Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 08:19

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα - παγωμένος ώμος: Πώς αντιμετωπίζονται από τον ορθοπεδικό αυτές οι παθήσεις

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα - παγωμένος ώμος: Πώς αντιμετωπίζονται από τον ορθοπεδικό αυτές οι παθήσεις

 

Μπορώ να αποφύγω το χειρουργείο στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα; Έχω διαγνωστεί με «παγωμένο ώμο», πρέπει να κάνω φυσικοθεραπείες; Ποιος γιατρός είναι κατάλληλος για την περίπτωσή μου;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και ο παγωμένος ώμος είναι δύο παθήσεις οι οποίες σχετίζονται πολύ με την κινητικότητα των άνω άκρων στην περιοχή του καρπού και του ώμου. Αφορούν όλες τις ηλικίες και η αντιμετώπισή τους μπορεί να είναι είτε χειρουργική, είτε συντηρητική.

 

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Συχνή πάθηση, κατά την οποία το μέσο νεύρο που υπάρχει στην βάση του χεριού παγιδεύεται στον καρπό. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ευρεία χρήση των υπολογιστών και συγκεκριμένα με την υπερχρήση τους. Έχει ως συμπτώματα τα μουδιάσματα και τον πόνο στην περιοχή του καρπού, ιδιαίτερα ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη. Η αντιμετώπισή του πραγματοποιείται είτε με συντηρητική είτε με χειρουργική μέθοδο, με την δεύτερη να επιλέγεται κατά κόρον λόγω της μόνιμης θεραπείας και της άμεσης εξαφάνισης των συμπτωμάτων.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτή τομή του εγκάρσιου συνδέσμου είτε με την σύγχρονη ενδοσκοπική μέθοδο, η οποία διαρκεί 20 λεπτά.

 

Παγωμένος ώμος

Ο παγωμένος ώμος παρουσιάζει μεγάλη δυσκαμψία και σταδιακά τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο άσχημα. Η πάθηση μπορεί να βελτιωθεί με τα χρόνια και με κάποια συντηρητική αντιμετώπιση. Η ανάρρωση αυτή μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2 χρόνια.

Η φυσικοθεραπεία είναι η βασική γραμμή αντιμετώπισης του παγωμένου ώμου, με τεχνικές που αποκαθιστούν την κινητικότητα και την μυϊκή δύναμη της άρθρωσης.

Άλλη μέθοδος είναι οι ενέσεις στεροειδών όπου εγχέονται απευθείας στην άρθρωση. Αν καμία συντηρητική μέθοδο σε συνδυασμό με φυσικοθεραπεία δεν επιφέρει αποτελέσματα, τότε ο ασθενής μπορεί να συζητήσει με τον γιατρό του τη δυνατότητα αρθροσκόπησης ώμου, για την οριστική αντιμετώπιση της δυσκαμψίας και του πόνου.

Κλείστε το ραντεβού σας άμεσα με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό Π. Πάντος.