Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 17:18

Ενημέρωση για το Κέντρο Κοινότητας Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Καλαμάτας, που εξυπηρετεί όλους τους δήμους της Μεσσηνίας, είναι ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι το πρώτο σημείο επαφής κάθε πολίτη.

Αυτό τόνισε στην “Ε” η ψυχολόγος του Κέντρου Εύα Ραυτοπούλου, που μας ενημέρωσε για τη μέχρι τώρα λειτουργία, την αποστολή και τα περιστατικά που αντιμετωπίζει η δομή αυτή, που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Εργασίας και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί από την 1η Φεβρουαρίου 2018 και σ’ αυτό εργάζονται δύο κοινωνικοί λειτουργοί, δύο ψυχολόγοι και ένας οδηγός (για την κινητή μονάδα).

Η κ. Ραυτοπούλου παρατήρησε ότι “όσοι έρχονται στο δήμο για πρώτη φορά, για προνοιακά και κοινωνικά ζητήματα, καταφεύγουν στο Κέντρο Κοινότητας” και μας εξήγησε: “Γίνεται ενημέρωση για όλα τα επιδόματα που δικαιούται ο κάθε πολίτης, για φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που μπορούν να τους παρέχουν κάποια κοινωνική φροντίδα. Το Κέντρο Κοινότητας καλύπτει όλη τη Μεσσηνία με την κινητή μονάδα”.

Για τον κόσμο που όλους αυτούς τους μήνες έχει απευθυνθεί στο Κέντρο και για την ενημέρωση που παρέχεται, επεσήμανε: “Είναι άνθρωποι με πολύ χαμηλό εισόδημα και οικογενειάρχες, άστεγοι. Ενημερώνουμε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αν δικαιούνται να το πάρουν με κάποια κριτήρια, καθώς και για τα προνοιακά επιδόματα. Και πέρα από την ενημέρωση κάνουμε και τη διεκπεραίωση. Κάνουμε και κατ’ οίκον επισκέψεις”.

Η ψυχολόγος διευκρίνισε πως ασχολούνται και “με ψυχιατρικά περιστατικά που υποστηρίζονται από ψυχίατρο και δεν παρακολουθούνται από ψυχολόγο. Είναι ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλεύουμε για το πώς μπορεί ένα τέτοιο άτομο να ενταχθεί στην κοινωνία”. Ενημέρωσε πως “για τα άτομα αυτά συνεργαζόμαστε με την οικογένειά τους - και είναι άτομα απ’ όλες τις ηλικίες”.

Πρόσθεσε ότι “γίνονται ατομικές συνεδρίες - συμβουλευτική, με άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και θέλουν να το ξεπεράσουν”.

Ακόμα, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που αφορούν προβλήματα με το σύζυγο, προσαρμογής - επικοινωνίας με τον κόσμο, διαπροσωπικές σχέσεις, χωρισμούς, στα πρόθυρα διαζυγίου και ζητήματα επιμέλειας παιδιών, αλλά και άτομα που ψάχνουν τον εαυτό τους. Επίσης, σε οικογένειες που έχουν άτομο με νοσηρότητα το οποίο δεν ζητά βοήθεια, δίνουν συμβουλές για το πώς θα χειριστούν το άτομο αυτό.

Η κ. Ραυτοπούλου ανέφερε ότι προσέρχονται “γονείς για τα παιδιά τους που είναι πολλή ώρα στο Ιντερνετ ή που δεν τρώνε”, ενώ παρατήρησε πως “μπορεί να υπάρξει από μας και παραπομπή στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Παραπέμπουμε τον κάθε πολίτη στην αρμόδια υπηρεσία”.

Για την κινητή μονάδα του Κέντρου, μας ενημέρωσε ότι “3 φορές την εβδομάδα πηγαίνει στους άλλους δήμους του νομού, υπάρχει πρόγραμμα επισκέψεων. Υπάρχει γραφείο για το Κέντρο Κοινότητας σε κάθε Δημαρχείο και υποχρεούται ο κάθε δήμος να ενημερώνει για την παρουσία μας”.

Ωστόσο, όπως μας ανέφερε, “πολίτες άλλων δήμων καταλήγουν στην Καλαμάτα και δεν πηγαίνουν στην κινητή μονάδα, όταν πάει στην περιοχή τους. Γιατί εκεί είναι μικρή η κοινωνία, ο ένας γνωρίζει τον άλλον και επίσης εδώ είναι όλες οι υπηρεσίες”.

Η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας εξέφρασε την ελπίδα “να συνεχιστεί το πρόγραμμα και μετά το ΕΣΠΑ, μετά το 2020” και παρατήρησε ότι “σε κάποιους δήμους το πρόγραμμα έχει ήδη περάσει στο δήμο και οι εργαζόμενοι έχουν γίνει αορίστου χρόνου”.

 

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Καλαμάτας Χρυσή Λιάππα τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της στήριξης και της συνέχισης λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας, σημειώνοντας: “Σκοπός της δημοτικής αρχής -και θεωρώ ότι θα είναι και της επόμενης και είναι αναγκαίο να γίνει αυτό- είναι το Κέντρο Κοινότητας να διατηρηθεί, να συνεχίσει τη λειτουργία του και να ενισχυθεί. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους όμορους δήμους που συνεργαζόμαστε”.

Η κ. Λιάππα παρατήρησε πως “είναι μια δομή που εξυπηρετεί ανήμπορους πολίτες, αυτούς που δεν μπορούν να βρεθούν στο κέντρο του δήμου για να εξυπηρετηθούν. Οι εργαζόμενοι στο κέντρο, αν υπάρχει ανάγκη, πάνε στο σημείο που χρειάζεται. Η δε ενημέρωση που παρέχεται είναι πολύ σημαντική και για τα προνοιακά θέματα”.

Γ.Σ.