Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 15:45

Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού στη Μεθώνη

Γράφτηκε από την

Η 4η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού θα γίνει αύριο Παρασκευή 28 Ιουλίου στο Κάστρο Μεθώνης στις 7 μ.μ. από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Η αυτού μεγαλειότης, ο Ελλην μετανάστης”. Το Σάββατο ακολουθεί η επόμενη συνάντηση στην Αρχαία Ολυμπία και την Κυριακή 30 Ιουλίου εκδήλωση στις εγκαταστάσεις ΕΟΕ στην Αρχαία Ολυμπία.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει γκαλά, το Σάββατο το βράδυ. Για εισιτήρια μπορεί κανείς να επικοινωνεί στα 6944-796806 ή 6950-395960. Η επιλογή της Μεθώνης ως τόπου διεξαγωγής της εκδήλωσης δεν είναι τυχαία, αφού από εκεί έφυγαν καράβια με Ελληνες πριν από 350 χρόνια, με ντόπιους μετανάστες από την Μεθώνη και την Κορώνη. Η βραδιά εκεί, θα είναι ανοικτή για όλους.

Οπως είπε στην “Ε” η πρόεδρος και ψυχή της διοργάνωσης και του οργανισμού Μαίρη Ρυσσάκη, σκοπός των εκδηλώσεων και των συμμετεχόντων είναι να παραχθεί έργο πολιτιστικό και φιλανθρωπικό. Επίσης, να έρθουν σε επαφή τα χαμένα παιδιά της Ελλάδας, αυτά του διάσπαρτου Ελληνισμού, με την πατρίδα τους. Είναι άνθρωποι επιτυχημένοι σε όλα τα μέρη του κόσμου και με το να αναπτύξουν σχέσεις με την Ελλάδα, και οι 2 πλευρές έχουν να επωφεληθούν.

Η κ. Ρυσσάκη προσθέτει ότι οι προσωπικότητες που θα αναδειχθούν και θα τιμηθούν στη διοργάνωση είναι άνθρωποι που προσφέρουν στον ιατρικό κλάδο, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, επενδυτές, επιστήμονες.

Οσον αφορά τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Η αυτού μεγαλειότης ο Ελλην μετανάστης» (Ηis Majesty the Greek Immigrant), σκοπό έχει να αναδείξει την πορεία και την εξέλιξη του διεσπαρμένου Ελληνισμού, καθώς και να προωθήσει την σύνδεσή του με την πατρική γη.

Βαρύνουσα και καθοριστικής σημασίας είναι η αξιοποίησή του, ειδικά μέσα στην εποχή της κρίσης, όπως γίνεται σαφές. Για το σκοπό αυτό κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις, όπου τιμώνται εξέχουσες προσωπικότητες. Πρόκειται για ανθρώπους που συμβάλλουν στην διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, στην πρόοδο και στην εν γένει ανθρώπινη ευημερία.

Στις εκδηλώσεις το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά την έκθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού, (ηλικίας έως 126 χρόνων) όπου καταγράφονται με ρεαλιστικό τρόπο σκηνές από το ταξίδι, την καθημερινότητα των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες υποδοχής τους, καθώς επίσης η πορεία και η εξέλιξη τους. Το σπάνιο υλικό προέρχεται από την προσωπική συλλογή της Μαίρης Ρυσσάκη και στόχος είναι να παραχωρηθεί για την ίδρυση Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού. Οπως γίνεται γνωστό και στο σάιτ του φορέα http://www.hmtgi.org, ο οργανισμός επιτελεί φιλανθρωπικό έργο, με βασικό μέλημα την αποπεράτωση του παιδικού ξενώνα «Το σπίτι των Αγγέλων» στο Ηράκλειο Κρήτης.

Γ.Σαρ.