Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 07:52

Ανεκτίμητος θησαυρός της Ορθοδοξίας από σήμερα στον Αγιο Νικόλαο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ανεκτίμητος θησαυρός της Ορθοδοξίας από σήμερα στον Αγιο Νικόλαο Καλαμάτας

 

Εναν ανεκτίμητο θησαυρό της Ορθοδοξίας, τα Αχραντα Πάθη του Κυρίου, “έναν θησαυρό ο οποίος έχει να κάνει άμεσα με τον ίδιο το Χριστό” όπως λέει μιλώντας στην “Ε” ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, υποδέχεται σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. η Καλαμάτα και η ενορία του Αγίου Νικολάου Φλαρίου.

Η υποδοχή θα γίνει τελικά στην είσοδο του Ναού Αγίου Νικολάου Φλαρίου Καλαμάτας και όχι στη συμβολή των οδών Αριστομένους και 23ης Μαρτίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, για προληπτικούς λόγους προστασίας από τον κορονοϊό. Στη συνέχεια θα τελεσθεί δοξολογία για την άφιξη των ιερών θησαυρισμάτων, τα οποία θα παραμείνουν στον ναό για προσκύνημα μέχρι και τις 15 Μαρτίου.

Τα Αχραντα Πάθη, δηλαδή “τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, από το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, την κόκκινη χλαμύδα με την οποία τον έντυσαν, το καλάμι με το οποίο έφτασαν ψηλά με το σπόγγο για να του δώσουν το νερό και το ξύδι, τον ίδιο το σπόγγο συρρικνωμένο και τα καρφιά με τα οποία σταυρώθηκε ο Χριστός” περιέχονται μέσα στη λάρνακα η οποία θα μεταφερθεί στην Καλαμάτα - η οποία “είναι φτιαγμένη από λαξευμένο μάρμαρο από τον Πανάγιο Τάφο”, εξηγεί ο π. Φίλιππος. Επίσης, “μέσα σε αυτήν την λάρνακα εμπεριέχεται κι ένα μέρος από τα μαλλιά του Τιμίου Προδρόμου (το μόνο μέρος του σώματος που δεν λιώνει)” προσθέτει, λέγοντας συγχρόνως πως πρόκειται για “μια ιδιαίτερη ευλογία”, που “αναμένεται το τετραήμερο από 12 έως 15 Μαρτίου στην πόλη της Καλαμάτας και συγκεκριμένα στον ναό του Αγίου Νικολάου Φλαρίου”.

 

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΠΑΘΩΝ

Ο πρωτοσύγκελλος εξιστορεί ότι σύμφωνα με την παράδοση τα Αχραντα Πάθη τα δώρισαν στο μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας οι Παλαιολόγοι. Η ιστορία της Μονής αρχίζει με τον Οσιο Λεόντιο, ο οποίος υπήρξε και ο κτήτορας του μοναστηριού. Ο Οσιος Λεόντιος γεννήθηκε περί το 1377 στη Μονεμβασιά. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Ηταν γιος του Ανδρέα Μαμωνά, δούκα της Μονεμβασίας και της Θεοδώρας Παλαιολογίνας, κόρης του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ’ Παλαιολόγου, και ακολούθησε το δρόμο της μοναχικής ζωής, αναχωρώντας για το Αγιον Ορος. Γύρω στα 1415 – 1420, φεύγει από το Αγιο Ορος, στο οποίο είχε γίνει μοναχός και πηγαίνει στο όρος Κλωκός, στο Αίγιο και στη θέση που σήμερα είναι το “Παλαιομονάστηρο”, όπου και ιδρύει το πρώτο μοναστήρι. Στη συνέχεια, με την συμπαράσταση των θείων του Θωμά και Δημητρίου Παλαιολόγων των αυτοκρατόρων, ιδρύει μεγαλοπρεπές μοναστήρι περί το 1450. Ο θαυμασμός των Παλαιολόγων για την αρετή του ανιψιού τους Λεοντίου ήταν μεγάλος και δώρισαν τα Αχραντα Πάθη του Κυρίου στη Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας, στην οποία και φυλάσσονται μέχρι σήμερα ως ιερό κειμήλιο και θησαύρισμα.

 

“ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ”

Ο π. Φίλιππος περιγράφει πως το εκκλησίασμα εκλαμβάνει ως ένα θαυμαστό γεγονός το ότι “για πρώτη φορά αυτό το ιερό θησαύρισμα και το σέβασμα της Ορθοδόξου Πίστεώς μας θα μεταφερθεί στην πόλη της Καλαμάτας”. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Τιμία Λάρνακα με τα Αχραντα Πάθη τυγχάνει να μεταφερθεί στην πόλη “σε μια συγκυρία κατά την οποία δοκιμάζεται όχι μόνο το έθνος μας, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα είτε από τον κορονοϊό, είτε από την “ασύμμετρη απειλή” η οποία έρχεται από τους φίλους γείτονές μας, τους Τούρκους”. Και, “χρειάζεται εγρήγορση αλλά και προσευχή”, αφού “το μεγαλύτερο όπλο των Χριστιανών δεν είναι ούτε το τουφέκι, ούτε το σπαθί αλλά η προσευχή και με αυτή την δυνατότητα της μεταφοράς και υποδοχής των Αχράντων Παθών θα δοθεί στους αδελφούς μας Καλαματιανούς η δυνατότητα να προσευχηθούν λίγο παραπάνω, λίγο περισσότερο”.

 

“Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΛΠΙΔΑ”

Κι αυτές τις δύσκολες ώρες, όπως λέει ο π. Φίλιππος, “η προσευχή είναι ίσως η μοναδική, πραγματική και αληθινή ελπίδα των ανθρώπων”. Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις “προσκαλούμε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, τους Καλαματιανούς, τους Μεσσήνιους να προσέλθουν αυτό το τετραήμερο, από την Πέμπτη δηλαδή 12 Μαρτίου, μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι 15 Μαρτίου, προκειμένου να λάβουν την ευλογία των Αχράντων Παθών και να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι των Παθών”. Καθώς, “άλλο να βλέπεις σε μια εικόνα την Σταύρωση του Χριστού και άλλο να βλέπεις μπροστά σου τα καρφιά, τον σπόγγο, το αγκάθινο στεφάνι, την χλαμύδα και την κάλαμο. Αλλο να ακούς ότι ο Πρόδρομος ήταν ένας μεγάλος προφήτης στην έρημο και άλλο να λαμβάνεις την ευλογία του, και να γίνεσαι ένα με τον Πρόδρομο τον Ιωάννη, μέσα από τον ασπασμό και την προσκύνηση, έστω και της κόμης του”.

Καταλήγοντας ο Φίλιππος Χαμαργιάς εκφράζει το πόσο συγκινητικές “είναι οι στιγμές που βιώνει η τοπική μας Εκκλησία και που θα βιώσει αυτές τις μέρες. Καλούμε τους πάντες να γίνουν συμμέτοχοι, συνοδοιπόροι μας και συγκοινωνοί μας, σε αυτό το μεγάλο γεγονός”. 

 

Ν.Κ.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

 

ΑΥΡΙΟ

Ωρα 6 μ.μ., Η υποδοχή των Αχράντων Παθών, στη συμβολή του πεζοδρόμου της Αριστομένους με την 23ης Μαρτίου (Πάνθεον) και εν συνεχεία, μέσω λιτανευτικής πομπής στον ναό Αγίου Νικολάου Φλαρίου, όπου θα τελεσθεί  η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ωρα 7 π.μ., Πρωινή προηγιασμένη. Το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. οι Β’ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου. Στη συνέχεια και περί ώρα 10 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ

Ωρα 7 π.μ., Ορθρος και θεία λειτουργία. Το απόγευμα στις 6 μ.μ. ο μέγας Εσπερινός και στη συνέχεια το Μυστήριο του Ευχελαίου.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ - ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, μετά το πέρας της οποίας θα αναχωρήσουν τα ιερά κειμήλια.      


NEWSLETTER