Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 09:19

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Στόχος η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ανθρώπων με αναπηρίες

Γράφτηκε από την
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Στόχος η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ανθρώπων με αναπηρίες

 

“Δικαιούμαστε να κινούμαστε ελεύθερα στην πόλη όπως και εσύ”: Αυτό είναι το μήνυμα του σποτ που δημιούργησε η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ανθρώπων με αναπηρίες.

Το μήνυμα δημιουργήθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Και δυστυχώς, η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων με κάποιας μορφής αναπηρία παραμένει το πρώτο ζητούμενο και στις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Κάτι το οποίο επανειλημμένα έχει αναδείξει μέσα από τις τοποθετήσεις του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου Νίκος Καραλής, όπως και τη διαπίστωση πως ακόμα η ανεξάρτητη διαβίωση και συμμετοχή στην κοινωνία δεν είναι δεδομένη για έναν άνθρωπο με αναπηρία, αλλά πολυτέλεια.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σήμερα 60.000 άτομα με αναπηρία ζουν σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το θέμα της προσβασιμότητας πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της περιφερειακής αρχής και των δημάρχων. Η ελεύθερη μετακίνηση άλλωστε είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση των δικαιωμάτων των αναπήρων και κλειδί για την κοινωνική τους ένταξη, αλλά και όλων των πολιτών (ηλικιωμένων, μητέρων με καρότσι κ.ά.), γι’ αυτό και εκπρόσωποι των συλλόγων ΑμεΑ “λένε προσβασιμότητα για όλους”. Επίσης, σημαντική είναι η νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων για τα ΑΜΕΑ, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, αλλά και ο συντονισμός Πολιτείας και φορέων για την αυτόνομη διαβίωση και συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Στη Μεσσηνία ήδη από τον περασμένο Ιούνιο έγινε ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να δημιουργηθούν στην Καλαμάτα δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση. Η δημιουργία τους είχε καθυστερήσει εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στις αρχές του καλοκαιριού η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε την υλοποίησή τους, αποφασίζοντας θετικά στην πρόταση του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας για ίδρυση μίας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης έως 9 ατόμων και μίας άλλης έως 4 ατόμων.

 

Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑμεΑ

Πολλά είναι και τα ερωτήματα στα οποία οι γονείς παιδιών με αναπηρίες και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές ζητούν απαντήσεις. Ερωτήματα όπως για το τι πρόκειται να συμβεί όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν οι ίδιοι φύγουν από τη ζωή και αν θα μπορέσει ποτέ το παιδί τους να είναι ευτυχισμένο. Ο φόβος για το μέλλον των παιδιών τους είναι ένα κοινό συναίσθημα για τους γονείς/φροντιστές παιδιών με αναπηρία. Κι αυτό που ενισχύει το συναίσθημα του φόβου είναι και το ότι οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, κυρίως μετά την ενηλικίωση. Οι περισσότερες παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν παιδιά και όχι ενήλικους, ενώ όσο μεγαλώνουν οι γονείς και το παιδί ενηλικιώνεται, αυξάνεται το συναίσθημα της κόπωσης. Εν τω μεταξύ, για αρκετά παιδιά η κοινωνική ζωή μειώνεται ή σταματά μετά τα 20 έτη, με το πέρας της φοίτησης σε σχολικές δομές. Χωρίς ουσιαστικά εναλλακτικές διεξόδους στην ενήλικη ζωή τους, παρόλο που τα άτομα με αναπηρία αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, συχνά αντιμετωπίζουν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, στιγματισμού, αδιαφορίας, καθώς και άνισης μεταχείρισης από το κοινωνικό τους περιβάλλον εξαιτίας προκαταλήψεων σε βάρος τους.

 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η ανάγκη της δημιουργίας νέων εξατομικευμένων δομών υποστήριξης για κάθε ηλικία, αλλά και εξειδικευμένων στις ανάγκες κάθε αναπηρίας, είναι ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων ΑμεΑ και είναι αυτό που θα βοηθήσει τα άτομα (παιδιά και ενήλικους) με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Οπως ανάγκη υπάρχει και για πρόσβαση σε θεραπείες και απασχόληση σε δομές, κατοίκων εκτός Καλαμάτας, αλλά και της παροχής συνεχιζόμενης συμβουλευτικής υποστήριξης σε γονείς/φροντιστές και σε αδέλφια των ατόμων με αναπηρία. Επίσης, εκτός από τα άτομα με αναπηρία, ποιοτικό χρόνο και τρόπους ψυχαγωγίας έχουν ανάγκη και οι ίδιοι οι γονείς. Απαραίτητη θεωρείται από τους επιστήμονες ψυχικής υγείας και η δημιουργία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και ψυχοεκπαίδευσης μαθητών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο και στην κοινότητα.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα υπήρξε μια θετική εξέλιξη, καθώς θεσμοθετήθηκε από το υπουργείο Εργασίας ο προσωπικός βοηθός ως πιλοτική πολιτική παροχής υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, ο προσωπικός βοηθός που θα τον πληρώνει το κράτος και αυτός θα διευκολύνει το άτομο με αναπηρία σε δράσεις της ζωής του, υπήρξε μία από τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου και του αναπηρικού κινήματος γενικότερα, όπως και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ.


NEWSLETTER