Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 09:14

Μήνυμα αγάπης, πίστης και αλληλεγγύης από τον Αναστάσιο στην Αρχαία Μεσσήνη (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

 

Μηνύματα αγάπης, πίστης, αλληλεγγύης, αισιοδοξίας και ταπεινοφροσύνης έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ολοκληρώνοντας χθες την τριήμερη επίσκεψή του στη Μεσσηνία.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ανδρούσα, σε μια επίσκεψη - χρέος, αφού για 20 χρόνια έφερε τον τίτλο του Επισκόπου Ανδρούσης, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.

Στην Ανδρούσα ο σπουδαίος ιεράρχης έτυχε θερμής υποδοχής από τις τοπικές αρχές, τον κλήρο, τους κατοίκους και τους μαθητές.

Μετά τη σύντομη δοξολογία στον κατάμεστο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση, γιατί πραγματοποιείται κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πριν από 44 χρόνια. Αφού υπενθύμισε ότι το 1972 έγινε η εκλογή του και του έδωσαν τον τιμητικό τίτλο του Επισκόπου Ανδρούσης, επεσήμανε πως νιώθει «ξενιτεμένος αδελφός που γυρίζει στον τόπο που ξεκίνησε μια μεγάλη περιπέτεια». Δήλωσε ότι ταξίδεψε σε 5 ηπείρους με το όνομα Επίσκοπος Ανδρούσης και χαρακτήρισε ευλογημένη περιοχή την Ανδρούσα και μεγάλο Αγιο τον Ιωσήφ Ανδρούσης.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης παρατήρησε πως «είναι ευλογία για μας να συναντάμε μία από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες της Ορθοδοξίας».

Του προσέφερε τιμητική αναμνηστική πλακέτα και φανερά συγκινημένος, δακρυσμένος τόνισε: «Είμαι πολύ περήφανος και ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να σας υποδεχθώ».

Από τον ενοριακό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του προσφέρθηκε μια εικόνα του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως του Γ’ που καταγόταν από την Ανδρούσα.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανδρούσας Θανάσης Κολυβάρης σημείωσε ότι «είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας να σας υποδεχόμαστε. Το είχαμε ανάγκη».

Ο πρώην δήμαρχος Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετική του Θεού εύνοια την επίσκεψη του Μακαριωτάτου. Επεσήμανε ότι η διαδρομή του κ. Αναστασίου θυμίζει την πορεία και το βίο του Επισκόπου Ιωσήφ Ανδρούσης. Σημείωσε, ακόμα, πως η ιερατική πορεία του Αρχιεπισκόπου αποτελεί τιμή για τον τόπο της Ανδρούσας.

Απαντώντας κι ευχαριστώντας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

προέτρεψε τους παριστάμενους σε «περισσότερη πίστη, αγάπη, χαρά και να ακτινοβολούμε τον ήλιο της δικαιοσύνης. Αυτός ο ήλιος να λάμπει σε κάθε στιγμή της ζωής μας, στο ξύπνιο και στον ύπνο ακόμα».

 

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στο ναό ο Μακαριώτατος ζήτησε να επισκεφθεί ένα σπίτι της Ανδρούσας με ηλικιωμένο - ανήμπορο άνθρωπο και το σχολείο της πόλης.

Τελικά επισκέφθηκε τρεις τέτοιους ανθρώπους, το Σταύρο Παναγιωτόπουλο, τη Δήμητρα Παγάνη και τον Ηλία Κρουστούρη, στους οποίους έδωσε την ευλογία του κι εξέφρασε τη στήριξή του. Στο δρόμο τον ασπάστηκε και πήρε την ευλογία του ο ηλικιωμένος Αλέξανδρος Βλαχόπουλος, παλιός ταχυδρόμος της Ανδρούσας.

Στο Γυμνάσιο - Λύκειο, στη συνάντησή του με τους μαθητές στην αίθουσα εκδηλώσεων, ο κ. Αναστάσιος, αφού ενημερώθηκε πως υπάρχουν και παιδιά προερχόμενα από την Αλβανία, σημείωσε: «Πρέπει να συνυπάρχουμε, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Η αποστολή μου είναι η συμφιλίωση, η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός». Τάχθηκε υπέρ της περισσότερης συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας για καλύτερες μέρες και δήλωσε πως δεν ανησυχεί για τις δυσκολίες, «είναι για να μας κάνουν πιο γερούς».

Επεσήμανε ότι «η πραγματικότητα της ζωής είναι ο Θεός της αγάπης» και σημείωσε: «Ο πνευματικός καρκίνος ονομάζεται εγωκεντρισμός, όταν σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας. Το μόνο αντίδοτο είναι η αγάπη». Προέτρεψε τα παιδιά «διαβάστε όσο μπορείτε, μη συμφιλιωθείτε με τη μετριότητα και την παρακμή. Αναπτύξτε σχέσεις αγάπης, μην το βάλετε κάτω. Τα δύο φτερά για να πετάξετε ψηλά, είναι η μελέτη πολλή και η προσευχή πολλή».

Ο κ. Αναστάσιος χάρισε βιβλία του στη βιβλιοθήκη του σχολείου της Ανδρούσας και μοίρασε εικόνες στους μαθητές.

 

Στην Αρχαία Μεσσήνη ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, με το αυτοκινητάκι που υπάρχει στο χώρο. Παρά το κρύο, ο Μακαριώτατος έδειξε ενδιαφέρον για πλήρη ενημέρωση και ξεναγήθηκε σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο.