Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 09:34

Προσπάθεια εξυγίανσης της Ενωσης Μεσσηνίας

Προσπάθεια εξυγίανσης της Ενωσης Μεσσηνίας

 

Συζητήθηκε χθες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Ενωσης Μεσσηνίας ώστε να μείνει σε λειτουργία και να μπει σε διαδικασία εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές της.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ένωση ζητεί από το δικαστήριο για ένα διάστημα 4 μηνών (όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος) να μην δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του συνεταιρισμού, με σκοπό να μην υπάρξει έλλειψη ρευστότητας και να μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του και να διασφαλίσει τους εργαζομένους του. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι ο μεγάλος πιστωτής του συνεταιρισμού με ποσοστό που αγγίζει σχεδόν το 60% των υποχρεώσεών του, έκανε πρόσθετη παρέμβαση δηλώνοντας ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησης σχεδίου εξυγίανσης.   

Εν τω μεταξύ χθες παρατάθηκε από το δικαστήριο και η προσωρινή διαταγή μέχρι την απόφαση, για μη δέσμευση των λογαριασμών της Ένωσης ώστε να έχει ρευστότητα και να μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Οπως είναι γνωστό η Ένωση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα τα οποία, όπως είπε καταθέτοντας χθες στο δικαστήριο ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της εταιρείας Γιάννης Πάζιος, κληρονόμησε από προηγούμενες διοικήσεις. Μάλιστα το ποσό των συνολικών οφειλών του συνεταιρισμού αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, όπως ο ίδιος κατέθεσε, από τον περασμένο Οκτώβριο -οπότε και δόθηκε προσωρινή εντολή από το Πρωτοδικείο να μην δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΕΑΣ- κατάφερε να πληρώσει τους μισθούς του τρέχοντος μήνα (Οκτωβρίου), καθώς και κάποιες επιταγές προς προμηθευτές της.

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ

Μετά το τέλος της διαδικασίας η δικηγόρος της Ένωσης Ζαχαρούλα Μουρδουκούτα εξήγησε ότι η αίτησή τους αφορά τη λήψη προληπτικών μέτρων, που "στόχο έχει να προστατευτεί ο συνεταιρισμός αυτό το μικρό χρονικό διάστημα (σ.σ. των 4 μηνών) -το οποίο επιτρέπει ο νόμος να προστατευτεί- μέχρις ότου ολοκληρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης". Με "αποκλειστικό και μακροπρόθεσμο στόχο αφενός μεν ο συνεταιρισμός να εξυγιανθεί και αφετέρου να αντιμετωπίσει όλες τις υποχρεώσεις του, είτε αφορά τους μεγάλους πιστωτές του -όπως είναι οι τράπεζες, το ελληνικό Δημόσιο και οι εργαζόμενοι- είτε τους μικρότερους πιστωτές του". Και πρόσθεσε πως "η ιστορική πορεία του συνεταιρισμού δεν επιτρέπει οποιαδήποτε άλλη θεώρηση και αντιμετώπιση από το να ασκηθεί κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να παραμείνει ανοιχτός, πάντοτε με μακροπρόθεσμο στόχο να προστατευτούν τα συμφέροντα και των εργαζομένων και του συνεταιρισμού και των παραγωγών".

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι 33 εργαζόμενοι σε σύνολο 42 εργαζομένων κατέθεσαν χθες πρόσθετη παρέμβαση, που σημαίνει ότι ζήτησαν να γίνει δεκτή η αίτηση του συνεταιρισμού. Κύρια παρέμβαση, ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση, άσκησαν το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, καθώς και εργαζόμενοι της Ένωσης, ενώ ο πρόεδρος των εργαζομένων ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο είπε ότι είναι απαραίτητο ο συνεταιρισμός να μείνει ανοιχτός, προκειμένου να διατηρηθούν και οι θέσεις εργασίας και ο συνεταιρισμός σε λειτουργία. Κύρια παρέμβαση κατέθεσαν επίσης 3 πρώην εργαζόμενοί της και η ΜΕΣΥΝΕΛ. 

Η κ. Μουρδουκούτα επεσήμανε σχετικά ότι "οι εργαζόμενοι και η τράπεζα είναι υπέρ του συνεταιρισμού και επιδιώκεται με τις παρεμβάσεις τους να γίνει δεκτό το αίτημά του -όσο για το Δημόσιο ο συνεταιρισμός καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες προκειμένου να τηρούνται οι υποχρεώσεις έναντι του ΕΦΚΑ και έναντι του Δημοσίου". Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για "μια διαδικασία που πάρα πολλές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα έχουν ακολουθήσει, το πιο γνωστό παράδειγμα η εταιρεία Μαρινόπουλος και η συγκεκριμένη διαδικασία έχει εξυγιάνει αρκετές επιχειρήσεις και τις έχει καταστήσει βιώσιμες, κι αυτό επιδιώκει και ο συνεταιρισμός".

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Η έτερη δικηγόρος της Ένωσης Διοχάντη Χατζηνικολή εξήγησε ότι με την διατήρηση της προσωρινής διαταγής "δεν μπορούν να δεσμευτούν οι λογαριασμοί της εταιρείας". Σημείωσε ωστόσο ότι "κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για καταχρηστικότητα, γιατί η μέγιστη διάρκεια της προστασίας αυτής είναι τετράμηνη". Και πρόσθεσε ότι "μέσα στο διάστημα αυτό ο στόχος του συνεταιρισμού είναι να μπορέσει μέσα από τη διαδικασία της σύναψης συμφωνίας εξυγίανσης με την απαιτούμενη εκ του νόμου πλειοψηφία των πιστωτών να προχωρήσει σε μια άμεση επικύρωσή της (της συμφωνίας εξυγίανσης) και να ρυθμίσει το σύνολο των υποχρεώσεών της σε ελληνικό Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους, προκειμένου να μην μείνει απλήρωτος κανείς". 

Η κ. Χατζηνικολή είπε ακόμα ότι η εν λόγω διαδικασία, δηλαδή "η υπαγωγή του συνεταιρισμού στις ευεργετικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα προκρίνεται ως η μοναδική και η προσφορότερη λύση, προκειμένου ο συνεταιρισμός να μην οδηγηθεί στην πτώχευση -είναι η σανίδα ουσιαστικά σωτηρίας η υπαγωγή, εν προκειμένω να χορηγηθούν τα αιτούμενα ασφαλιστικά μέτρα και στη συνέχεια να συναφθεί άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης".

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία σε όλους μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους, ενώ η απόφαση θα βγει όχι νωρίτερα από ένα μήνα.

Ν.Κ.