Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 15:18

Απολογισμός της “Re:Think” και δράσεις στο αγρόκτημα “Φοίφα”

Γράφτηκε από την

Τον απολογισμό της για το 2018 κοινοποίησε η “Re:Think” ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και ταυτόχρονα κάνει γνωστό το πρόγραμμα για τα εκπαιδευτικά της προγράμματα στο Αγρόκτημα “Φοίφα” για το 2019.

Ετσι, το 2018, η “Re:Think” επέκτεινε το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης κι ανέπτυξε συνεργασία με τους Δήμους Βριλησσίων και Δυτικής Μάνης και στη Σαμοθράκη με τον Σύλλογο “Βιώσιμη Σαμοθράκη” και το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας του Alpen Adria University. Συνεχίστηκε η επιμέλεια και συντήρηση των ήδη υπαρχόντων κομποστοποιητών εντός του Δήμου Καλαμάτας - 58 σε σύνολο - αλλά και τα επιτόπια εργαστήρια κομποστοποίησης σε συνεργασία με σχολεία, ομάδες κατοίκων και φορείς. Μόνο στην Καλαμάτα, περίπου 600 τόνοι οργανικών απορριμμάτων απορροφήθηκαν από τους συνοικιακούς κομποστοποιητές και παρήχθη κομπόστ για δωρεάν και ιδία χρήση. Η ομάδα διεύρυνε τη λειτουργία της μοναδικής στην Πελοπόννησο Ανοιχτής Τράπεζας Σπόρων, καταγράφοντας και διαφυλάσσοντας 450 παραδοσιακές ποικιλίες και εντάσσοντας στους κόλπους της νέους εθελοντές – «σποροφύλακες». Διακόσιοι περίπου νέοι σποροφύλακες έδωσαν κι πήραν σπόρους κι ενημερώθηκαν για ζητήματα βιοποικιλότητας και φυσικής καλλιέργειας. Το Περιαστικό Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα “Φοίφα” δέχτηκε πάνω από 70 επισκέψεις σχολικών ομάδων κι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (σύνολο 2.500 μαθητών). Παιδιά, έφηβοι, αλλά κι ενήλικες, με ιδιαίτερα ταλέντα και ειδικές ικανότητες, παρακολούθησαν προγράμματα αυτοδιαχείρισης απορριμμάτων, οργανικών και μη, κι έλαβαν μέρος σε χρηστικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια αυτοσχέδιων κατασκευών δημιουργικής επανάχρησης. Ταυτόχρονα, περιηγήθηκαν γνωρίζοντας άνθη, βότανα και δέντρα κι αναγνωρίζοντας τους σπόρους από τους οποίους προέρχονται. Επίσης, πρόσθεσαν τους δικούς τους σποροσβώλους στους κήπους και τα μποστάνια του, μαθαίνοντας τη διαδικασία του φυτέματος και της καλλιέργειας. Στο πλαίσιο της ιδέας «Σχολείο στη φύση» παιδιά και γονείς, εάν το επιθυμούν, παίρνουν μαζί μέρος σε μια ολιστική εκπαιδευτική διαδικασία στη φύση, θέτοντας τις αρχές και τις αξίες για μια αρμονική και ισορροπημένη σχέση μαζί της.

Οσον αφορά τους στόχους για τη νέα χρονιά: το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πολιτισμός της καλλιέργειας" (Novalis Cultura) θα ξεκινήσει και πάλι τον Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα ανοίγουν και οι πόρτες για τις Κυριακές στο Αγρόκτημα, με εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια και ελεύθερο παιχνίδι στη φύση.