Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 18:29

Μητρόπολη Μεσσηνίας: Δεν θα γίνει περιφορά Επιταφίου - Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μητρόπολη Μεσσηνίας: Δεν θα γίνει περιφορά Επιταφίου - Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί (βίντεο)

 

Δεν θα γίνει περιφορά των Επιταφίων γύρω από τους ναούς τη Μεγάλη Παρασκευή, στη Μητρόπολη Μεσσηνίας, “για να μη γίνει κομφούζιο και δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα”.

Αυτό επεσήμανε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν όλοι οι ναοί περιφορά, κατά την ενημέρωσή του για τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και αφορούν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με όσα ενημέρωσε, οι ακολουθίες θα αρχίζουν στις 6 το απόγευμα και θα ολοκληρώνονται στις 7.30 με 8 το απόγευμα. Εξαιρέσεις θα υπάρχουν τη Μεγάλη Πέμπτη, που η ακολουθία των 12 Ευαγγελίων θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα για να ολοκληρωθεί στις 8.30 με 9 το βράδυ και το Μεγάλο Σάββατο, όπου η έναρξη έχει προγραμματιστεί στις 8 και η ακολουθία της Ανάστασης στις 9 το βράδυ, για να συνεχιστεί η θεία λειτουργία και να ολοκληρωθεί στις 10 με 10.30.

Ο κ. Χρυσόστομος υπενθύμισε ότι ισχύουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας: χρήση μάσκας, με σύσταση για διπλή, πλύσιμο χεριών και απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον.

Χωροταξικά επανέλαβε ότι εσωτερικά σε κάθε ναό επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτερο όριο τα 100 άτομα κι εξωτερικά του ναού ένα άτομο ανά 10 τ.μ.

Ο σεβασμιώτατος παρακάλεσε τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα και να μη φέρνουν σε δύσκολη θέση τους ιερείς, τους επιτρόπους και τα πρόσωπα που προσφέρουν εθελοντικά. Σημείωσε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί όλη τη μέρα, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή, για να προσκυνήσει ο κόσμος και δεν χρειάζεται συνωστισμός και ο ένας να πέφτει πάνω στον άλλον. Παρατήρησε ότι πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα, να είμαστε από τις λίγες περιφέρειες της χώρας με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.

“Δεν πρέπει να το χαλάσουμε αυτές τις άγιες μέρες και να αντικατασταθεί η χαρά της Ανάστασης με λυπηρά γεγονότα, που θα δοκιμάσουν τους ανθρώπους και τον τόπο για πολύ καιρό”, τόνισε ο κ. Χρυσόστομος.

Ακόμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι σήμερα το πρωί αναμένεται η ΚΥΑ για τον τρόπο που ιερείς, ψάλτες και νεωκόροι θα κάνουν self test, ενώ ενημέρωσε πως έχει ζητήσει από τον τοπικό ΕΟΔΥ να γίνουν rapid tests σε όλα τα άτομα που εμπλέκονται στη λειτουργία και τις ακολουθίες στους ναούς.

Γ.Σ.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER