελίδα που ανέφερε: «Την επόμενη Παρασκευή θα κυκλοφορήσει το τελευταίο φύλλο του Κόσμου».

Η ιστορική εφημερίδα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον εκδότη του «Νέου Κόσμου», Δημήτρη Γκόγκο και τον γερουσιαστή του Εργατικού κόμματος, Τάκη Καλδή με υπεύθυνο ύλης για πολλά χρόνια τον Γιώργο Μεσσάρη.

Για την ιστορία της εφημερίδας ο Γιώργος Χατζηβασίλης, που για πολλά χρόνια είχε την ευθύνη της ύλης της έγραψε:

«Το 1982 άρχισε να κυκλοφορεί ο “Κόσμος”. Πρώτος αρχισυντάκτης ήταν ο Γιώργος Τσερδάνης, με αρθρογράφους τον Τάκη Καλδή που στο μεταξύ είχε εκλεγεί στην Ανω Βουλή της ΝΝΟ, τον Γιώργο και τη Τζόαν Μεσσάρη, τον Τάσο Νεράντζη, τον Δημήτρη Οικονόμου και στις διαφημίσεις τον Δημήτρη Βεντούρη.

Το 1983 έγινε μια διοικητική αλλαγή και την αρχισυνταξία ανάλαβε ο Γιώργος Μεσσάρης, ενώ ο Γιώργος Τσερδάνης παρέμεινε σαν δημοσιογράφος. Αργότερα και πηγαίνοντας από τον ¨Κήρυκα» στον “Κόσμο” επανασυνδέθηκα με τον Γιώργο και την Τζόαν Μεσσάρη, τον Τάκη Καλδή, τον Γιώργο Τσερδάνη, τον Βασίλη Πασσά και τον Θανάση Χατζηανέστη. Μια μέρα ο Μεσσάρης με κάλεσε στο γραφείο του για να μου πει ότι θέλει να μου αναθέσει μια στήλη στην εφημερίδα. Το πρώτο άρθρο αφορούσε την πάλη μου με την κατάθλιψη που άρεσε στο Γιώργο και μάλιστα αυτός βάφτισε τη στήλη μου “Κόσμια και μη”, σ’ αυτόν λοιπόν τα παράπονά τους όσοι διαφωνούν με την παρουσία μου στον “Κόσμο”».

Αργότερα ο Τάκης Γκόγκος έγινε ο μόνος ιδιοκτήτης της εφημερίδας πριν την πουλήσει στον Δημήτρη Σκουλούδη. Το 1988 η εφημερίδα πουλήθηκε από τον Δ. Γκόγκο στον Δ. Σκουλούδη (ο οποίος αργότερα δολοφονήθηκε). Ο τελευταίος για κάποιο διάστημα ήταν ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Μελβούρνη» και του ραδιοφωνικού σταθμού 3ΑΒ, επίσης στη Μελβούρνη.

Για αρκετά χρόνια, επίσης, εκτός από ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Ο Κόσμος» ενώ, παράλληλα διατηρούσε και νυχτερινό κέντρο στο Σίδνεϊ και έφερνε Έλληνες καλλιτέχνες από την Ελλάδα για εμφανίσεις τους στην Αυστραλία. Διετέλεσε δε και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Αυστραλίας.

Γράφει, πάλι, ο Χατζηβασίλης:

«Ο Δημήτρης Σκουλούδης, ήταν ένας μεγαλέμπορος καυσίμων που φαινόταν να έχει τεράστια αποθέματα χρημάτων. Ο Μεσσάρης, όμως, δεν είδε με καλό μάτι την αλλαγή ιδιοκτησίας. Από σύμπτωση, ο Γιώργος και η Τζόαν Μεσσάρη παραιτήθηκαν από τον “Κόσμο” στις 18 Ιανουαρίου 2000,την ίδια μέρα που παραιτήθηκαν το 1978 από τον “Κήρυκα”. Ομως το μεγάλο πρόβλημα που ανέκυψε για τον “Κόσμο” ήταν η δικαστική καταδίκη του Σκουλούδη και ένα τεράστιο πρόστιμο για μια υπόθεση η οποία είχε να κάνει με την εμπορία καυσίμων που τον λύγισε οικονομικά και ηθικά.
Τον καιρό εκείνο τον “Κόσμο” τύπωνε ο Θεόδωρος Σκάλκος και όπως φαίνεται η εφημερίδα μας τού χρωστούσε χρήματα, τα οποία αμφισβητούσε ο Σκουλούδης και κατέληξαν στα δικαστήρια. Το 2002 ο Θήο έχασε τη δίκη και επειδή δεν παρακολουθούσα την εξέλιξή της, μου τηλεφώνησε ο Γιώργος Τσερδάνης για να μού πει ότι την εφημερίδα ανέλαβαν ο Θεόδωρος και η Αναστασία Κωνσταντίνου και να με ρωτήσει αν ενδιαφέρομαι για την αρχισυνταξία.

Φυσικά, ποτέ δεν ενδιαφερόμουν για τη θέση αυτή, αλλά ούτε περίμενα την εξέλιξη, επειδή τον Θεόδωρο Κωνσταντίνου γνώριζα μόνο από τα γήπεδα τού γκολφ όπου έκανα περίπατο με τους παίκτες και δεν ήξερα ότι ενδιαφερόταν για τον “Κόσμο”.

Στην πρώτη μας συνάντηση με τον Θεόδωρο και την Αναστασία Κωνσταντίνου για την επιστροφή μου στον “Κόσμο”, μού είπαν ότι ανάλαβαν την έκδοση τού “Κόσμου” σαν προσφορά τους στην παροικία για να μην κλείσει. Ακόμη μού ανακοίνωσαν ότι αρχισυντάκτης θα ήταν ο Γιώργος Τσερδάνης και δεν είχα αντίρρηση, αφού είχαμε συνεργαστεί στενά στο παρελθόν και αναμφισβήτητα είχε τις γνώσεις και την πείρα. Ο “Κόσμος” γλίτωσε στο χείλος του γκρεμού με τη σωτήρια παρέμβαση τής οικογένειας Κωνσταντίνου.

Αργότερα η ξαφνική “μεταγραφή” τού Γιώργου Τσερδάνη στον “Κήρυκα” το 2008, ομολογώ ότι με ανησύχησε όχι μόνο επειδή χάσαμε έναν πολύτιμο συνεργάτη, αλλά και επειδή θα ενίσχυε τους αντιπάλους μας σαν η “καινούργια σκούπα”. Αντί, όμως, να περιμένουμε την αντεπίθεση αποφασίσαμε να οχυρωθούμε με βελτιώσεις στην εφημερίδα και την εκμετάλλευση των ταλέντων που διαθέταμε, με πρώτη την Αννα Αρσένη, τον Παναγιώτη Νικολάου, τον Θοδωρή Περρή και τη Ματίνα Μπουτσικάκη, ενώ ενισχυθήκαμε με τον ικανότατο Σάββα Λιμνατίτη και τη συνεργασία τού Παύλου Θεοδωρακόπουλου».

Τώρα η εφημερίδα ανήκει στον Σπύρο Χαραλάμπους. Ο Γιώργος Χατζηβασίλης ήταν, για πολλά χρόνια υπεύθυνος ύλης στον «Κόσμο». Τα τελευταία χρόνια την ευθύνη της ύλης την είχε ο Γιάννης Δραμιτινός.

Η εφημερίδα ξεκίνησε δισεβδομαδιαία, στη συνέχεια έβγαινε τέσσερις φορές την εβδομάδα. Κατά την διάρκεια της πανδημίας όμως έγινε εβδομαδιαία. Στο τελευταίο φύλλο, την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται να υπάρχουν άρθρα από πολλούς που κατά καιρούς έγραφαν στην εφημερίδα

Πηγή: ertnews.gr