Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2018 17:35

5 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πορνείας

5 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Πορνείας

Η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2002 ως η Διεθνής Ημέρα κατά της Πορνείας. Δυστυχώς αποτελεί μια μάστιγα σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττοντας χιλιάδες γυναίκες και παιδιά κάθε χρόνο, τα οποία αναγκάζονται να εξωθούνται στην πορνεία. Τα περισσότερα θύματα υπόκεινται σε βιασμό, σωματική κακοποίηση και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον όρο “trafficking”, αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλείας, απειλώντας τα θύματα αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, και διαμορφώνοντας αντιλήψεις εμπορευματοποίησης των ανθρώπινων σχέσεων. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων (σωματεμπορία), με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική τους εκμετάλλευση, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως "επαγγελματική επιλογή", αλλά ως άσκηση βίας ανθρώπου προς άνθρωπο.

Παρά το γεγονός ότι από το 2002 η εμπορία γυναικών θεωρείται έγκλημα επισύροντας αυστηρές ποινές, ελάχιστοι από τους διακινητές έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και τιμωρηθεί. Η έκθεση του State Department για το 2010, για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, δείχνει ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί σημαντικές προσπάθειες να συμμορφωθεί πλήρως με τα κατώτερα διεθνή κριτήρια αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού. Η έκθεση σημειώνει ότι η χώρα έχει αυξήσει τη συνολική χρηματοδότηση της προστασίας των θυμάτων και έχει πραγματοποιήσει σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή του Νόμου. Σημειώνεται εξίσου όμως, στην έκθεση, η ανεπαρκής πρόοδος στην τιμωρία των παράνομων διακινητών, στον ενεργό εντοπισμό των θυμάτων, στην παροχή αξιόπιστων καταφυγίων για αυτά και στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης σε θέματα σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης σωματεμπορία για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση (καταναγκαστική εργασία).

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών - ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 18 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως υπομένουν καθεστώς "δουλείας". Καθημερινά γυναίκες αλλά και μικρά παιδιά πέφτουν θύματα εμπορικής εκμετάλλευσης, αγοράζονται, πωλούνται και ζουν φυλακισμένοι σε οίκους ανοχής. Η καταπολέμηση του φαινομένου αυτού και γενικότερα της βίας και των διακρίσεων κατά των γυναικών δεν είναι μόνο θέμα ηθικής και αξιοπρέπειας του ατόμου. Αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με τις ελληνικές και τις διεθνείς νομοθεσίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ανθρώπινο δικαίωμα να ζει μια γυναίκα χωρίς βία και διακρίσεις είναι διεθνώς και εθνικά καθιερωμένο και αναφαίρετο. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπερασπίζεται από όλους μας αυτό το κεκτημένο, όχι μόνο σε ηθικό επίπεδο, αλλά και πιο πρακτικά και ουσιαστικά, προστατεύοντας τα θύματα του φαινομένου αυτού, κοινωνικά και νομικά.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας, εξυπηρετεί και γυναίκες θύματα trafficking (σωματεμπορίας), με στόχο την υποστήριξη και την ενδυνάμωσή τους ώστε να αναγνωρίσουν και να προασπίσουν τα δικαιώματά τους. Μέσα από τη συμβουλευτική με την οπτική του φύλου, παρέχεται η δυνατότητα να ενημερωθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τις βοηθήσουν να τοποθετήσουν τα προσωπικά τους όρια σε φυσικό/σωματικό επίπεδο, αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Μίλησέ μας. Δεν είσαι μόνη – Δεν είσαι η μόνη.

 

Τα στελέχη του Κέντρου

Συμβουλευτικής Γυναικών:

 

Βασιλική-Σοφία Κατσίποδα

Κοινωνιολόγος

Μαρία Στρατάκου

Κοινωνική Λειτουργός

Δήμητρα Μιχαλοπούλου

Ψυχολόγος

 

Περρωτού και Μαντίκλου

27210 99225, 2721099212

ksg@kalamata.gr

Facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο

Γυναικών Δήμου Καλαμάτας