Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 09:04

Νέα απόπειρα απάτης μέσω email δήθεν από την Εθνική Τράπεζα

Νέα απόπειρα απάτης μέσω email δήθεν από την Εθνική Τράπεζα

 

Αρκετός κόσμος βρήκε χθες το πρωί στο email του ένα μήνυμα από την… Εθνική Τράπεζα, που τον προειδοποιούσε ότι “ο λογαριασμός σας έχει τεθεί προσωρινά σε αναστολή!”, με το λογότυπο της τράπεζας και δύο εικονικούς υπερσυνδέσμους: έναν για να πατήσει κανείς εάν δεν βλέπει σωστά το email και έναν δεύτερο “Προχωρήστε” που ακολουθούσε του μηνύματος απά μία διεύθυνση “secure@victoria-law-firm.com”.

Φυσικά πρόκειται για μια ακόμα απάτη phishing (ηλεκτρονικού ψαρέματος) με εικονικό υπερσύνδεσμο της Εθνικής Τράπεζας, που σκοπεύει οι χρήστες να τον θεωρήσουν έγκυρο και να συνδεθούν. Κι αφού καταχωρήσουν το όνομα χρήστη και τους απαραίτητους κωδικούς, οι κυβερνοαπατεώνες συνδέονται με τον τραπεζικό τους λογαριασμό, αδειάζοντάς τον.

Το μήνυμα το οποίο στάλθηκε χθες και σε πολλούς Μεσσήνιους, ξεκινούσε με την προσφώνηση “Αγαπητέ πελάτη” και συνέχιζε:

“Αυτή είναι η τρίτη ειδοποίηση, επειδή τα μέτρα ασφαλείας μας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν ενισχυθεί και χρειαζόμαστε την υποχρεωτική επιβεβαίωσή σας”, ενώ έκλεινε με την προτροπή “Ολοκληρώστε όλα τα απαραίτητα βήματα για να υποβάλετε την επαλήθευσή σας”, παραπέμποντας στον υπερσύνδεσμο.

Μάλιστα, επειδή το εν λόγω φαινόμενο επαναλαμβάνεται, η Εθνική Τράπεζα προ μερικών μηνών προειδοποιούσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους πελάτες της για απόπειρες ηλεκτρονικής απάτης. Σε αυτό παρέθετε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να προφυλαχθεί, με την παράκληση “να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την ασφάλεια των συναλλαγών της επιχείρησής σας”.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Οι τρόποι προφύλαξης που προτείνει η Εθνική Τράπεζα για την πρόληψη περιστατικών απάτης είναι οι εξής:

- “Οι απατεώνες μπορούν να βρουν τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας σας μέσω διαδικτύου (π.χ. από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Μην υποθέσετε ότι το άτομο που σας καλεί δηλώνει την αληθινή του ιδιότητα επειδή έχει στη διάθεσή του τέτοιες πληροφορίες.

- Για να προχωρήσει μία πληρωμή παραγγελίας δεν είναι απαραίτητο κανένα άλλο στοιχείο πέραν του IBAN του λογαριασμού σας ώστε να παραλάβετε το αντίτιμο. Μην εισάγετε τα εμπιστευτικά στοιχεία σας σε link που μπορεί να σας αποσταλεί μέσω sms ή viber.

- Μην αποκαλύπτετε μέσω τηλεφώνου, email, φόρμας στο Internet, ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εμπιστευτικά στοιχεία σας όπως το username, το password, τα στοιχεία της κάρτας σας και του PIN, κωδικούς μίας χρήσης (OTP), και άλλους κωδικούς.

- Πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση της τράπεζας και μην ακολουθείτε αποτελέσματα από μηχανές αναζήτησης, ή συνδέσμους που περιλαμβάνονται σε email ή μηνύματα.

- Ελέγξτε πως η ιστοσελίδα https://www.nbg.gr δεν περιλαμβάνει άλλα γράμματα ή αριθμούς και κάντε κλικ στο εικονίδιο του λουκέτου, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση είναι ασφαλής.

- Πριν πατήσετε επιβεβαίωση, ελέγξετε προσεκτικά την συναλλαγή που περιγράφεται στο μήνυμα με τον κωδικό μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνετε στο κινητό σας.

Η Εθνική Τράπεζα δεν πρόκειται ποτέ να σας ζητήσει τους Internet & Mobile Banking κωδικούς ή τα στοιχεία των καρτών σας, μέσω μηνυμάτων email, sms, viber κλπ, ούτε μέσω συνδέσμων που περιέχονται στα μηνύματα αυτά”.

Ν.Κ.