Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 09:20

Καλάμάτα: Εγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς

Γράφτηκε από τον

 

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές στην Καλαμάτα, στο παλαιό Στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού στις 8 Φεβρουαρίου 1944, πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί. Το μνημείο βρίσκεται στο χώρο της εκτέλεσης, πίσω από την ανασυσταθείσα πύλη του παλαιού Στρατοπέδου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο και τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. Ομιλίες απηύθυναν ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Μπρεδήμας που ως δημοτικός σύμβουλος είχε πρωτοστατήσει στην κατασκευή του μνημείου και ο εκπρόσωπος μίας εκ των οικογενειών των εκτελεσθέντων Νικόλαος Σταματέλος.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είπε ότι το μνημείο ανεγέρθηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή κι έκανε λόγο για πολύ σημαντική πράξη. Παρατήρησε πως η ιστορία είναι η καλύτερη προϋπόθεση για να μην υποστούμε τα ανάλογα στο μέλλον. Υπενθύμισε τις προσπάθειες που ξεκίνησαν από τον τότε νομάρχη Βοιωτίας Σταμούλη για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων κι εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόρριψη της καταβολής τους δεν είναι κάτι οριστικό, ενώ είπε ότι το παλαιό Στρατόπεδο θα είναι ο χώρος των ηρώων της περιοχής. Αφού ανέφερε ότι απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών το σχετικό αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι η Καλαμάτα δικαιούται να είναι στον κατάλογο των Μαρτυρικών Πόλεων της πατρίδας μας.

Ο βουλευτής Γ. Λαμπρόπουλος ευχήθηκε να μην ξαναζήσει η υφήλιος τέτοιον πόλεμο, σαν τον Β’ Παγκόσμιο και παρατήρησε πως δεν ξεχνάμε τι σημαίνει φασισμός και ναζισμός. Εξέφρασε την ελπίδα ο κόσμος να ζει ειρηνικά και τα κράτη να δίνουν χέρι φιλίας το ένα στο άλλο, ενώ για τις απειλές από την Τουρκία επεσήμανε πως “ενωμένοι, ψύχραιμοι και καλά προετοιμασμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εγκλήματα που διέπραξαν τα στρατεύματα Κατοχής και ανέφερε πως ο δήμος δεν ξεχνάει τη θυσία των πατριωτών και οργανώνει κάθε χρόνο στις αρχές Φεβρουαρίου την εκδήλωση μνήμης και τιμής. Ζήτησε, επίσης, την αναγνώριση και την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο δημοσιογράφος Θ. Μπρεδήμας αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής και στην εκτέλεση των πατριωτών από τους Γερμανούς στις 8 Φεβρουαρίου 1944, στο χώρο αυτό, όπως τα έχει αφηγηθεί η Πότα Κακκαβά, εκπρόσωπος των οικογενειών των εκτελεσθέντων. Είπε ότι στα τέλη Αυγούστου του ίδιου χρόνου, όταν έφυγαν οι Γερμανοί, οι οικογένειες έμαθαν ότι είχαν ενταφιαστεί στα παλιά σφαγεία. Παρατήρησε ότι ο αριθμός των εκτελεσθέντων, 300 έως 500, δεν έχει επιβεβαιωθεί κι εξήγησε πως “δεν μπορούσες να πεις ότι ο άνθρωπός σου εκτελέστηκε”. Εθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και τόνισε πως “η θυσία τους θα είναι ορόσημο που θα φωτίζει τα βήματά μας και θα εμψυχώνει τους αγώνες για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη”.

Ο εκπρόσωπος μίας εκ των οικογενειών των εκτελεσθέντων Νικόλαος Σταματέλος (έχασε τον πατέρα του – τότε ήταν 5,5 χρονών), παρατήρησε ότι οι Γερμανοί εκτελούσαν 50 Ελληνες για καθένα συμπατριώτη τους που σκοτωνόταν από τους αντιστασιακούς και ανέφερε πως με τη βοήθεια δωσίλογων ξεχώρισαν 300 από τους εκατοντάδες που είχαν συλλάβει στην αγορά της Καλαμάτας.

“Ποτέ πια φασισμός, ποτέ να μην ξανάρθουν οι εγκληματίες φασίστες και πάντα να τους θυμόμαστε” τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μνημείο και την πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσθέντων αποκάλυψαν ο κ. Λαμπρόπουλος, ο κ. Νίκας, ο κ. Βασιλόπουλος, ο κ. Μπρεδήμας, ο εκπρόσωπος του ανώτερου διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, αντισμήναρχος (Ι) Νεκτάριος Ανδρούτσος, ο τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι εκπρόσωποι των οικογενειών των εκτελεσθέντων Σταυρούλα Μεταξά και Πότα Κακκαβά.

Μετά τα αποκαλυπτήρια η Π. Κακκαβά που έζησε τα τραγικά γεγονότα, σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Δεν θέλω άλλο πόλεμο. Μία πατρίδα υπάρχει, τιμήστε την, φυλάττε την. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν δικαιώθηκε, που έκρυψε τους νεκρούς της, γιατί θεωρείτο ότι όποιος ήταν εκτελεσμένος από τους Γερμανούς, ήταν προδότης. Η Καλαμάτα είναι η δεύτερη πόλη μετά τα Καλάβρυτα όσον αφορά τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς. Αθάνατοι ήρωες”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και με τον εθνικό ύμνο.

Επεισόδιο με ηλικιωμένο

Η εκδήλωση στιγματίστηκε από ένα περιστατικό - επεισόδιο, που, ευτυχώς, δεν είχε συνέχεια. Ο ηλικιωμένος Παναγιώτης Μπαζάνης, εκπρόσωπος των οικογενειών των εκτελεσθέντων (μας είπε ότι εκτελέστηκε ο πατέρας του) αντέδρασε όταν μεταξύ αυτών που αποκάλυψαν το μνημείο και κατέθεσαν στεφάνι, ήταν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Γιατί, όπως του είπε πλησιάζοντάς τον, έχει χρυσαυγίτη μαζί του στο δήμο.

Κάποια στιγμή αργότερα κι ενώ ο ηλικιωμένος επέμενε να διαμαρτύρεται, επιχειρώντας να ξαναπλησιάσει το δήμαρχο ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας τον έσπρωξε. Αμέσως υπήρξε αντίδραση κατά του Γ. Μπάκα από παριστάμενους, που έσπευσαν να προστατεύσουν τον ηλικιωμένο και κάποιος έσπρωξε τον αντιδήμαρχο. Με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων το επεισόδιο πήρε τέλος.

Γ.Σ.