Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 10:47

Λίγοι τιμωρούνται για σεξουαλική παρενόχληση

Γράφτηκε από την
Λίγοι τιμωρούνται για σεξουαλική παρενόχληση

 

Ακόμα και σήμερα ο αριθμός των δραστών που τιμωρούνται για σεξουαλική παρενόχληση είναι πολύ μικρός. Κι αυτό γιατί η σεξουαλικά επιθετική συμπεριφορά ορισμένων ανδρών προσλαμβάνεται σε πολλές κοινωνίες σαν κάτι αναπόφευκτο ή ακόμα και φυσικό, δηλαδή σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ανδρικής φύσης.

Η σεξουαλική παρενόχληση κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα σε ιεραρχικές κοινωνίες, δηλαδή πατριαρχικές, όπου η θέση των γυναικών είναι υποδεέστερη και η νομοθεσία πιο χαλαρή, ενώ στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει μικρότερη κοινωνική απόσταση ανάμεσα στα δύο φύλα, υπάρχουν εξελιγμένες γραπτές οδηγίες που απαγορεύουν την παρενόχληση, κυρίως στους χώρους εργασίας.
Η Ελλάδα θα κυρώσει σύντομα τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, στην έκτακτη Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί απειλή για τις ίσες ευκαιρίες.

ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑΤΑ
Οι γυναίκες είναι τα εύκολα θύματα βίας ακόμα και στο χώρο εργασίας τους, όπου δέχονται εκβιασμούς και σεξουαλικές προτάσεις. Πιο ευάλωτες απέναντι στη βία, αρκετές γυναίκες μπορεί να βιώνουν τη σεξουαλική παρενόχληση και στον ιδιωτικό τους χώρο, είτε από έναν συγγενή είτε από κάποιον οικογενειακό «φίλο». Αρκετές είναι οι γυναίκες που σιωπούν, γιατί είναι ταμπού για την κοινωνία και δύσκολο για μια γυναίκα να ανοιχτεί και να μιλήσει για το πρόβλημά της. Και μπορεί τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που φανερώνονται να είναι λίγα, αλλά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα και στον εργασιακό τους χώρο κι ας μην βγαίνουν ποτέ στην επιφάνεια. Τα κράτη - μέλη που θα κυρώσουν τη σύμβαση, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, δεσμεύονται να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Στο πλαίσιο της κύρωσης οφείλουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσουν όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης.

Ο ΦΟΒΟΣ “ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ…”
Συνήθως, η γυναίκα που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση δεν αντιδρά, επειδή μπορεί να φοβάται τι θα πει ο κοινωνικός περίγυρος και πώς θα αντιδράσει η οικογένειά της. Και βέβαια ένα θέμα βαρόμετρο το οποίο ανέδειξε η Σοφία Μπεκατώρου και ήρθε στην επικαιρότητα με τόσο μεγάλη ένταση, είναι το ζήτημα της εξουσιαστικής βίας. Η σεξουαλική παρενόχληση εξάλλου, είναι μια μορφή έμφυλης βίας, η οποία συναντάται περισσότερο μέσα στην κοινωνία, αλλά και στην οικογένεια. Είναι η ανεπιθύμητη λεκτική ή μη λεκτική και σωματική σεξουαλική πιεστική συμπεριφορά από έναν ή περισσότερους άνδρες προς μία ή περισσότερες γυναίκες, ενώ ασκείται μονομερώς, χωρίς συναίνεση από την πλευρά της γυναίκας. Και επειδή η επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά από τους άντρες πολλές φορές κανονικοποιείται, δηλαδή εκλαμβάνεται σαν κάτι φυσιολογικό, και η ίδια η γυναίκα αμφιβάλλει κι αναρωτιέται κατά πόσο αυτό που έχει συμβεί είναι παρενόχληση.

ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ;
Σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να είναι κάποιες προτάσεις άμεσες ή έμμεσες, απαιτήσεις για σεξουαλικές υπηρεσίες ή πίεση για σεξουαλικές πράξεις, επιθετικό φλερτ, φράσεις με σεξουαλικό περιεχόμενο. Ακόμη, προσεγγίσεις ή πρόστυχες φράσεις με μειωτική προσβλητική γλώσσα για τη συγκεκριμένη γυναίκα ή για περισσότερες γυναίκες, αλλά και επιθετικές φράσεις για το ντύσιμο ή το παρουσιαστικό της, επίθετα ή σεξουαλικές βρισιές, σεξουαλικά αστεία ή γελοιοποίηση του σώματος των γυναικών.
Η σεξουαλική παρενόχληση, όμως, μπορεί να είναι και μη λεκτική, δηλαδή τα απρεπή βλέμματα, ασελγείς χειρονομίες, χρήση φωτογραφιών με προσβλητικό τρόπο. Μπορεί βεβαίως να είναι και σωματική, δηλαδή μη απαραίτητο άγγιγμα, άγγιγμα στα ερωτικά σημεία του σώματος της γυναίκας, χάδια, τσιμπήματα, πίεση του σώματος της γυναίκας, στρίμωγμα στις γωνίες και απόπειρα βιασμού ή βιασμός.
Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες ηλικίας 18 - 39 χρονών έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παρενοχληθούν σεξουαλικά στο χώρο εργασίας και, κυρίως από τη δεκαετία του 1980 και μετά, εκατομμύρια γυναίκες σε όλη την Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν υποστεί αυτό το πρόβλημα.

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη


NEWSLETTER