Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 18:56

Καλαμάτα: Εγκριση για δυο στέγες διαβίωσης ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Εγκριση για δυο στέγες διαβίωσης ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση


Εγινε το πρώτο βήμα για να δημιουργηθούν στην Καλαμάτα δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση.

Η δημιουργία τους είχε καθυστερήσει εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε την υλοποίησή τους, αποφασίζοντας θετικά στην πρόταση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας για ίδρυση μίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης έως 9 ατόμων και μίας άλλης έως 4 ατόμων.
Η αυτόνομη διαβίωση και η διαμονή ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση είναι πολύ σοβαρό θέμα, ακόμα και όταν η οικογένεια τα έχει στην ευθύνη της και μπορεί να τα στηρίξει, αλλά περισσότερο όταν δεν μπορεί να τα στηρίξει. Γι’ αυτό και ο σύλλογος πήρε την απόφαση να προτείνει τη δημιουργία δομών για τη διαμονή και την αυτόνομη διαβίωση ενήλικων ατόμων.
Ο διοικητικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, Κώστας Σαραβελάκης, σε πρόσφατο ρεπορτάζ της “Ε”, αναφέρθηκε στην έλλειψη δομών για ενήλικα άτομα με αυτισμό και στις κινήσεις του συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η Περιφέρεια είχε βγάλει πρόσκληση ενδιαφέροντος σχετικά με Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. 
Αξίζει να επισημάνουμε ότι στα ιδρύματα που υπάρχουν και τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα, αναγκάζονται να διαβιούν πολλά άτομα μαζί, μακριά από την οικογένεια και το περιβάλλον όπου έχουν μεγαλώσει.
Εν τω μεταξύ, παρά την πρόσφατη θετική εξέλιξη, όπως είχε σημειώσει ο κ. Σαραβελάκης, το κτηριακό γενικότερα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Ο σύλλογος θα ήθελε προς αυτή την κατεύθυνση να υπάρχει μια υποστήριξη, ώστε μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις, να ξεκινήσουν με κάποιες βασικές δομές που να μπορούν να υποστηρίξουν έστω περιορισμένο αριθμό ατόμων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΔ
Οι ΣΥΔ αποτελούν «κατοικίες» που λειτουργούν με βάση τις αρχές της αποϊδρυματοποίησης, της κοινωνικής επανένταξης και προαγωγής της ψυχικής υγείας και επανένταξης. Πρόκειται για δομές όπου το κύριο βάρος δίδεται στην κοινωνικού τύπου φροντίδα με περιορισμένα ιατρικά ή νοσηλευτικά -κατά την νοσοκομειακή έννοια- χαρακτηριστικά. Παρέχουν υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαβίωση των ατόμων με διασφάλιση τροφής, ιατρική παρακολούθηση από ειδικευμένους γιατρούς, φροντίδα για την εισαγωγή σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική μέσα από προγράμματα, δράσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες, που στοχεύουν στην αποκατάσταση των ατόμων.
Για τη λειτουργία τους έχει καταρτιστεί κανονισμός λειτουργίας και ημερήσιο πρόγραμμα φροντίδας και δραστηριοτήτων, η τήρηση των οποίων θα ελέγχεται και θα παραλαμβάνεται από επιτροπή παρακολούθησης που θα ορίσει το Δ.Σ.


ΟΙ ΣΤΕΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Φορέας λειτουργίας των δύο ΣΥΔ στην Καλαμάτα είναι ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας. Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση ατόμων με αυτισμό-νοητική υστέρηση, με στόχο την υποστήριξη, την αποϊδρυματοποίηση και την προαγωγή της κοινωνικής ένταξής τους, που είτε δεν έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, είτε η οικογένεια δεν μπορεί να τα υποστηρίξει. Οι «ένοικοι» που θα προσκληθούν δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 13 άτομα και θα κριθούν από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Θα φιλοξενηθούν σε διώροφη κατοικία εντός της πόλης, με διαμόρφωση χώρων (κουζίνας, wc, κλπ.), χώρων προσωπικού και με την ανάλογη προσβασιμότητα. Στην 1η Στέγη θα διαμένουν μόνιμα έως 4 άτομα με αυτισμό-νοητική υστέρηση, υψηλής λειτουργικότητας, ενώ στη 2η έως 9 άτομα μέτριας-χαμηλής λειτουργικότητας.

Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥΣ
Οι ΣΥΔ θα στελεχωθούν με 13 άτομα έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, και συγκεκριμένα από νοσηλευτή, οδηγό/γεν. καθηκόντων, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο, φυσιοθεραπευτή, διοικητικό και 6 φροντιστές, καθώς 3 άτομα τακτικό προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας, και 2 εξωτερικούς συνεργάτες, οικονομολόγο-λογιστή και νομικό, με υπηρεσίες σύμβασης έργου. Η χρονική διάρκεια των συμβάσεων θα είναι για διάστημα έως 27 μηνών.
Ν.Κ.


NEWSLETTER