Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 00:04

Συγκέντρωση φορέων στο Εργατικό Κέντρο για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου

Γράφτηκε από την

Συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας διοργανώνεται σήμερα στις 7 το απόγευμα από συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Για τις εκδηλώσεις και το μήνυμα της ημέρας μίλησαν οι εκπρόσωποι των φορέων χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ Σωτήρης Τσώνης ξεκίνησε λέγοντας πως σήμερα μετά από τόσα χρόνια, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν διαχρονικά και έχουν να κάνουν με την πλήρη και τη σταθερή εργασία, με την κοινωνική δικαιοσύνη, με ανεξαρτησία και συμμετοχή. «Αυτές μάλιστα τις ημέρες είναι στη χώρα μας η τρόικα και θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα με περαιτέρω περικοπές, με μέτρα αύξησης των έμμεσων φόρων, καθώς και ασφαλιστικά μέτρα σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Φέτος από ό,τι φαίνεται, η χρονιά που έρχεται θα είναι μια χρονιά κατάργησης και εκποίησης των ΔΕΚΟ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσώνης.

Ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Πάνος Πετρόπουλος σημείωσε πως 37 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα. «Δικαιώματα που έχουν κατακτήσει με αγώνες και θυσίες οι προηγούμενοι εκπαιδευτικοί, με πολυήμερες απεργίες, σήμερα καταργήθηκαν μέσα σε μια νύχτα. Ο "Καλλικράτης" σήμερα μιλά για συγχωνεύσεις σχολείων για περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται πια μέσω του ΕΣΠΑ. Καταργούνται σταδιακά ακόμα και οι συμβάσεις του υπουργείου Παιδείας», σχολίασε ακόμη ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Σταθόπουλος συνέχισε λέγοντας πως η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου θα τιμηθεί μέσα σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. "Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών αγορών παράγουν μαζική ανεργία κυρίως για τους νέους, διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες, μειώνουν τις παροχές των κοινωνικών αγαθών. Οι συλλογικές δράσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει άμεσα να συναντηθούν σε ένα ευρύτερο λαϊκό κοινωνικό κίνημα. Σε ένα κίνημα αντίστασης που θα υψώσει φραγμούς στις απολύσεις, στη μείωση των συντάξεων, στη βαρβαρότητα των εργασιακών σχέσεων" είπε κλείνοντας.

Τέλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού "Συνεργασία για τη Μεσσηνία" Θανάσης Πετράκος δήλωσε: Καλούμε κι εμείς τους πολίτες της Μεσσηνίας, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν μαζικά αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 7 το απόγευμα στο ΕΚΚ στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την ηρωϊκή επέτειο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα διαχρονικά συνθήματα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική ανεξαρτησία - Λαϊκή κυριαρχία" αποκτούν στις μέρες μας νέα επικαιρότητα. Είναι σήμερα ανάγκη όσο ποτέ να υπάρξει ένα πλατύ ενωτικό μαζικό λαϊκό κίνημα με στόχο την ανατροπή των πολιτικών που οδηγούν στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση".

Γ. Σαρ.


NEWSLETTER