Παρασκευή, 10 Μαϊος 2013 21:00

Νέα αίτηση ή έφεση κάνουν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες

Γράφτηκε από την

Να καταθέσουν νέα αίτηση ή να κάνουν έφεση, ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες που η αίτησή τους για δικαστική ρύθμιση των οφειλών τους απορρίπτεται από το Ειρηνοδικείο.

Η "Ε" επικοινώνησε για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη και τον δικηγόρο Αριστομένη Σκούλικα. Και οι δύο είπαν ότι ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο ανώτερο δικαστήριο, που είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτησή μας ο Αριστομένης Σκούλικας διευκρίνισε ότι αν απορριφθεί η αίτηση,σ τα χρέη του οφειλέτη θα συνεχίσουν να τοκίζονται, εκτός κι αν γίνει έφεση. Είπε ακόμη ότι, σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη, οι οφειλές που είναι εξασφαλισμένες με εμπράγματη ασφάλεια (π.χ. μια προσημείωση ακινήτου) συνεχίζουν να τοκίζονται ακόμη κι όταν κατατεθεί η αίτηση ρύθμισης στο δικαστήριο. Αντίθετα οφειλές που προέρχονται για παράδειγμα από καταναλωτικά δάνεια χωρίς εμπράγματη ασφάλεια, με την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο σταματούν να τοκίζονται.

Τώρα, αν ο οφειλέτης του οποίου η αίτηση απορρίφθηκε θα καταθέσει νέα ή θα υποβάλει έφεση, συνήθως εξαρτάται από το αν η αίτησή του απορρίφθηκε για τυπικό ή ουσιαστικό λόγο. «Αν μια αίτηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο για τυπικό λόγο δεν συμφέρει τον οφειλέτη να κάνει έφεση γιατί επιβαρύνεται οικονομικά» εξήγησε ο κ. Σκούλικας. Και πρόσθεσε πως, συνήθως, όταν το δικαστήριο απορρίπτει μια αίτηση για τυπικούς λόγους (π.χ. ένα λάθος στην αίτηση) και δεν μπει στην ουσία, τότε ο αιτών μπορεί να επανέλθει με νέα αίτηση ή κλήση (σ.σ. δικονομικός όρος για τη διαδικασία μέσω της οποίας διορθώνεις ένα λάθος στην πρώτη σου αίτηση). 

«Αν το δικαστήριο μπει στην ουσία και κρίνει για παράδειγμα ότι υπήρξε δόλος από πλευράς οφειλέτη ή πως ο αιτών δεν έχει μόνιμη οικονομική αδυναμία, τότε η απορριπτική απόφαση εφεσιβάλλεται και δικάζεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο» είπε καταλήγοντας ο Αριστομένης Σκούλικας.