Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 14:30

Καλαμάτα: «Ανοίξτε τα στούντιο τατουάζ» λένε οι επαγγελματίες του κλάδου

Καλαμάτα: «Ανοίξτε τα στούντιο τατουάζ» λένε οι επαγγελματίες του κλάδου

 

Έκκληση στην κυβέρνηση να ανοίξει τις επιχειρήσεις του κλάδου που παραμένουν κλειστές λόγω των διαδοχικών lockdown, απευθύνουν μέσω της «Ε» οι tattoo artists της Καλαμάτας, οι οποίοι νιώθουν παραγκωνισμένοι, παρότι οι ίδιοι τηρούσαν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και πριν από την πανδημία.

Oπως λένε, δεδομένων των συνθηκών, ο κίνδυνος να χαθεί για δεύτερη φορά μέσα στην πανδημία η βασική σεζόν τους είναι πλέον ορατός, καθώς η καλύτερη περίοδος για τις επιχειρήσεις του κλάδου ξεκινά από το Φεβρουάριο και εκτείνεται έως το Μάιο, οπότε ξεκινούν τα πρώτα μπάνια.

Δημήτρης Ψαρρόπουλος (Skull Tattoo Crew): «Ο κλάδος δεν θα έπρεπε να είναι κλειστός όλο αυτό το διάστημα, διότι όλα τα μέτρα προστασίας που χρησιμοποιούνται για τον κορονοϊό εμείς τα εφαρμόζουμε έτσι και αλλιώς στο επάγγελμά μας. Τα γάντια, οι μάσκες, οι ποδιές και γενικότερα η αποστείρωση είναι βασικές αρχές για τη δουλειά μας, ενώ το γεγονός πως δουλεύουμε με ραντεβού, άρα με ένα άτομο, δεν δημιουργεί συνωστισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για χώρους στα πρότυπα των ιατρείων, άρα πραγματικά δεν υπάρχει εξήγηση για ποιο λόγο τα στούντιο τατουάζ παραμένουν κλειστά. Εχοντας χάσει ήδη την περσινή σεζόν και με το άνοιγμα της αγοράς να καθυστερεί και φέτος, μιλάμε για δύο χαμένες περιόδους, με την καταστροφή στο επάγγελμά μας να είναι μεγάλη. Ως επαγγελματίες θέλουμε να δουλεύουμε σε σωστούς χώρους, με προβλεπόμενες διαδικασίες οπότε οι κατ' οίκον επισκέψεις δεν είναι σωστές για μένα. Απ’ την άλλη μέσα από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κάποιοι άνθρωποι περιμένουν να ζήσουν μέσα από αυτό που ξέρουν. Οταν κάποιος συντηρείται μέσα από μια δουλειά και στηρίζεται σε αυτήν μπορεί να αναγκαστεί να την κάνει και υπό διαφορετικές συνθήκες. Προσωπικά δέχομαι κλήσεις σχεδόν καθημερινά από πελάτες που ενδιαφέρονται να κάνουν ένα τατουάζ, ενημερώνοντάς τους πως αυτή την εποχή δεν είναι εφικτό. Πλέον ετοιμάζομαι να ανοίξω καλώς εχόντων των πραγμάτων νέο κατάστημα στην Καλαμάτα από τον Μάιο, με την ελπίδα να μην κλείσουμε εκ νέου μετά το καλοκαίρι».

Γιώργος Κουρμάς (Tok tattoo): «Το επάγγελμά μας τηρεί από τη φύση του τα μέτρα κατά της πανδημίας, οπότε θα έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί το κλείσιμο που μας έχει επιβληθεί. Εμείς προσωπικά περιμένουμε την περίοδο της άνοιξης ουσιαστικά για να μπορέσουμε να ζήσουμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Το καλοκαίρι τα τατουάζ για λόγους υγείας δεν μπορούν να γίνουν εύκολα, οπότε πλέον αν δεν αλλάξει κάτι θα κοιτάξουμε ως επαγγελματίες απευθείας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κλείνοντας τα μαγαζιά μας, όσοι δουλεύουν σε σπίτια έχουν δει τη δουλειά τους να αυξάνεται, με τον κόσμο έτσι να επιλέγει μια γρήγορη και πιο οικονομική λύση, αλλά σίγουρα όχι ποιοτική. Από την πλευρά μας δεν έχουμε τη διάθεση να δουλέψουμε από τα σπίτια μας, ιδίως εν μέσω πανδημίας, όπου είναι επικίνδυνο να βάζει κανείς κόσμο σε αυτά. Ολη αυτή η εξέλιξη ευνοεί έτσι τη μαύρη εργασία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η πελατεία μας έχει επικοινωνία μαζί μας με κάθε τρόπο, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω Διαδικτύου, με την πλευρά μας να της ζητάει υπομονή μιας και δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε θα γίνει ακριβώς το άνοιγμά μας. Αν ανοίξουμε το Μάιο ίσως και να προλάβουμε να κάνουμε κάποια τατουάζ, ωστόσο το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν η επαναφορά της δραστηριότητάς μας άμεσα. Τα τελευταία επτά χρόνια το τατουάζ έχει αυξητική τάση στην Καλαμάτα, ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας. Σε αυτό που δίνουμε βάση είναι να μην δουλεύουμε με ανήλικους, καθώς απαγορεύεται, αλλά παράλληλα είναι και θέμα ηθικής, καθώς μπορεί να μην έχουν την εμπειρία να επιλέξουν ένα μόνιμο σχέδιο για το σώμα τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συγκατάθεση γονέα και σχετική υπεύθυνη δήλωση».

Dablo Campanini (MalaTinta Tattoo Gallery): «Αυτό που συμβαίνει στο χώρο μας είναι πραγματικά αδιανόητο. Τη στιγμή που ανοίγουν κομμωτήρια και με το ξύρισμα άνευ μάσκας να επιτρέπεται, το δικό μας επάγγελμα παραμένει ανενεργό, παρότι τηρούμε και τηρούσαμε έτσι και αλλιώς όλα τα μέτρα λόγω των συνθηκών που συνάδουν με αυτό. Η δουλειά μας έχει αντιμετωπίσει και τις παλιότερες πανδημίες εδώ και 30 χρόνια, όπως την ηπατίτιδα, το AIDS κ.λπ., οπότε ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα πώς να αντιμετωπίσουμε ανάλογες κρίσεις όπως αυτή του κορονοϊού. Εχουμε κάνει ειδικά σεμινάρια για το λόγο αυτό, ωστόσο για δεύτερη χρονιά παραμένουμε κλειστοί χωρίς λόγο. Προφανώς θεωρείται πως ένα τατουάζ δεν είναι αναγκαίο σε αντίθεση με ένα κούρεμα. Αν δεν ανοίξουμε έστω τον Απρίλη θα χάσουμε μια ακόμα σεζόν, καθώς παραδοσιακά το επάγγελμά μας έχει την τιμητική του από τον Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο. Ολη αυτή την κατάσταση την βιώνουμε χωρίς καμία βοήθεια, μιας και δεν έχουμε λάβει κάποια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, με τα έξοδα ωστόσο να τρέχουν. Οι δυνατότητες για να κάνουμε τη δουλειά μας σε ένα σπίτι υπάρχουν, όπως υπάρχουν αντίστοιχα σε εκθέσεις που πηγαίνουμε, παίρνοντας το μισό μας εξοπλισμό σε βαλίτσα. Οταν όμως μιλάμε για ένα επαγγελματικό τατουάζ που θα χρειαστεί αρκετή ώρα, το καλύτερο σενάριο είναι να γίνει σε εργαστήριο και όχι κατ' οίκον, αν θέλουμε να μιλάμε για σωστό αποτέλεσμα. Από πλευράς πελατείας τα τελευταία χρόνια οι νέοι κυρίως άνθρωποι δείχνουν προτίμηση στα τατουάζ, με τον τύπο και το σχέδιο να ποικίλλουν ανάλογα με τα ερεθίσματά τους».

Διαμαντής Κουρμάς (Diamatattoo): «Στην εποχή της πανδημίας ζούμε μια παράνοια. Το επάγγελμά μας τηρούσε όλα τα κριτήρια πριν καν εμφανιστεί ο κορονοϊός. Ισως μας θεωρούν παρακμιακούς, ποιος ξέρει. Τα στούντιο τατουάζ δεν έχουν κάποιο σύλλογο, ώστε να μεταφερθούν τα παράπονά μας, οπότε αισθανόμαστε μόνοι σε όλη αυτή την κατάσταση. Μέσα από αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση και οι αποφάσεις της μας οδηγούν στη μαύρη εργασία και σε ενδεχομένως χειρότερες συνθήκες υγιεινής. Το σενάριο αυτό δεν είναι προφανώς το σωστό, αλλά δεν μπορούμε να πεινάσουμε κιόλας επειδή το θέλουν ορισμένοι. Οι χώροι μας ουσιαστικά αποτελούν ιατρεία, και πιστέψτε με, πολλά πραγματικά ιατρεία ζηλεύουν τις συνθήκες που έχουμε στα δικά μας εργαστήρια. Και να πούμε πως αλλάζουμε για λίγο επάγγελμα δουλεύοντας για παράδειγμα σε μια καφετέρια, ούτε αυτό γίνεται, γιατί οι περισσότεροι κλάδοι είναι κλειστοί. Η μονή μας επιλογή αναπόφευκτα είναι η επιβίωση μέσα από την ίδια τη δουλειά μας. Η Καλαμάτα είναι μια ηλιόλουστη πόλη, δεν μπορεί κανείς εύκολα να χάσει τα μπάνια του και τις βόλτες του, προστατεύοντας το φρέσκο τατουάζ του, το οποίο στην αρχική εφαρμογή του λογίζεται ως έγκαυμα. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ανοίξουμε άμεσα καθώς ένα τατουάζ πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μάη. Στην Ελλάδα από παλιά υπήρχε το ταμπού πως το τατουάζ το είχαν μόνο δύο κατηγορίες ανθρώπων, οι ναυτικοί και οι φυλακισμένοι. Πλέον, τα νέα παιδιά το βλέπουν αλλιώς, επιλέγοντας σύμβολα ή σχέδια που να τα εκφράζουν. Τα πρώτα συνήθως είναι αυτά που γίνονται για τον εντυπωσιασμό. Μεγαλώνοντας κανείς είναι πιο συνειδητοποιημένος για το τι θέλει στο σώμα του».